Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
‚ÄčOoipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Opleiding ambachtelijke papierschepper

Er zijn nog een 3-professionals actief om het ambacht en immaterieel erfgoed papierscheppen in stand te houden door hun kennis over te dragen aan de volgende generaties. In 2022 kreeg Ewald Weijers de kans om middels een subsidie van fonds voor cultuur participatie een meester-gezel opleiding op te zetten met gezel Jeroen. De subsidie is er niet meer maar de Meester-gezel opleiding ambachtelijke papierschepper kunnen we wel aanbieden en duurt maximaal 25 dagen. Door regelmatig overleg te voeren met gezel Jeroen is deze tot stand gekomen.

Omdat deze meester-gezel voor een aantal te duur is en te zwaar is voor het leerdoel dat ze willen behalen, bestaat er ook een basiscursus van 1 dag met zelf samen te stellen vervolg cursussen van 1 dag.

Oorkonde tijdens Flachsmarkt 2022 te Krefeld-Linn in Duitsland

Meester-gezel opleiding

De meester-gezel opleiding bestaat uit 4 modules van in het totaal 25 dagen. De modulaire opbouw zorgen ervoor dat je modules waar je geen interesse in hebt niet hoeft te volgen.

zelf papier maken tijdens cursus Onderzoek ontwerp en maken

Basiscursus

Omdat de meester-gezel opleiding in vele gevallen te zwaar is voor het leerdoel dat de cursist heeft, is er de basiscursus van 1 dag. Indien deze gevolgd is wordt er gekeken naar eventuele vervolg dagen.

Schepbak met gele en rode lompen papierpulp gemixed staand

Vervolg cursussen

Nadat de basiscursus papierscheppen van 1 dag is gevolgd, kunnen er eventueel vervolgdagen ingepland worden (wat niet verplicht is). Met deze basiscursus en vervolg dagen is maatwerk te bieden.

Algemene informatie opleiding ambachtelijke papierschepper

De meester-gezel opleiding en basiscursus met eventueel vervolg cursussen worden doorgaans gegeven in Papiermakerij Doesburg (ooipoortstraat 21, 6981 DS, Doesburg) en de docent is Ewald Weijers (meester papierschepper van c-paper). Een opleiding dag duurt ongeveer 6 uur.

Papierscheppen met kind in drukkerijmuseum Etten-Leur

Ervaren docent

Ewald Weijers verzorgt al bijna 10 jaar workshops, lessen papierscheppen. Hij maakt al iets meer dan 10 jaar handgeschept papier (voor de markt).

 • Workshops papierscheppen.
 • Demonstraties evenementen.
 • Opdrachten handgeschept papier.
 • Begeleiden mensen bij papierscheppen.
Standaard indeling werkplekken papiermakerij Doesburg

Papiermakerij Doesburg

Na enige omwegen krijgt Ewald Weijers de kans om samen met Yvonne Huiskamp een werkplaats op te zetten in Doesburg per 1 september 2020.

 • Ruimte 3 van kunstlab Doesburg.
 • Huur ruimte 3 naar VVC Doesburg.
 • Drie dagen in de week geopend.
 • Iedereen kan komen papierscheppen.
Harry Brouwer aan het papierscheppen

Begeleiding

Via demonstraties op evenementen, workshops, basiscursussen, meester-gezel opleiding en in papiermakerij Doesburg worden veel mensen begeleidt.

 • Workshops op scholen.
 • Bezoekers papiermakerij Doesburg.
 • Basiscursussen en meester-gezel.
 • Begeleiding bij projecten.
Yvonne leert kinderen papierscheppen

Educatie ambachtelijk papier maken

Tegenwoordig zijn de ambachten zeer belangrijk geworden. Zonder veel vakkennis geen innovatie. Zonder ambachtslieden geen dingen kunnen maken. Daarom zet het team van c-paper zich om de jonge generaties papier te leren maken op ambachtelijke wijze.

houten schepkuip met schepraam c-paper staan

Projecten van c-paper 2024

Projecten ambachtelijk papier maken projecten van c-paper 2024 Ben je op zoek naar speciaal handgeschept papier dan is c-paper het adres. We hebben veel verschillende soorten vezels in ons bezit waar papier van gemaakt kan worden. Ook zijn we steeds op zoek naar hulpstoffen waarmee we de eigenschappen van het papier kunnen aanpassen. Voor de […]

Yvonne schept papier

Workshop papierscheppen en boekbinden

Workshop papierscheppen en boekbinden De docent Yvonne Huiskamp is al een jaar of 9 vrijwilliger papierschepper bij c-paper en heeft al veel papier geschept en verschillende boekjes met Japanse binding gemaakt. Dagdeel 1 Papierscheppen In dit dagdeel van 3 uur wordt er handgeschept papier gemaakt voor het boekje. Dit wordt te drogen gehangen. Dagdeel 2 […]

Opstelling voor 6 cursisten aan de werktafels in papiermakerij Doesburg

Workshop papierscheppen voor kinderen

Kinderen vinden het vaak leuk om iets te maken en lekker met de handen in het water zitten. Het team van c-paper heeft als missie om de jonge generaties kennis te laten maken het ambacht papierscheppen zodat deze behouden blijft.

In de buitenruimte papierscheppen

Meester-gezel opleiding ambachtelijke papierschepper

Module 1 Historie van papier In deze module leer je van alles over het ontstaan van het papier. We bezoeken papiermolens etc. De module duurt 5 dagen. Module 2 Materiaal en gereedschap In deze module leer je van alles over materiaal en gereedschap dan nodig is om papier te kunnen scheppen. De module duurt 3 […]