Adres:
Ooipoortstraat 21
6981 DS Doesburg
Mobiel: +31 06 14004762
secretariaat@c-paper.nl

Openingstijden:
Donderdag t/m Zaterdag:
12:00 t/m 17:00

Eerste zondag v/d maand: 12:00 t/m 17:00

Papierscheppen als immaterieel erfgoed

Het papier heeft een hele rijke geschiedenis over het ambachtelijke tot machinaal gemaakte papier. Het ambachtelijk papierscheppen was helemaal verdwenen totdat in 2013 Leo Hoegen (van de papierderij) het ambacht papierscheppen als immaterieel erfgoed op lijst heeft geplaatst. Het in stand houden van dit immaterieel erfgoed papierscheppen wordt nog door 3 professionals in Nederland gedaan. Het wiel moet opnieuw worden uitgevonden omdat recepten vroeger geheim werden gehouden en er de nodige historie verloren is gegaan. Ewald Weijers is 1 van die professionals die het ambacht papierscheppen in stand wil houden.

Website immaterieel erfgoed

Papierscheppen

In de video hierboven is te zien hoe het proces ongeveer in elkaar zit. Mocht je meer wille weten over het proces ga dan gerust een lang bij ambachtelijke papiermakerij Doesburg.

In de loop der jaren zijn er wereldwijd verschillende manieren ontwikkeld om papier te scheppen. Zo schept men in Japan weer anders dan in Korea en Nepal weer anders dan bij ons in het westen. Het proces is wel steeds hetzelfde. Er wordt eerst papierpulp gemaakt die wordt verdund met water en dat wordt op een zeef gedaan waarna het papier moet drogen. Als laatste stap wordt het papier recht gemaakt.

Op de foto is de westerse methode te zien met papierpulp van katoen en paprika vrucht vezels.

Hoe vroeger papier werd gemaakt in Nederland

Zo maakte men vroeger papier…
Een video uit 1957 in de papiermolen die in het Openluchtmuseum te Arnhem staat.

De huidige generatie papierscheppers aan het werk

Demonstratie papierscheppen Doesburg september 2020
Collega Gert Langenbach vertelt over zijn hobby papierscheppen.