Zwart handgeschept papier

Het zwarte papier…

Diep zwart handgeschept papier maken is het moeilijkste wat er op het gebied van papier maken is. Medewerkers van C-paper is het toch gelukt na maar liefst 5 dagen intensief uitproberen, scheppen, drogen en testen om diep zwart handgeschept papier te maken. Verschillende soorten pigmenten zwart en diverse kleurstoffen (deze worden gebruikt in de papierindustrie) zijn er door elkaar heen gemengd. Er zijn nog nooit zoveel verschillende soorten zwart handgeschept papier voorbij gekomen denk hierbij aan rood/zwart, blauw/zwart, bruin/zwart maar ook grijze kleuren waren sterk vertegenwoordigd. Als behalve diep zwart. In de papierindustrie wordt het papier met behulp van computers gekleurd, medewerkers van C-paper moeten het echter met hun kennis en gevoel doen.

De tijd begon te dringen voor de klant die toch echt diep zwart handgeschept papier wilde hebben. Het laatste redmiddel was om het zwart/bruine papier van de schoolmeester te kleuren met de zwarte kleurstoffen die in de papierindustrie gebruikt wordt. Naar een paar pogingen lukte het. Er was papierpulp ontwikkeld dat diepzwart was. Snel werd er grote hoeveelheid gekleurd zodat het scheppen kon beginnen van 100 velletjes A5.

Hiermee is het project natuurlijk nog lang niet afgerond. Nu is er al redelijk zwart papierpulp gebruikt als basis. Natuurlijk moet het ook lukken om de zwarte kleur op te bouwen vanuit de witte papierpulp. Onder het mom van hoe krijg ik diep zwart papier vanuit witte papierpulp gaan de medewerkers van c-paper weer verder experimenteren.

Hieronder staan een 4-tal foto’s die tijdens het proces gemaakt zijn.