Op onze nieuwe locatie is het weer mogelijk om een beperkt aantal bezoekers te ontvangen. Dit kan alleen in Ewald of Yvonne aanwezig zijn en er gelden de corona maatregelen van het kunstlab Doesburg. Een afspraak maken kan door een mail te sturen naar Secretariaat@c-paper.nl

De ruimte met de Hollander beater

Om eigen papierpulp te kunnen maken beschikt het team van c-paper over een zogenaamde Hollander beater. Deze maalbak (zoals die in de Zaanstreek wordt genoemd) maalt de natuurlijke vezels tot een papierpulp.

Het messenblok draait rond en zorgt ervoor dat de vezels zogenaamde fibrillen krijgt (soort weerhaakjes aan de vezel). Men zegt altijd het papier wordt gemaakt in de Hollander beater.
De Hollander beater Doesburgse papiermakerij

De schepbakken

Na het maken van de papierpulp wordt deze in de zogenaamde schepbakken gedaan en verdund met water. Links op de foto is een grote schepbak te zien waar groot formaat papier geschept wordt. Rechts op de foto is een kleine schepbak te zien waar klein formaat papier geschept wordt. In het middenstuk (een oude plantentafel) wordt het natte geschepte papier afgelegd op vilten.
Plekken om papier te scheppen Doesburgse papiermakerij

Het persen

Na het papierscheppen en het koetsen van het natte papier, moet het geperst worden om zo vast te kunnen pakken voor het drogen. Dit persen wordt behulp met en zelfgemaakte pers (rechts op de foto) en een oude notaris pers (links op de foto). Na het persen bevat het papier nog 50% water waarna het opgehangen wordt.
Pers koets tafel Doesburgse papiermakerij

Het drogen

Vroeger werd het papier over lange rijen gespannen touw heen gehangen of in de op de foto getoonde kikkerbalk (zo genoemd vanwege zijn kwakende geluid). Deze doet nu dienst voor bijzondere papiersoorten die we ooit een gemaakt hebben. Hierdoor is het gemakkelijk uitleggen. Het huidige natte papier wordt gedroogd met behulp van lakens die na het persen opgehangen worden.
Papier drogen kikkerbalk Doesburgse papiermakerij

Het bedrijf c-paper

Het bedrijf is op 1 februari 2015 van start gegaan en heeft zich door ontwikkeld richting een sociale onderneming. Het ambachtelijk papierscheppen en kennisdeling zijn de speerpunten van het bedrijf. Het team van c-paper verzorgt workshops, demonstraties of projecten met handgeschept papier. Dit gebeurt veelal op externe locaties. Voor het maken van papierpulp en grote hoeveelheden handgeschept papier, is er een werkplaats aanwezig met de naam Doesburgse papiermakerij en is gevestigd achterin het kunstlab te Doesburg.

  Het team van c-paper

  Ewald Weijers

  Papierschepper bij c-paper

  Yvonne Huiskamp

  Workshops voor c-paper

  Piet Zegers

  Adviseur bij c-paper

  Het bedrijf c-paper

  Naam bedrijf:
  C-paper (papier ambacht en kennis Centrum)

  Bezoekadres:
  Ooipoortstraat 21
  6981 DS Doesburg

  KVK nummer: 75446340

  Bereikbaar via:
  Email: secretariaat@c-paper.nl
  Letterpers Amersfoort
  Logo letterpers
  Erfgoed Gelderland
  Erfgoed Gelderland
  Immaterieel Erfgoed
  Immaterieel erfgoed Nederland
  Papierfabriek Schut
  Papierfabriek Schut uit Heelsum
  Stichting Welzijn Brummen
  Stichting Welzijn Brummen
  Kunstlab Doesburg
  Kunstlab Doesburg