Zelf papier scheppen

Het team van c-paper biedt al een paar jaar ondersteuning bij het zelf papier scheppen. Papierscheppen is een ambacht dat dreigt te verdwijnen. Er zijn nog maar een handjevol echte papierscheppers in Nederland. Door ondersteuning te bieden aan mensen die zelf papier willen scheppen, hoopt het team zo het ambacht weer in ere te herstellen.

Momenteel werken nog niet alle links op deze pagina omdat de pagina’s nog niet aangemaakt zijn. Dit wordt op korte termijn opgelost.

Excuses voor het ongemak

Zelf papier scheppen

Yvonne gaat papierscheppen

Informatie over het papierscheppen:

Om zelf papier te kunnen scheppen heb je natuurlijk een aantal dingen nodig zoals je al op de foto kunt zien. Als je wilt beginnen met het zelf papier scheppen, heb je wat informatie en wat tips nodig zodat het starten wat gemakkelijker gaat en niet te duur wordt. Deze informatie, benodigdheden en tips zijn hier te vinden.

Wees wel voorzichtig want het zogenaamde papierschep virus ligt op de loer. Als je eenmaal bevangen bent door dit virus dan wil je niets anders meer dan zelf papier scheppen.

Het team van C-paper

Benodigde materialen:

Om papier te kunnen scheppen heb je een diverse materialen nodig.
De volgende dingen zijn nodig:
  • Water (schoon water)
  • Papierpulp (brei natuurlijke vezels)
  • Een waterdichte bak
  • Diverse formaten zeven
  • Plankjes met doekjes of vilten
  • Een pers of plankjes met lijmklemmen
Wil je meer weten over de materialen en waar ze eventueel te koop zijn, klik dan op de button voor meer informatie.

Het team van c-paper
Workshop Handgeschepte kaarten maken
Emmers gekleurde papierpulp

De papierpulp

Om papier te kunnen scheppen heb je zogenaamde grondstoffen nodig. Deze grondstoffen worden bewerkt tot een brei die we papierpulp noemen. Een velletje papier is niets anders dan een stukje ineen gevlochten plantaardige (ook wel natuurlijke vezels) vezels. Het team van c-paper maakt hun eigen papierpulp van katoen, linnen of hout vezels of gebruikt dat van papiermolen de schoolmeester te Zaandam. Hier wordt het zogenaamde Zaanse bord gemaakt waar de papierpulp bestaat uit 65% lompen (stukjes stof) en 35% Vlas of Hennep vezels. Voor thuisgebruik is de droge papierpulp verpakt in zakjes van 100 gram.

Het team van c-paper

Watermerken in het papier

Vroeger had ieder aanstaand persoon zoals burgemeesters, notarissen, papierscheppers of papiermolens een eigen watermerk. Een watermerk is een verdunning in het papier die zichtbaar wordt door het papier tegen het licht aan te houden. Er zijn een aantal manieren om een eigen watermerk voor het papier te maken of te laten maken. Het team van c-paper werkt hierin samen met Martin Cuppen van Cuppen papier. Martin heeft een zeer bijzondere verzameling watermerken.

Het team van c-paper
mde
Papierscheppen met dennennaalden

Het gebruik van hulpstoffen

Om papier te scheppen die een bepaalde eigenschap moet hebben, gebruik je zogenaamde hulpstoffen. Deze hulpstoffen kun je toevoegen tijdens het bereiden van de papierpulp of gewoon in de bak van waar uit je papier schept. Wil je het papier een kleur geven zul je kleurstoffen moeten toevoegen of als je papier niet uit elkaar mag vallen als het nat wordt dan gebruik je een natsterkte.

Om bijvoorbeeld groei papier te maken voeg je bloemzaadjes toe net voordat je gaat scheppen. Voor het aanzicht van het papier kan je bijvoorbeeld rietpluimen toevoegen.

Het team van c-paper

Papierschep technieken

Papierscheppen heeft een hele lange geschiedenis waardoor er in de loop van de tijd diverse technieken zijn uitgedacht. Zo maken bijvoorbeeld de Japanners op een andere manier papier dan de Nepalezen en die maken weer anders papier dan de Europeanen.

Ook in de papierkunst en voor de hobbyisten zijn er enkele andere technieken bij gekomen om papier te maken. Op de foto is bijvoorbeeld het papier gieten te zien.

Het team van c-paper