Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
‚ÄčOoipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Project om papier te kleuren naar Mosterdgeel

Project Papier maken natuurlijke kleurstoffen

Goed gekleurd papier maken is heel lastig en vergt wel enige kennis van de papiervezels en de kleurstoffen. De ene kleurstof hecht bijvoorbeeld wel aan katoenvezels terwijl de andere kleurstof juist weer niet hecht. Dit is eigenlijk hetzelfde bij textiel kleuren. Door gebruik te maken van zogenaamde beitsen zoals Aluin of Wijnsteenzuur kunnen de kleurstoffen beter hechten

Project papier maken met natuurlijke kleurstoffen

Goed gekleurd papier maken is heel lastig en vergt wel enige kennis van de papiervezels en de kleurstoffen. De ene kleurstof hecht bijvoorbeeld wel aan katoenvezels terwijl de andere kleurstof juist weer niet hecht. Dit is eigenlijk hetzelfde bij textiel kleuren. Door gebruik te maken van zogenaamde beitsen zoals Aluin of Wijnsteenzuur kunnen de kleurstoffen beter hechten. Welke beits gebruiken we nu voor welke kleurstof en welke papiervezels. Kortom allemaal vragen waarop ik middels experimenten een antwoordt op hoop te vinden.

Wat houdt het project Papier maken met natuurlijke kleurstoffen nu precies in? In januari 2023 maak ik een start met dit project door te experimenteren. Ik heb inmiddels als wat materialen en kennis verzameld. Zo bestaat er naast Aluin en Wijnsteen zuur ook een synthetisch fixeer voor papier. Alle 3 de beitsen heb ik inmiddels in mijn bezit. Yvonne Huiskamp heeft een paar dingen gekocht voor het maken van natuurlijke kleurstoffen bij het textielmuseum en in de oude archieven vond ik nog een receptenboekje wat te koop is bij Verfmolen de kat.

Na een keuze te hebben gemaakt voor het gebruik van het soort kleurstoffen (de keuze is pigmenten, synthetische kleurstoffen of natuurlijke kleurstoffen), is de keuze gevallen voor de natuurlijke kleurstoffen omdat dit goed aansluit bij de workshop papierscheppen voor Floral Academie en de workshops papierscheppen in ’t Spuythuys te Borculo. Bovendien past dit ook goed bij de huidige ontwikkelingen wat betreft Duurzaamheid etc.