Opdrachten handgeschept papier

Het team van c-paper is voortdurend bezig om mensen kennis te laten maken met het ambacht papierscheppen en heeft beperkt tijd voor de uitvoer van opdrachten. Er zijn maar een paar (lokale) vaste klanten waarvoor we zo af toe opdrachten uitvoeren om handgeschept papier te maken.

De voorbereiding zoals het juiste schepraam maken, een mal maken en het ontwerpen van het papier, vergen veel tijd. Er kan alleen maar geschept worden op een woensdag, donderdag of vrijdag (soms nog een extra openingsdag). Dan is er nog tijd nodig om het papier te laten drogen bij dikker papier duurt dit langer.

  • Professionele papierschepper
  • Papier van natuurlijke vezels
  • Verschillende formaten tot A4
  • Met toevoeging zoals bloemzaadjes
  • Op maat gemaakt

10x10cm papier met bloemzaad

De zeef

Het formaat van de zeef is iets groter dan A3 zodat de mal erop past. De mal is de deksel. Het raamwerk was er alleen nu moest er nog het juiste formaat gaas op gezet worden. Het koperen gaas is vastgezet met messing spijkers.

De mal

Omdat je zoveel mogelijk velletjes handgeschept papier in 1 keer wil hebben, was het erg passen en meten. De tussenstukken zijn 1cm breed en 2 buitenste randen zijn 2 cm en de andere 2 ongeveer 1cm. De mal is gemaakt van 1,5cm Okoumé hout.

De papierpulp met zaadjes

Het papier wordt op een kaart bevestigt en niet bedrukt. Omdat de zaadjes uit de Botanische tuin van het openluchtmuseum Arnhem komt heb ik gekozen voor een mix van 50% abaca vezels (ook wel manillahennep genoemd wat onder de bananenbomen soort valt) en 50% hout vezel als vulmiddel.

12 velletjes 10x10cm met zaadjes

Papierpulp maken natuurlijke vezels

Onze Hollander beater

Voor de workshops en de verkoop gaan we de komende tijd bijzondere soorten papierpulp malen met behulp van onze Hollander beater. De maalbak of wrijfbak maakt de natuurlijke vezels kort en kapot.

Papierpulp met olifanten gras

Er lag nog ongeveer 335 gram aan gedroogde Olifanten gras op de plank waar ik wat mee moest. Door eerst wat abaca halffabricaten te malen en daarna stukjes olifanten gras ontstaat er een mooi papierpulp die nu ligt te drogen.

Abaca papierpulp

Bij papierschepperij de goede dag te Zevenaar hebben ze halffabricaten van abaca vezels (ook wel manillahennep genoemd) gekregen. De eerste partij is inmiddels gemalen en bij de papierschepperij de goede dag in Zevenaar aangekomen.

Hollander beater met gemalen vlas vezels