Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Papiercursus onderzoek en maken

De papiercursus onderzoek en maken is een initiatief van Marchelma van Breugel (Papierrestaurateur) en Ewald Weijers (professionele papierschepper). Deze 1-daagse papiercursus wordt gegeven in Gouda (Restauratieatelier Snipper) of in Doesburg (Papiermakerij Doesburg). Beide docenten hebben veel ervaring in hun vakgebied en willen deze graag met u delen.

Tijdens deze papiercursus ga je in de ochtend aan de slag met een onderzoek naar papier. Marchelma heeft hiervoor een 30-tal experimenten in dozen gereed staan. Het luk je niet om al deze experimenten in een ochtend uit te voeren daarom kun je de voor jouw belangrijke dingen eruit zoeken.

Na een goed verzorgde middaglunch gaan we het papier dat je uitgedacht hebt maken door natuurlijke vezels te combineren met allerlei hulpstoffen en toevoegingen.

restauratieatelier van Marchelma van Breugel in Gouda

Restauratieatelier Snipper Magalhaeslaan 27, 2803 XA in Gouda

Papiercursus in Gouda

De papiercursus Papier onderzoek en maken is in het nieuwe restauratieatelier in Gouda. De docent Marchelma van Breugel heeft heel veel ervaring in het restaureren van verschillende papiersoorten. Ze heeft ook een passie voor papier. Met haar kennis belichten we de kant van papiereigenschappen en hulpstoffen voor papier.

Het gedeelte onderzoek wordt door haar gegeven in de ochtend. Zij heeft een 30-tal experimenten in dozen gedaan zodat je gericht de eigenschappen en de hulpstoffen voor het papier kan testen. Tijdens de testen wordt er gebruik gemaakt van handgeschept papier en machinaal gemaakt papier.

restauratieatelier van Marchelma van Breugel in Gouda

Marchelma van Breugel

Eigenaar/papierrestaurateur bij Snipper

Papier scheppen tijdens cursus Papier onderzoek en maken

Papiercursus in Doesburg

De papiercursus Papier onderzoek en maken is in de papiermakerij Doesburg te Doesburg. De docent Ewald Weijers heeft heel veel ervaring in het maken van verschillende papiersoorten op ambachtelijke wijze. Hij heeft ook een passie voor papier. Met zijn kennis maken we het papier dat je in de ochtend bedacht hebt.

Het gedeelte onderzoek wordt door hem gegeven in de middag. Hij heeft een aantal natuurlijke vezels bij zich die gemengd kunnen worden in een bak met water. Hier kunnen de nodige hulpstoffen aan toegevoegd worden en door het papier snel te drogen, kunnen er ook testen gedaan worden met het papier dat je gemaakt hebt.

Papierscheppen met kind in drukkerijmuseum Etten-Leur

Ewald Weijers

Eigenaar/papierschepper bij c-paper

Enkele voorbeelden

Papiercursus Onderzoek en maken

Japans papier

Workshop Washi papier maken

Papierscheppen

Handgeschept papier dat je bedacht hebt.

Hulpstoffen

Diverse hulpstoffen voor de experimenten

Zwart papier maken

Uitleg over het maken van Zwart papier

Aankomende evenementen