Het ambacht papierscheppen (wat overigens in 2013 op de immaterieel erfgoed lijst is geplaatst) heeft vanaf 105 na christus een hele wereldreis gemaakt voordat het uiteindelijk in Nederland terecht is gekomen. Het eeuwen oude ambacht is vergeten geraakt en wordt ook nog maar door 3 a 4 mensen op een professioneel niveau uitgeoefend.

Het team van c-paper vertaald deze professionaliteit naar het gewone huis, tuin en keuken gebruik zodat iedereen met weinig onkosten toch zelf papier kan maken.

Emmers gekleurde papierpulp

Benodigde materialen om zelf papier te maken

Papier is een velletje ineengevlochten natuurlijke vezels. De basis van zelf papier maken begint bij de papierpulp. Papier vinden we overal om ons heen het is dus het makkelijkste om dit papier weer terug te brengen naar papierpulp. Het team van c-paper zal een aantal soorten oud papier verwerken tot papierpulp en de bevindingen hier delen.
  • Wit kopieerpapier is niet geschikt mits je het mixed met een ander soort oud papier.
  • De verschillende kleuren papierpulp op de foto is van oude postlabels (wel geschikt).
Papierscheppen met lijnzaad van de Eerbeekse korenmolen

Benodigde materialen om zelf papier te maken

De volgende stap is om de papierpulp te verdunnen met water in een waterdichte bak of bakje. Zorg er wel voor dat de bak of bakje groot genoeg is om straks de zeef erin te kunnen doen om de papierpulp eruit te kunnen scheppen. Met een klein spatraampje heb je een kleiner bakje nodig dan dat je een groter spatraam gebruikt.

Er zijn ook goedkopere schepramen te koop via het internet van een euro of 8. Zorg er wel voor dat je een passende bak hebt.

Benodigde materialen om zelf papier te maken

De volgende stap is om de papierpulp uit de bak te scheppen het even uit te laten lekken en vervolgens het natte papier op een doekje neer te leggen. Dit kunnen huishoud doekjes zijn vanaf een rol waarmee het doekje met papier meteen kan worden opgehangen om te drogen.

Zorg dat je 2 plankjes hebt waar tussen gele huishouddoekjes liggen met daarop het natte papier. Hoe grotere het formaat hoe lastiger het persen is.

Benodigde materialen om zelf papier te maken

Door gebruik te maken van een klein spatraampje, 2 kleine plankjes en een paar gele huishoud doekjes met daarop een schoonmaakdoekje van een rol, is het makkelijk persen. Je legt het stapeltje wat tussen de 2 plankjes ligt op de grond en stampt er een paar keer flink op en het is geperst.

Voordat je gaat persen kan je het kleine papiertje ook nog mooi versieren, meerdere lagen op elkaar leggen etc.

Benodigde materialen om zelf papier te maken

Doordat je papier al op de schoonmaak doekjes van de rol hebt gelegd en geperst hebt, kunnen je de doekjes aan bijvoorbeeld een waslijn ophangen en vastmaken met wasknijpers. Voor het drogen geldt de omstandigheden in de omgeving. Hang je het boven de verwarming dan droogt het sneller als het buiten hangt etc. Gewoon even uitproberen waar het papier het beste droogt.