Zelf papier maken

Kennis maken met ambacht papierscheppen om zelf papier te maken kan bij papiermakerij Doesburg waarbij je alleen het papier hoeft te betalen dat je meeneemt. Dit kan alleen tijdens openingstijden (woensdag, donderdag of vrijdag tussen 12:00 en 16:00 uur). Dan brandt immers toch het licht en of er dan 1 of maximaal 4 mensen papierscheppen maakt dan niet uit. We werken niet met oud papier maar met natuurlijke vezels.

  • Zelf papier maken
  • Kennis maken met papierscheppen
  • Professionele begeleiding
  • Natuurlijke vezels
  • Geen rommel thuis

Zelf papier maken

Speciaal papier maken

Ben je kunstenaar en wil je thuis experimenteren met bijvoorbeeld schilderen met olieverf op papier dan kunnen we gezamenlijk dat papier scheppen. Mislukte vellen laat je gewoon hangen en de rest neem (tegen betaling van de geldende papierprijs) je mee naar huis.

Kennis maken met ambacht papierscheppen

Wil je alleen maar kennis maken met het ambacht en immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg, dan kom je naar de papiermakerij Doesburg en begint daar met papier te scheppen.

Kunstwerken maken

Kom je er thuis niet aan toe maar ben je bezig met bijvoorbeeld een mooie lampenkap te maken van papier. In de papiermakerij Doesburg kan dit en je betaalt alleen de gebruikte papierpulp.

De vlag van Immaterieel erfgoed Nederland hangt boven de perstafels

Thuis papier maken

Benodigde materialen

Om thuis papier te kunnen scheppen heb je materialen nodig zoals papierpulp (WC-papier of keukenrol), water, een bak en iets met een zeef (bijvoorbeeld spatdeksel). Voor het afleggen heb je doekjes nodig en 2 plankjes (okoumé hout). Voor het persen kun je lijmklemmen gebruiken of door erop te staan.

Droge papierpulp

Natte papierpulp kun je uitknijpen in bijvoorbeeld een pantie, fruitzakje van de supermarkt of iets van een kaasdoek. Deze hang je op of leg je op de verwarming en dan blijft de pulp heel lang goed. Bij C-paper verkopen ze drogen papierpulp (100 gram) van natuurlijke vezels of lompen van de schoolmeester.

Het papier scheppen

De droge papierpulp wordt geweekt en er wordt veel water bij gedaan zodat je kunt gaan scheppen. Hiervoor heb je een zeef nodig in de vorm van een schepraam of spatdeksel. Door een scheppende beweging te maken in de bak met pulp blijven de vezels op de zeef liggen en kan het water weg.

Papier scheppen tijdens cursus Papier onderzoek en maken

Materialen te koop

Omdat we bij c-paper mensen kennis willen maken met het ambacht papierscheppen, hebben we zo af en toe ook zelfgemaakte of gebruikte materialen in de verkoop naast de zakjes droge papierpulp van 100 gram. De zijn te koop in de papiermakerij Doesburg.

  • Droge papierpulp per 100 gram
  • Gebruikte schepramen
  • Zelfgemaakte schepramen
  • Gebruikte persplanken
  • Gebruikte vilten