Zelf papier scheppen

Het team van c-paper biedt al een paar jaar ondersteuning bij het zelf papier scheppen. Papierscheppen is een ambacht dat dreigt te verdwijnen. Er zijn nog maar een handjevol echte papierscheppers in Nederland. Door ondersteuning te bieden aan mensen die zelf papier willen scheppen, hoopt het team zo het ambacht weer in ere te herstellen.

Momenteel werken nog niet alle links op deze pagina omdat de pagina’s nog niet aangemaakt zijn. Dit wordt op korte termijn opgelost.

Excuses voor het ongemak

Zelf papier scheppen

Yvonne gaat papierscheppen

Tips en truuks:

Om zelf papier te kunnen scheppen heb je natuurlijk een aantal dingen nodig zoals je al op de foto kunt zien. Als je wilt beginnen met het zelf papier scheppen, heb je wat informatie en wat tips nodig zodat het starten wat gemakkelijker gaat en niet te duur wordt. Deze informatie, benodigdheden en tips zijn hier te vinden.

Wees wel voorzichtig want het zogenaamde papierschep virus ligt op de loer. Als je eenmaal bevangen bent door dit virus dan wil je niets anders meer dan zelf papier scheppen.

Het team van C-paper

Schepramen van c-paper

Een belangrijk onderdeel bij het papierscheppen is het zogenaamde schepraam. Een schepraam bestaat uit 2 delen (een zeef en een deksel). De zeef zorgt ervoor dan de vezels bovenop blijven liggen en het water onder wegloopt. Door het gebruik van een deksel krijg je aardig rechte randen en kun je mede de dikte van het papier bepalen.

Natuurlijk kun je ook andere zeven gebruiken voor het papierscheppen of zijn er andere manieren om het schepraam te gebruik om zelf papier te maken.

Het team van c-paper

Watermerken in het papier

Vroeger had ieder aanstaand persoon zoals burgemeesters, notarissen, papierscheppers of papiermolens een eigen watermerk. Een watermerk is een verdunning in het papier die zichtbaar wordt door het papier tegen het licht aan te houden. Er zijn een aantal manieren om een eigen watermerk voor het papier te maken of te laten maken. Op de foto zie je een watermerk gemaakt met behulp van de 3D-printer.

Het team van c-paper

Droge papierpulp

Een ander belangrijk onderdeel om zelf papier te scheppen, is de zogenaamde papierpulp. Een velletje papier is niets anders dan een stukje ineen gevlochten plantaardige (ook wel natuurlijke vezels) vezels. Het team van c-paper heeft eigen merk droge papierpulp van katoen, linnen of hout vezels of van papiermolen de schoolmeester te Zaandam. Hier wordt het zogenaamde Zaanse bord gemaakt waar de papierpulp bestaat uit 65% lompen (stukjes stof) en 35% Vlas of Hennep vezels. Voor thuisgebruik is de droge papierpulp verpakt in zakjes van 100 gram.

Het team van c-paper
Droge papierpulp van de schoolmeester
Rol met vilt

Diverse koets vilten

Om niet de gehele tijd met het natte velletje papier en je zeef in de handen hoeven te staan, kun je een stapeltje natte velletjes papier koetsen. Koetsen is niet anders dan afleggen om een doekje of vilt. Het vilt dat het team van c-paper gebruikt, worden op maat geknipt uit een lap versleten vilt wat van de papiermachines afkomt en is vervangen door nieuwe.

Het team van c-paper