Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Handgeschept papier A5 droog asperge schillen 2023

Papier maken van asperge schillen

Het is weer asperge seizoen waarbij de geplukte asperges geschild worden. Deze schillen gebruikt het team van c-paper om er handgeschept papier van te maken. Het belangrijkste voor het maken van handgeschept papier is de papierpulp. Deze moet goed zijn. Het team van c-paper experimenteert nu om de juiste papierpulp te maken door de schillen op verschillende manieren te bewerken tot papierpulp.

Papier maken van asperge schillen

Het is weer asperge seizoen waarbij de geplukte asperges geschild worden. Deze schillen gebruikt het team van c-paper om er handgeschept papier van te maken. Het belangrijkste voor het maken van handgeschept papier is de papierpulp. Deze moet goed zijn. Het team van c-paper experimenteert nu om de juiste papierpulp te maken door de schillen op verschillende manieren te bewerken tot papierpulp. De experimenten worden gedaan in onze werkplaats (papiermakerij Doesburg).

Yvonne heeft een zakje schillen asperge schillen geregeld waarvan we een handje vol gewoon zonder voorbewerking in de blender hebben gedaan om een te kijken wat dit voor een papier geeft. Dit is het velletje handgeschepte papier aan de rechterkant op de foto. Het is kort vezelig en wat witter van kleur.

Yvonne heeft daarna de rest gekookt in soda, goed uitgespoeld, in de blender fijne gemalen en er daarna een velletje papier van geschept. Het eindresultaat is het gedroogde velletje aan de linkerkant op de foto. Het handgeschepte asperge papier is wat geliger van kleur en heeft wat langere vezels.

Binnenkort gaan we op andere manieren papierpulp van asperge schillen maken en verwerken tot handgeschept papier. Indien het team van c-paper voldoende kennis heeft opgedaan, verzorgen Yvonne en Ewald een open workshop Papier maken van asperges in de papiermakerij Doesburg. Mensen kunnen zich dan aanmelden voor deze unieke workshop papierscheppen. Hou dus onze activiteiten kalender in de gaten voor de datum van deze workshop Papier maken van asperges.