Zelf papier maken van oud papier is een lastige klus en zeker als er wat belangrijke kennis ontbreekt. Het zelf gemaakte papier breekt vaak vooral als het papier wat dikker wordt. 

Het team van c-paper legt hier uit wat er nodig is om sterk papier te maken van oud papier.

Gekleurd papier recyclen

Papierpulp maken:

Links op de foto zie je gekleurde labels die vroeger aan postzakken hingen. Dit betekent dat het papier niet veel in het circuit is geweest om te recyclen en dus behoorlijk lange vezels bestaat.
  • Scheur een stuk oud papier doormidden en bekijk op de scheurrand de vezellengte.
  • Doe hetzelfde met wit kopieer papier uit de printer.
  • Zie je bij de oude papier kleine draadjes dan is het papier geschikt om zelf papier van te maken.
We hebben een test gedaan door 2 kleuren bij elkaar met water in een blender voor ongeveer 20 tellen te blenderen. Wij hebben de voorkeur voor een krachtige blender, maar het kan ook met mixer of staafmixer. De blender en staafmixer snijden de vezels wel wat af waardoor ze kleiner worden.

De testen worden dan gedaan door het droge papier te vouwen en te scheuren. Bij het vouwen mag het papier niet breken en bij het scheuren moet er wat weerstand zijn.

Zelf papier maken:

Links op de foto zie je papier gemaakt van de gele labels die vroeger aan postzakken hingen. 

We hebben het oude papier niet gekookt om bijvoorbeeld de inkt eruit halen. De zwarte puntjes in het papier zijn de stukjes waarop de inkt zat. Je ziet dat we hier iets langer hebben geblenderd om zo min mogelijk zwarte stukjes in het gele papier te krijgen. 

Soms wil je grotere stukjes papier er doorheen zien, dat is het een kwestie van minder lang blenderen of later kleine stukjes papier toevoegen tijdens het papier maken. Aan de rechterkant van het onderste velletje zie je kleine draadjes. Dat zijn je papiervezeltjes.