Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Projecten van c-paper

In de huidige tijd waar duurzaamheid en circulaire belangrijke dingen zijn geworden, heeft het team van c-paper de prioriteit van verduurzamen verhoogt. Dit betekent dat projecten van c-paper voor het verduurzamen en kosten besparen uitgewerkt zijn en binnenkort van start gaan.

In de buitenruimte papierscheppen

In de buitenruimte papierscheppen

Papierschepperij

In Zevenaar is Dagbesteding de goede dag gevestigd met een goede dag sjop en wat activiteiten in de natuur. Samen met de eigenaar en een begeleider wordt er op 28 november 2022 een papierschepperij opgestart op een duurzame manier.

Project om papier te kleuren naar Mosterdgeel

Plantaardige kleurstof

Na een bezoek van Yvonne Huiskamp aan het textielmuseum te Tilburg, hebben we besloten het project kleuren met plantaardige kleurstoffen in gang hebben gezet. Er wordt nu allerlei informatie gezocht en materiaal aangeschaft.

Hollander beater c-paper met pulp van oude lakens

Papier van lompen

We hebben nog steeds een ruime hoeveelheid oude lakens. Het wordt tijd om deze te verwerken tot papier en ervaring op te doen met papier maken van textiel. De moeilijkheidsgraad zit het in het malen van de textiel tot papierpulp.

PH waarde meten van papierpulp in regenwater

Regenwater

Om papier te kunnen maken heb veel water nodig wat je later ook weer weg zou gooien. Het team van c-paper bekijkt nu of het dit water weer hergebruikt kan worden en onderzoekt het gebruik van regenwater in plaats van kraanwater.

Projecten van c-paper

Projecten van c-paper

De hier boven genoemde projecten zijn de lopende projecten. In de berichten staan soms wel eens nieuwe projecten vermeld die ik ook met u wil delen.

Ewald geeft uitleg over zwart papier maken tijdens de cursus

Project Papier maken natuurlijke kleurstoffen

Project papier maken met natuurlijke kleurstoffen Goed gekleurd papier maken is heel lastig en vergt wel enige kennis van de papiervezels en de kleurstoffen. De ene kleurstof hecht bijvoorbeeld wel aan katoenvezels terwijl de andere kleurstof juist weer niet hecht. Dit is eigenlijk hetzelfde bij textiel kleuren. Door gebruik te maken van zogenaamde beitsen zoals Aluin of Wijnsteenzuur kunnen de kleurstoffen beter hechten. Welke beits gebruiken we nu voor welke kleurstof en welke papiervezels. Kortom allemaal vragen waarop ik middels experimenten een antwoordt op hoop te vinden. Wat houdt het project Papier maken met natuurlijke kleurstoffen nu precies in? In…

Werkplaats van c-paper genaamd papiermakerij Doesburg

Papierscheppen Doesburg immaterieel erfgoed

Papierscheppen in Doesburg is immaterieel erfgoed Het ambacht papierscheppen wat ze bij papiermakerij Doesburg staat sinds zaterdag 12 november 2022 op de immaterieel erfgoed lijst als inventaris Papierscheppen in Doesburg naast de inventaris Papierscheppen in Utrecht (wat in 2013 al op de Immaterieel erfgoed lijst is gezet) en inventaris Papierscheppen in Rotterdam. Wat houdt dit nu in? Het ambacht papierscheppen is erkent met een professionele papierschepper als beheerder. Voor het ambacht papierscheppen moet je alles van natuurlijke vezels, papierpulp, papier maken op ambachtelijke wijze, het complete proces papierscheppen beheersen, iets weten over eigenschappen van papier en het juiste gebruik van…

Ewald Weijers aan het papierscheppen

Opzetten papierschepperij de goede dag

Ewald Weijers (eigenaar/papierschepper van c-paper) en Toon Berens (eigenaar van dagbesteding De goede dag Zevenaar) hebben de handen ineengeslagen en zijn begonnen met het opzetten van papierschepperij De goede dag (als dagbesteding voor verschillende cliënten van instellingen).

Promotie foto voor c-paper

Opleiding ambachtelijke papierschepper

Om het ambacht papierscheppen en immaterieel erfgoed inventaris papierscheppen in Doesburg te laten voortbestaan, zijn Marieke de Hoop (papiermakerij de Hoop) en Ewald Weijers (c-paper) bezig een heuse opleiding op te zetten volgens de Meester-gezel Methode. Ewald Weijers (papierschepper/eigenaar van c-paper) is bezig om samen met Toon Berents (eigenaar van dagbesteding de Goede dag) een papierschepperij in Zevenaar op te zetten zodat Cliënten als dagbesteding papier kunnen scheppen. Om goede begeleiders te hebben met vakkennis begint de eerste begeleider dit jaar met de opleiding voor ambachtelijke papierschepper. Het complete traject duurt 1 jaar en kent 40 lessen waarin alles wordt…

Papierscheppen met kind in drukkerijmuseum Etten-Leur

Immaterieel erfgoed papierscheppen Doesburg

In Nederland zijn 3 mensen bezig om het immaterieel erfgoed papierscheppen (Utrecht, Rotterdam en Doesburg) op de immaterieel erfgoedlijst te krijgen om zo te kunnen erfgoed spotten. Het ambacht papierscheppen krijgt op deze manier erkenning en wordt zo in stand gehouden. De eerste stappen zijn gezet door een 3-daagse cursus bij het KIEN te volgen (21 vragen beantwoorden en bespreken) en het laten maken van een videofilm voor het erfgoed spotten. Immaterieel erfgoed is een zeer bewegelijk erfgoed en kan zo aangepast worden zodat het in de huidige tijd kan functioneren. Omdat er nog maar 3 echte professionals zijn in…