Papierscheppen

Papierscheppen

Omstreeks 1200 brachten de Arabieren het papierscheppen via Spanje en Italiƫ naar Europa toe. Nederland was toen verdeeld in een Zuidelijk Nederland en een Noordelijk Nederland. Omstreeks 1405 kwam in zuidelijk Nederland de eerste papierfabriek in Hoey en omstreeks 1586 kwam in noordelijk Nederland de eerste papierfabriek in Dordrecht. Het papier wat toen geschept werd was met name bedoeld als waarde papieren voor wetten en correspondentie tussen hoogaanstaande personen.

Het papierscheppen is helemaal verdwenen en wordt nog maar door een paar mensen in Nederland gedaan. C-paper is een bedrijf dat het ambacht papierscheppen weer op de kaart wil krijgen en hun expertise gebruiken om mensen hiermee te kunnen assisteren. Om papier te kunnen scheppen zijn er een aantal zaken nodig zoals goede papierpulp, schepramen, de juiste hulpstoffen etc. Deze zaken zullen zoveel mogelijk in het assortiment van C-paper worden opgenomen.

Heeft u vragen wat betreft de producten met betrekking tot het papierscheppen? Dan kunt u het best even telefonisch contact opnemen met 1 van de medewerkers van C-paper.

De linkjes op deze pagina werken nog niet omdat er aan de diverse andere pagina’s nog wordt gewerkt. Excuses voor het ongemak.

Diverse grondstoffen

P01.01 Grondstoffen/half stoffen

Om papier te kunnen maken is de basis altijd papierpulp. Dit wordt gemaakt van grondstoffen (dit is bijvoorbeeld de gedroogde bast van een struik) of van half stoffen (dit zijn vezels geperst in platen en klaar voor de bewerking). Zowel de grondstoffen als de half stoffen worden gemalen met behulp van een Hollander (ook wel maalbak genoemd) tot een papierpulp. De vezels zijn ook onbewerkt te gebruiken voor bijvoorbeeld bij het maken van papieren objecten.

Meer weten? lees verder…

P01.02 Papierpulp

Zoals hierboven al aangeven is de basis papierpulp om papier te kunnen scheppen. Deze papierpulp kan bestaat uit lompen of gemalen half stoffen. Kortom de papierpulp is bewerkt met behulp van een Hollander (ook wel maalbak genoemd) en is gereed voor gebruik. Het gaat hier overwegend over gedroogde papierpulp omdat deze langer houdbaar is.

Meer weten? lees verder…

Diverse Hulpstoffen

P01.03 Hulpstoffen

Heb je de basis om papier te scheppen (de papierpulp) en je wilt de eigenschappen van papier aanpassen dan zijn er enkele hulpstoffen beschikbaar. Voor aquarel heb je bijvoorbeeld een natsterkte en een oppervlakte verlijming nodig.

Meer weten? lees verder…

P01.04 Schepramen en deksels

Zoals hierboven al aangegeven heb je ook schepramen nodig om papier te kunnen scheppen. De schepramen worden zelf gemaakt en door ervaring voortdurend aangepast. Zo wordt er voortdurend gezocht naar goede houtsoorten voor de schepramen. Het raam gaat het water in en uit, het hout moet een minimaal werking hebben en zo zijn dat het niet geschilderd hoeft te worden. Voor een andere formaat zijn er ook alleen deksels te koop.

Meer weten? lees verder…

P01.05 Gaas op maat

Natuurlijk kan je ook zelf je schepramen maken. Hiervoor komt er gaas beschikbaar. Momenteel is er nog een zoektocht gaande naar goed en goedkoop gaas. Dit kan nog even duren.

Meer weten? lees verder…

P01.06 Droog en persvilt

Voor het persen van nat papier kun je zogenaamde persvilten gebruiken. Voor het drogen zijn zogenaamde droogvilten nodig. Beide zijn nog niet voorradig. Er wordt nog naar een leverancier gezocht die ons de vilten kan leveren. Wordt vervolgt.

Meer weten? lees verder…

P01.07 Pers plankjes

Om het water uit het handgeschepte papier te halen kun je het de vilten/doekjes met het natte papier tussen 2 plankjes persen. Voor het gebruik van een zogenaamd spatraampje zijn er plankjes beschikbaar om te persen.

Meer weten? lees verder…

P01.08 Watermerken

Je eigen papier voorzien van een watermerk dat kan. De watermerken worden gemaakt met behulp van een 3D printer. Deze worden dan vervolgens op de zeef gemonteerd en tijdens het scheppen krijgt het papier een watermerk. Er is ook papier te koop waarin een oud bestaand watermerk te zien is. Hiervoor wordt juiste papierpulp nog gezocht.

Meer weten? lees verder…

P01.09 Overige dingen

Natuurlijk zijn ook complete doe het zelf kits papierscheppen beschikbaar, losse set met doekjes en 2 plankjes, lossen spatraampjes of tempex halve bollen te koop.

Meer weten? lees verder…

Voorbeelden:
workshop-eerbeek-2016-kraam-300x225 schaaltjes-maken-handen-cursist-kreadoe-2016-300x225
watermerk-op-bed-3d-printer-300x225 de-nat-pers-van-hout-300x225
werkplaats-horstweg-loenen-300x225 rollen-paar-papierpulp-schoolmeester-300x225
yvonne-met-handgeschept-papier-300x225 ewald-papier-aan-het-scheppen-gewoon-300x225
flesje-formation-aid-225x300 zelfgemaakt-a5-schepraam-met-3d-watermerk-c-paper-225x300