Het team van c-paper heeft zich in de wereld van de natuurlijke vezels gestort. Allerlei vezels van planten-bomen-struiken of bloemen worden verwerkt tot een papierpulp wat weer de basis is voor handgeschept papier. Leuke uitdagingen die we graag met u delen. Uw vraag kun u stellen door een mail te sturen naar Secretariaat@c-paper.nl
Handgeschept papier van afval vlasbewerking

Natural handmade c-paper

Vlas vezels

Papierpulp:
Tijdens een evenement van vlas tot linnen is er “afval” ontstaan. Dit afval is ontsloten (gekookt met soda) en daarna met behulp van de Hollander beater voor een paar uur gemalen.

Het scheppen:
De papierpulp wordt in een bak verdund met water waarna hulpstoffen zijn toegevoegd om het papier beschrijfbaar te maken. Met behulp van een schepraam (formaat A5) worden er velletjes papier van geschept. Omdat we het papier wilde bedrukken, hebben we vrij dik papier geschept vanwege het doorzicht. Ongeveer 200 grams dikker geeft meestal problemen met de printer.

Het drogen:
Het papier is met behulp van een transferpers gedroogd om zo een vlak oppervlakte te krijgen waardoor de bedrukking beter gedetailleerd en zichtbaar is.

Natural handmade c-paper bast van wilgentakken

Natural handmade c-paper

Bast Wilgentakken

Papierpulp:
De takken in stukjes knippen en het buitenste van de bast verwijderen zodat alleen de binnenbast overblijft. Deze binnenbast ontsluiten (koken met soda) en daarna in een blender fijn malen voor een aantal seconden.

Het scheppen:
De papierpulp wordt in een bak verdund met water en (omdat het om een proef ging) met behulp van een klein spatraampje er papier uit geschept.

Het drogen:
Het papier is aan de lucht op een verwarming gedroogd. Vandaar de wat ruwe structuur.

Natural handmade c-paper

Bleekselderij

Papierpulp:
Ongeveer 1 kilo stelen bleekselderij ontsluiten (koken in soda) en de grove harde stukken fijn slaan met behulp van een houten hamer.

Het scheppen:
De papierpulp wordt in een bak verdund met water en met behulp van een A6 schepraam tot papier geschept. Het ging hier om een proef voor het papier maken zonder bewerking van de papierpulp.

Het drogen:
Het papier is aan de lucht op een vilt gedroogd.

Natural handmade c-paper

mix plant soorten

Papierpulp:
De complete tak van de Alstroemeria (Incalelie) en de Astpidistra blad ontsluiten (koken in soda) en vervolgens met een houten hamer tot papierpulp slaan.

Het scheppen:
De papierpulp wordt in een bak verdund met water en met behulp van een A6 schepraam tot papier geschept. Het papier is in een 3-luik lijst met passe-partout gelegd ter decoratie.

Het drogen:
Het papier is met behulp van een transferpers gedroogd onwille van de tijd.

Partners

Mede door onze partners houden we het erfgoed en ambacht papierscheppen in stand. Ondersteun hun ook….
Letterpers Amersfoort
Logo letterpers
Erfgoed Gelderland
Erfgoed Gelderland
Immaterieel Erfgoed
Immaterieel erfgoed Nederland
Papierfabriek Schut
Papierfabriek Schut uit Heelsum
Stichting Welzijn Brummen
Stichting Welzijn Brummen
Kunstlab Doesburg
Kunstlab Doesburg