Papierscheppen als immaterieel erfgoed

Het papier heeft een hele rijke geschiedenis van het maken op ambachtelijke wijze tot machinaal gemaakt papier. Het ambachtelijke is helemaal verdwenen totdat in 2013 Leo Hoegen van de papierderij het ambacht papierscheppen als immaterieel erfgoed op lijst heeft geplaatst. Dit erfgoed wordt tot op heden door maar 3 professionals geborgt waar ik er 1 van ben.

Website immaterieel erfgoed

Historie

Het ambacht papierscheppen kent een hele historie die 105 na Christus in China begint. Doordat de kennis verspreid wordt naar Japan en Korea, zijn het de Arabieren die het verder verspreiden. Eind 1100 komt het via Spanje in Europa terecht en eind 1500 in Nederland.

Hans (Johannes) van Aelst probeert via allerlei manieren om een papiermolen te mogen stichten. Uiteindelijk lukt dit in Dordrecht waarna hij eerste papiermolen van de Veluwe stichtte in Arnhem. Meerdere papiermolen werden kort daarna gesticht (omstreeks 1600) en de Veluwe werd een echte papierindustrie met (op het hoogtepunt) zo’n 168 papiermolens.

De papierindustrie groeide en er kwamen ook papiermolens door wind aangedreven in de Zaanstreek. Papiermolen de Schoolmeester is daarvan nog overgebleven.

Papiergeschiedenis Nederland
Demonstratie papierscheppen Doesburg september 2020

Het ambacht papierscheppen

De kennis van het ambacht papierscheppen verspreid zich over Nederland. De papierindustrie groeit en moderniseert en daardoor verdwijnt het ambacht. Van de recepten die de oude papiermolens hadden, is maar heel weinig over doordat men vroeger gedood werd als ze overstapte naar de concurrent. Het team van c-paper is al sinds 2015 bezig om deze kennis zich eigen te maken en met succes.

Papierscheppen als immaterieel erfgoed

Papierscheppen bij c-paper

De vele experimenten, demonstraties, workshops. Masterclasses, cursussen, projecten, internationale contacten met papiermakers en samenwerking met papierprofessionals uit restauratie, hebben ons veel kennis gebracht. Als 1 van de 3 borgers van het immaterieel erfgoed papierscheppen in Nederland delen we deze kennis graag via onderstaande link.

9 Januari, 2022

Meer weten?

Het proces van papierscheppen

Het proces van het papierscheppen is niet zo moeilijk het zijn alleen vele stappen die doorlopen moeten worden. Het belangrijkste is dat je eerst bedenkt waar het papier voor bedoeld is. Bijvoorbeeld papier om te beschrijven is weer anders dan papier wat bedrukt wordt. Via de onderstaande link geven we je wat meer informatie.

9 Januari 2022

Lees meer…

Technieken voor het papierscheppen

Omdat papierscheppen al een lange traditie en wereldreis gemaakt. Er zijn verschillende technieken om papier te scheppen. Zo scheppen ze in Japan anders papier dan in Nepal of wat dacht je van de westerse techniek om papier te scheppen. Via onderstaande link laten we je kennis maken met de verschillende technieken.

9 januari 2022

Lees meer…

Verschillende soorten papierscheppen

Papierscheppen kan op verschillende manieren. Bovendien zijn er verschillende dingen aan toe te voegen of in te drukken. Met velletjes handgeschept papier kun je een object van papier marché maken zonder behangerslijm te gebruiken. Via onderstaande link geven we leuke ideeën.

9 januari 2022

Lees meer…

Papierscheppen leuk om thuis te doen.

Doordat er zoveel mogelijk is om creatief papier te scheppen is het zowel geschikt voor kinderen als volwassenen. Met een bak, water, papierpulp en een zeef kom je ale een heel eind. Door de workshops papierscheppen doe we ideeën op die we natuurlijk met u willen delen in de link hieronder.

9 Januari 2022

Lees meer…

Papierscheppen voor basisonderwijs.

Omdat in het basisonderwijs cultuur en erfgoed belangrijker wordt, hebben we boxen samengesteld voor workshops papierscheppen. Met een certificaat als gastdocent en enige ervaring met gastlessen op zak geven we lessen papierscheppen met als leerdoel samenwerken.

9 januari 2022

Lees meer…

Papierscheppen in Borculo.

Karin Bosch van Bosch atelier heeft ’t spuythuys te Broculo verbouwt tot een maakplaats waar iedereen terecht kan om workshops etc. te volgen. Mochten er voldoende aanmeldingen zijn voor een workshop papierscheppen dan verzorgt Ewald Weijers samen met Karin deze workshop.

9 januari 2022

Lees meer…

Adres:
Ooipoortstraat 21
6981 DS Doesburg
Mobiel: +31 06 14004762
secretariaat@c-paper.nl

Openingstijden:
Donderdag t/m Zaterdag:
12:00 t/m 17:00

Eerste zondag v/d maand: 12:00 t/m 17:00