Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
‚ÄčOoipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Oorkonde tijdens Flachsmarkt 2022 te Krefeld-Linn in Duitsland

Papierscheppen Doesburg immaterieel erfgoed

Het ambacht papierscheppen wat ze bij papiermakerij Doesburg staat sinds zaterdag begin november 2022 op de immaterieel erfgoed lijst als inventaris Papierscheppen in Doesburg naast de inventaris Papierscheppen in Utrecht (wat in 2013 al op de Immaterieel erfgoed lijst is gezet) en inventaris Papierscheppen in Rotterdam.

Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg

Na 3 cursusdagen, allerlei vragen te hebben beantwoord, beoefenaars gevonden te hebben die mij ondersteunen en een aanvraag die met zeer goed begeleiding van de medewerkers van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) is ingevuld kon ik 1 november 2022 de aanvraag indienen zodat een onafhankelijke commissie de aanvraag kon beoordelen. Een sterke punt in onze aanvraag was de samenwerking tussen de 3 professionele erfgoed beheerders van het immaterieel erfgoed papierscheppen om een gilde voor papierscheppers op te zetten.

Na iets minder dan 2 weken kwam het beslissende antwoordt en werd het immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg officieel bijgeschreven tijdens de IE dag 2022 in het openluchtmuseum. Het immaterieel erfgoed papierscheppen in Utrecht staat sinds 2013 al op de immaterieel erfgoedlijst en Leo Hoegen heeft ons tijdens dit traject begeleid. Sinds die zaterdag waarop het immaterieel erfgoed Papierscheppen in Doesburg als inventaris is bijgeschreven is ook immaterieel erfgoed Papierscheppen in Rotterdam als inventaris bijgeschreven op de lijst van immaterieel erfgoed.

Nu het ambacht papierscheppen erkent is als immaterieel erfgoed met professionele papierscheppers als beheerders kunnen we verder met het immaterieel erfgoed spotten, een echte opleiding voor ambachtelijke papierschepper opzetten en natuurlijk een echt gilde voor papierscheppers oprichten. Voor het ambacht papierscheppen moet je alles van natuurlijke vezels, papierpulp, papier maken op ambachtelijke wijze, het complete proces papierscheppen beheersen, iets weten over eigenschappen van papier en het juiste gebruik van hulpstoffen en toevoegingen. Kortom een zeer veelzijdig ambacht waar natuur en ambachtelijk papier maken sterk met elkaar verbonden zijn.