Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Werkplaats van c-paper genaamd papiermakerij Doesburg

Papierscheppen Doesburg immaterieel erfgoed

Papierscheppen in Doesburg is immaterieel erfgoed

Het ambacht papierscheppen wat ze bij papiermakerij Doesburg staat sinds zaterdag 12 november 2022 op de immaterieel erfgoed lijst als inventaris Papierscheppen in Doesburg naast de inventaris Papierscheppen in Utrecht (wat in 2013 al op de Immaterieel erfgoed lijst is gezet) en inventaris Papierscheppen in Rotterdam.

Wat houdt dit nu in? Het ambacht papierscheppen is erkent met een professionele papierschepper als beheerder. Voor het ambacht papierscheppen moet je alles van natuurlijke vezels, papierpulp, papier maken op ambachtelijke wijze, het complete proces papierscheppen beheersen, iets weten over eigenschappen van papier en het juiste gebruik van hulpstoffen en toevoegingen. Kortom een zeer veelzijdig ambacht waar natuur en ambachtelijk papier maken sterk met elkaar verbonden zijn.

Oorkonde tijdens Flachsmarkt 2022 te Krefeld-Linn in Duitsland

Papierscheppen in Doesburg is immaterieel erfgoed

Na 3 cursusdagen, allerlei vragen te hebben beantwoord, beoefenaars gevonden te hebben die mij ondersteunen en een aanvraag die met zeer goed begeleiding van de medewerkers van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) kon indien op 1 november 2022. Een onafhankelijke commissie heeft de aanvraag bekeken en het sterke punt aangehaald dat de 3 professionele erfgoed beheerders van het immaterieel erfgoed papierscheppen een gilde voor papierscheppers kunnen opzetten. Op zaterdag 12 november was de dag waarop tijdens de IE-dag het immaterieel erfgoed is bijgeschreven.

Promotie foto voor c-paper

Ewald Weijers

Eigenaar/papierschepper/beheerder immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg.

In de buitenruimte papierscheppen

Opleiding

Mede door de erkenning via het immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg, kan ik een opleiding voor ambachtelijke papierschepper voor 1 jaar opzetten.

Ewald Weijers aan het papierscheppen

Meester-gezel

Yvonne leert kinderen papierscheppen

Beoefenaars

Tijdens het aanvraag traject heb ik een 5-tal mensen gevraagd of ze mij erkende als vakman. Deze 5 mensen zijn door mij nu erkent als beoefenaars van het IE papierscheppen in Doesburg.

Yvonne leert kinderen papierscheppen

Beoefenaars

Promotie foto voor c-paper

Het gilde

Deze bijschrijving als inventaris van het IE paperscheppen is de weg vrij voor het opzetten van een Gilde voor papierscheppers door de 3 IE beheerders in Nederland.

Kinderen groep 7-8 scheppen papier in Villa Monderiaan

Het gilde