Zelf papier te scheppen

Steeds meer mensen, instellingen, groepen of scholen kiezen ervoor om zelf papier te scheppen. Papierscheppen is een hele leuke en zeer goedkope hobby. Om te starten heb je niet veel materiaal nodig. Waar het op aankomt is de creativiteit van degene die het papier schept. Om zelf papier te scheppen heb je bepaalde “gereedschappen” en “tools” nodig naast de zogeheten papierpulp. Een goede basis om zelf papier te scheppen is een goede papierpulp. Als deze niet goed is krijg je slap papier wat vaak breekt of uit elkaar valt of met zoveel toevoegingen bij elkaar gehouden wordt dat het geen papier meer is. Hiermee is natuurlijk meteen de motivatie weg als het niet lukt.

Een goede start maken kan bijvoorbeeld door onder begeleiding papier te komen scheppen bij papierschepperij het oude klooster te Eerbeek.

Papierschepperij Het oude klooster

Datum: 26 januari 2018
Om zelf papier te scheppen bestaat de mogelijk om tegen betaling van € 25,00 voor een dagdeel papier te komen scheppen bij . Door het gebruik van een strippenkaart kan dit teruggebracht worden naar €17,00 (10 strippen) per dagdeel. Je leert dan onder begeleiding zelf papier te scheppen.

De papierpulp:

Datum: 26 januari 2018
De papierpulp is het belangrijkste van het papier scheppen. Je kan hiervoor oude kranten/tijdschriften etc. gebruiken maar deze zijn vaak gekleurd en al diverse keren gerecycled (gemalen) waardoor de vezels helemaal kapot zijn. Dit geeft slap en breekbaar papier. Een probleem? Nee helemaal niet bij papierschepperij het oude klooster malen ze zelf of hebben de papierpulp van papiermolen de schoolmeester. Deze papierpulp is volledig te gebruiken of te mengen met de door u gemaakte papierpulp van oude kranten/tijdschriften.

Papierpulp gereed maken voor het scheppen

Datum: 26 januari 2018
De papierpulp is klaar en nu kan het scheppen beginnen. U dient de papierpulp te verdunnen in een (kunststof) bak. Natuurlijk hoeft hij niet zo groot te zijn. De afmeting van het raampje waarmee u gaat scheppen moet erin passen. U doet de papierpulp in de bak en verdunt deze met water roert goed en voegt daar eventueel wat aan toe zoals hulpstoffen, bloemzaadjes of andere dingen.

Het papier scheppen

Datum: 26 januari 2018
Op de foto zie je wat dingen wat je verder allemaal nodig hebt om papier te kunnen scheppen. De 2 plankjes met daartussen de gele doekjes dienen ervoor om een stapeltje papier te kunnen maken en om later te persen. Het handgeschepte papier bevat namelijk nogal wat water. Asl met klein begint val dit allemaal wel mee. Het persen kan dan gewoon door de 2 plankjes, met daartussen de het geschepte papier op de gele doekjes, op de grond te leggen en er op te gaan stampen.