Adres:
Ooipoortstraat 21
6981 DS Doesburg
Mobiel: +31 06 14004762
secretariaat@c-paper.nl

Openingstijden:
Donderdag t/m Zaterdag:
12:00 t/m 17:00

Eerste zondag v/d maand: 12:00 t/m 17:00

Papierscheppen met de klas

Bij c-paper merken ze dat lessen cultuur en erfgoed steeds belangrijker wordt binnen het basisonderwijs. Er komen verschillende projecten tot stand waarbij klassen in het basisonderwijs verschillende cultuurlessen krijgen. Het team van c-paper heeft inmiddels 2 van deze projecten waarin ze papierscheppen met de klas (groepen 4,5,6,7 en 8) van het basisonderwijs op school of museum.

Kunst en Kidz
150 jaar Mondriaan

Papierscheppen

In de video hierboven is te zien hoe het proces ongeveer in elkaar zit. Mocht je meer wille weten over het proces ga dan gerust een lang bij ambachtelijke papiermakerij Doesburg.

In de loop der jaren zijn er wereldwijd verschillende manieren ontwikkeld om papier te scheppen. Zo schept men in Japan weer anders dan in Korea en Nepal weer anders dan bij ons in het westen. Het proces is wel steeds hetzelfde. Er wordt eerst papierpulp gemaakt die wordt verdund met water en dat wordt op een zeef gedaan waarna het papier moet drogen. Als laatste stap wordt het papier recht gemaakt.

Op de foto is de westerse methode te zien met papierpulp van katoen en paprika vrucht vezels.

Workshop papierscheppen

De workshop duurt doorgaans 2,5 uur waarbij de groep 4 die tijd wel nodig heeft. De groepen 5 en 6 kunnen wat zelfstandiger werken waardoor deze wat korter zijn.

Contact opnemen