Ambachtelijke papiermakers

Ambachtelijke papiermakers

Nederland kent nog maar weinig ambachtelijke papiermakers en nog minder papiermolens uit vroegere tijden. Door contacten te leggen en enig speurwerk te verrichten hebben we er een aantal weten te vinden. Door intensievere zoektochten etc. zullen er steeds meer namen hier op het lijstje komen te staan.

Bent u een ambachtelijke papiermaker en ligt uw passie bij het papier maken?
U kunt dan het beste Telefonisch contact opnemen met een van de medewerkers van C-paper of door een E-mail te sturen naar secretariaat@c-paper.nl. Indien de e-mail een afbeelding bevat, een korte omschrijving van uw website en de link waarna toe verwezen moet worden, kan de aanvraag beoordeeld worden.

Ambachtelijke papiermakers uit Nederland:
Piet Zegers:

Piet heeft het vak al vanaf jongs af aan geleerd. Via de papier technische school Marten Orges, kwam hij in dienst bij Papierfabriek Schut in Heelsum waar een aantal jaren diversen soorten papier heeft ontwikkeld. Omstreeks 1994 nam hij de baan molenaar van een oude papiermolen over van zijn vader. Tot 2007 behaalde hij nog
diverse prijzen met het door hem gemaakte
papier. In februari 2015 had hij ontslag gekregen als molenaar (moest een vrijwilligersorganisatie worden) en is hij samen met Jitske Zeisseink en Ewald Weijers mede-eigenaar geworden van het bedrijf C-paper (als adviseur).
Piet heeft geen eigen website.

Piet Zegers
Ewald Weijers

Ewald is in 2011 begonnen met zijn zoektocht naar een ambacht wat hij zich eigen wilde gaan maken. Hij wilde een boek gaan maken van het zelf papier tot het boek inbinden. Al gauw werd duidelijk dat hij veel passie had voor het papier maken. Vanaf 2012 werd hij vrijwilliger bij een oude papiermolen en leerde daar het vak van Piet Zegers. Al gauw gaf hij demonstraties
papierscheppen en schepte hij papier voor met name de Duitse kunstmarkt. Eind 2014 stopt hij als vrijwilliger bij de oude papiermolen en stapte samen met Piet Zegers en Jitske Zeisseink in het ondernemers leven en wordt mede-eigenaar van C-paper. Meer zien van hij gemaakt heeft?
Kijk dan snel hier.

Gert Langebach

Bij Gert zit het papierscheppen van vroeger uit in de genen. Een voorouder kwamen uit het
papierscheppers gilde. Hij heeft echter de
respectabele leeftijd bereikt dat hij is gestopt met het papierscheppen. Hij was veelal te
vinden op markten waar hij
demonstraties papierscheppen gaf etc. Eind 2014 stopte hij ook als vrijwilliger bij de
oude papiermolen.

Gezamenlijk hebben we papier staan scheppen voor het programma “Zomer in Gelderland
Ugchelen” van TV Gelderland
.

Daarna heeft hij voor RTV Raalte TV nog een
interview gegeven. Bekijk hier de uitzending
Gert heeft geen eigen website of facebook

Leo Hoegen (Utrecht)

Leo is leraar en zijn passie voor papier heeft hij gekregen toen hij tijdens zijn stageperiode met de aardrijkskundeles iets praktisch wilde gaan doen met de klas. In de bieb vond hij het boek “zelf papier maken” van Kees van Bodegraven en is daarmee aan de slag gegaan. Leo heeft een Hollander (ook wel maalbak genoemd) en kan daarom allerlei soorten papier maken. Zijn
passie ligt bij de grafische vormgeving en hij heeft daarom ook een kleine drukkerij met een degelpers en een ruimte om zelf boeken in te binden.Wil je meer van deze man weten?
Kijk dan hier
Er is ook een video gemaakt van zijn papierderij.
Deze is hier te vinden.

Leo Hoegen
Marieke de Hoop

Marieke is in 1984 begonnen als alternatief papiermaakster in Werckplaets de Vuyst, Veghel, waar handgeschept kringlooppapier van oud papier werd gemaakt volgens het oude ambacht papier scheppen. Dit deed ze tot 1987 toen ze zich op andere dingen heeft gestort. In 1988 volgt ze enkele workshops om Japans papier te scheppen met de zogenaamde Kozo vezels. Nu verzorgt ze masterclasses papierscheppen etc. Wil je meer van haar zien?
Kijk dan snel hier.
In deze video kun je haar aan het werk zien.

Marieke de Hoop
Siska Ruiter

Siska Ruiter heeft in Joure (Friesland) een pand waarin het Lokale ambacht Joure is gevestigd. Ze is grafisch vormgeefster maar maakt ook zelf mooi handgeschept papier.

Wil je meer weten?
Ga dan naar de website.

Geen foto beschikbaar
Ad Zwijsen

Ad Zwijsen is ongeveer 15 jaar geleden begonnen met papierscheppen. Zijn verhalen en passie dateren uit ongeveer 1450 (de late middeleeuwen). Hij heeft met behulp van afbeeldingen uit musea uit Belgiƫ en Duitsland een houten pers nagebouwd. Hij maakt voornamelijk middeleeuws papier.

Wil je meer weten?
Ga dan naar de website.

Papiermaecker Ad Zwijse uit Exloo
Arie Butterman

Arie Butterman is al verschillende jaren molenaar van de oude papiermolen “De schoolmeester” uit westzaan (de Zaanse schans). Hij heeft daar al verschillende soorten en maten papier gemaakt met behulp van een oude papiermachine. Hij maakt voornamelijk het wereld beroemde Zaanse bord.

Wil je meer weten?
Ga dan naar de website.

Geen foto beschikbaar
Marinus Zegers

Marinus Zegers is sinds 1985 werkzaam als molenaar voor de Ruitersmolen te Beekbergen. Hij verzorgt er het onderhoud, geeft er rondleidingen en demonstreert bijvoorbeeld hoe je papier kan scheppen.

Wil je meer weten?
Ga dan naar de website.

Geen foto beschikbaar
Martin Cuppen

Martin Cuppens is de man van de watermerken. Hij werkt al vele jaren met watermerken en geeft ook demonstraties paperscheppen her en der in den lande. Momenteel is hij druk bezig om watermerken op een 3D printer te kunnen vervaardigen.

Martin heeft geen eigen website.

Geen foto beschikbaar
Ambachtelijke papiermakers uit Belgiƫ:
Piet Moerman

In 1999 kocht Piet Moerman een huis in Brugge en dat was het begin van de papierschepperij. Het huis werd grondig verbouwt tot de huidige papierschepperij. In 2000 was de verbouwing een feit en stond er in hartje Brugge een papierschepperij Piet schept veel papier, verzorgt demonstratie en workshops.

Meer weten? Ga naar zijn website

Geen foto beschikbaar