Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762
Adres:
Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg
Papier ambacht en kenniscentrum
Papier ambacht en kenniscentrum
Als beheerder van het immaterieel erfgoed inventaris Papierscheppen in Doesburg, wil je natuurlijk dat dit voort blijft bestaan. Omdat de mogelijkheid zich heeft voorgedaan, heb ik een opleiding voor ambachtelijke papierschepper opgezet volgens de meester-gezel methode. De opleiding duurt 1 jaar en bestaat uit 40 lessen van 7 uur. De huidige opleiding voor 2022/2023 is al voorzien van een gezel.
Opleiding voor ambachtelijke papierschepper
De opleiding is niet landelijk erkent maar dat is bij vele (oude) ambachten zo. Er is wel een erkenning als immaterieel erfgoed Papierscheppen door Immaterieel erfgoed Nederland en Kenniscentrum Immaterieel erfgoed Nederland. De opleiding wordt gesubsidieerd door het Fonds voor cultuurparticipatie.
De opleiding ambachtelijke papierschepper bestaat uit 6 verschillende modules. 1. Historie van het papier. 2. Gereedschappen en materialen. 3. Wat is nu papier? 4. Papierpulp maken. 5. Papierscheppen. 6. De afwerking. Er wordt veel gedaan om zo het ambacht papierscheppen meester te worden.
Er zoals gezegd 6 modules die bestaan weer uit verschillende lessen (meestal van 1 dag per les). Module 1 bestaat uit 5 dagen. 2. Uit 6 dagen. 3. Uit 6 dagen. 4. Uit 8 dagen. 5. Uit 11 dagen. 6. Uit 4 dagen wat het totaal brengt op 40 dagen (40 weken). De lesdagen zijn gemiddeld 7 uur per dag.
Er zijn een aantal lessen waarbij een bezoek wordt gebracht aan bijvoorbeeld papiermolens, papierfabriek of vakgenoten. Er zijn een paar theorielessen (dit zijn weinig lessen omdat het meer met de handen werken is). Dan gaan we zelf schepramen- en papierpulp maken om papier te kunnen scheppen.
De opleiding is bedoeld voor iedereen die ambachtelijk papier wil maken op een professionele manier wil gaan doen. Bijvoorbeeld een Instelling die een papierschepperij op wil zetten en een begeleider laat opleiding of voor mensen die in papierrestauratie het papier ook willen kunnen maken.
Het nivea en de kennis van het ambachtelijke papier maken is zeer laag. Er zijn ook maar heel weinig mensen in Nederland die het ambacht papierscheppen dagelijks beoefenen. Voor dit ambacht moet je hebben van jezelf voortdurend uitdagen om nieuwe dingen te leren, goed kunnen samenwerken en gouden handen hebben.
De opleiding tot ambachtelijke papierschepper wordt nu opgezet mogelijk met behulp van subsidie van het fonds cultuurparticipatie. In februari 2024 start ik mogelijk weer een opleiding voor ambachtelijke papierschepper. Per jaar is er dus maar 1 gezel mogelijk.
Er zijn mede daarom nog geen kosten voor deze opleiding bekend.