Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

NIEUW: Basiscursus papierscheppen

We merken bij c-paper steeds meer dat er behoefte is aan een goede basiscursus (van 1 dag van 6 uur) waarin jezelf papierpulp maakt van plantaardige vezels en met verschillende soorten papierpulp aan de slag gaat. In deze basiscursus papierscheppen gaan we papierpulp maken van kozo of gampi. Tijdens het koken gaan we papierscheppen van droge papierpulp (wel van plantaardige vezels) die jezelf uitkiest. Als de kozo of gampi vezels verwerkt zijn tot papierpulp ga je ook hiervan papier scheppen. Kortom een goede basiscursus om te leren papier scheppen.

Deze basiscursus is uit te breiden met extra dagen van €75,00 per dag. Voor een basiscursus van 2 dagen betaal je dus €225,00 incl. De kozo of gampi worden dan veranderd in een willekeurige plantaardige vezel die je ook zelf mee mag nemen. De invulling van deze uitbreiding van 1 of meerdere dagen wordt met de deelnemer besproken.

 • Les van meester papierschepper.
 • Plantaardige vezels.
 • Kosten €150,00 voor hele dag.
 • Uitbreidbaar met extra dagen.
 • Extra dagen €75,00 per dag.
Ewald Weijers aan het papierscheppen

Opleiding ambachtelijke papierschepper

Als beheerder van het immaterieel erfgoed inventaris Papierscheppen in Doesburg, wil je natuurlijk dat het ambacht voort blijft bestaan. Omdat de mogelijkheid zich heeft voorgedaan, heb ik een opleiding voor ambachtelijke papierschepper opgezet volgens de meester-gezel methode. De opleiding duurt 1 jaar en bestaat uit 40 lessen van 7 uur. De huidige opleiding voor 2022/2023 is al voorzien van een gezel.

 • Erkent beoefenaar.
 • Certificaat.
 • Les van meester papierschepper.
 • Vakkennis van het ambacht.
 • Duur voor 1 jaar van 40 lessen.
Ewald Weijers aan het papierscheppen

Opleiding voor ambachtelijke papierschepper

Wat leer je allemaal?

Is de opleiding erkent?

De opleiding is niet landelijk erkent maar dat is bij vele (oude) ambachten zo. Er is wel een erkenning als immaterieel erfgoed Papierscheppen door Immaterieel erfgoed Nederland en Kenniscentrum Immaterieel erfgoed Nederland. De opleiding wordt gesubsidieerd door het Fonds voor cultuurparticipatie.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

De opleiding ambachtelijke papierschepper bestaat uit 6 verschillende modules. 1. Historie van papier. 2. Gereedschappen en materialen. 3. Handgeschept papier versus machinaal papier. 4. Papierpulp maken. 5. Ambachtelijk papier maken. 6. De afwerking. Er wordt veel gedaan om zo het ambacht papierscheppen meester te worden.

Hoelang duurt de opleiding?

Er zijn 6 modules die uit verschillende lessen bestaan (meestal van 1 dag per les voor 8 uur). Module 1 bestaat nu uit 10 dagen. 2. Uit 5 dagen. 3. Uit 5 dagen. 4. Uit 8 dagen. 5. Uit 8 dagen. 6. Uit 4 dagen wat het totaal brengt op 40 dagen. Mijn gezel heeft de voorkeur voor de historie en daarom is het doen wat minder dagen. Dit kan aangepast worden bij de volgende gezel.

Welke lessen zijn er allemaal?

Er zijn een aantal lessen waarbij een bezoek wordt gebracht aan bijvoorbeeld papiermolens, papierfabriek archieven of vakgenoten. Er zijn een paar theorielessen (mijn gezel heeft als zwaarte punt de historie en daarom zijn dit nu meer lessen). We gaan zelf papierpulp maken om papier te kunnen scheppen.

Voor wie is de opleiding bestemd?

De opleiding is bedoeld voor iedereen die het immaterieel erfgoed papierscheppen wil doorgeven of werkt in de papierrestauratie of in een archief. De kennis en het ambacht papierscheppen mogen niet verloren gaan en zal dus doorgegeven moeten worden aan de volgende generaties.

Welke vooropleiding nodig?

Het nivea en de kennis van het ambachtelijke papier maken in Nederland is zeer laag. Er zijn ook maar heel weinig mensen in Nederland die het ambacht papierscheppen dagelijks beoefenen. Voor dit ambacht moet je het hebben van jezelf voortdurend uitdagen om nieuwe dingen te leren, goed kunnen samenwerken en gouden handen hebben.

De kosten

De opleiding tot ambachtelijke papierschepper wordt nu opgezet mogelijk met behulp van subsidie van het fonds cultuurparticipatie. In februari 2024 start ik mogelijk weer een opleiding voor ambachtelijke papierschepper. Per jaar zijn er dus maximaal 2 gezellen mogelijk.

Er zijn mede daarom nog geen kosten voor deze opleiding bekend.

 • Subsidie
 • Ambacht
 • Opleiding
Ewald geeft uitleg over zwart papier maken tijdens de cursus