Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Lessen papierscheppen

Docent is Ewald Weijers

De docent

Ewald Weijers is een ervaren docent en professionele papierschepper die graag zijn kennis overdraagt aan jou. Dagelijks is hij bezig met het maken van handgeschept papier en experimenteren.

Ewald geeft uitleg over zwart papier maken tijdens de cursus
Ewald geeft uitleg over zwart papier maken tijdens de cursus Onderzoek ontwerp en maken

Ewald Weijers

Sinds 2012 heeft Ewald zich helemaal gestort in de wereld van het papierscheppen en handgeschept papier maken van met name plantaardige materialen. Sinds 2019 verzorgt hij regelmatig een workshop, masterclass, cursus, lezing, lessen voor basisonderwijs en begeleid hij mensen met papier scheppen. Tevens is hij druk bezig om het immaterieel erfgoed papierscheppen te laten voortbestaan.
zelf papier maken tijdens cursus Onderzoek ontwerp en maken

Papiermakerij Doesburg

Lessen papierscheppen in Doesburg

Bij de papiermakerij in Doesburg

Omdat je het papier scheppen niet in 1 dag onder de knie kan krijgen, heeft Ewald Weijers een 6-tal lessen bedacht die op een woensdagavond gevolgd kunnen worden. We starten op woensdagavond 11 januari 2023 en eindigen op woensdagavond 15 februari 2023. De lessen zijn van 19:30 t/m 22:00 uur in de papiermakerij Doesburg aan de Ooipoortstraat 21 te Doesburg

Alleen de eerste les is er even een kort moment waarop wat uitleg gegeven wordt en maak je even kort kennis met elkaar. De lessen die daarop volgen is het meteen papier scheppen en tijdens de lessen komen de ideeën en de vragen naar boven.

De locatie

Sinds 2020 hebben we in Doesburg een werkplaats onder de naam Papiermakerij Doesburg. Hier verzorgen we workshops, masterclasses, cursussen, lezingen en lessen en maken er bijna dagelijks handgeschept papier.

De voorkennis

Er is geen specifieke kennis nodig. Door het doen krijg je vanzelf de slag te pakken en leer je papierscheppen vanzelf. Een creatieve geest in niet noodzakelijk maar wel wenselijk. Je kan dan elke les met andere papierpulp werken.

Minimaal 2 en maximaal 5 deelnemers.

De Kosten

Het pakket lessen dat je afneemt (6 stuks) is voor €96,00 (€16,00 per les) inclusief 21% btw en materiaal. Het pakket is voor 2 maanden (6 avonden). Je koopt per pakket van de betreffende 2 maanden.

Instappen na de 1e les is niet mogelijk. Je kan dan opgeven voor het pakket in de 2 maanden erop.

De zes lesdagen papierscheppen

De lesdagen van januari – februari 2023

11-01-2023: Deze lesdag staat in het teken van kennis maken, wat theorie en opdracht papierscheppen.

18-01-2023: Deze lesdag staat in het teken van papierscheppen met lompen, je leerdoel of zelf meegebrachte opdracht.

25-01-2023: Deze lesdag staat in het teken van papierscheppen met lompen, je leerdoel of zelf meegebrachte opdracht.

01-02-2023: Deze lesdag staat in het teken van papier maken van plantaardige vezels, je leerdoel of zelf meegebrachte opdracht.

08-02-2023: Deze lesdag staat in het teken van papier maken van plantaardige vezels, je leerdoel of zelf meegebrachte opdracht.

15-02-2023: Deze lesdag staat in het teken van Japans papier maken, je leerdoel of zelf meegebrachte opdracht.

Yvonne tijdens workshop papierscheppen villa Mondriaan

Papier scheppen voor het basisonderwijs

Les papierscheppen voor basisonderwijs

Papierscheppen in de klas

Een les papierscheppen duurt 3 uur en wordt op de school of in museum gegeven. De lessen zijn zo opgebouwd dat ze flexibel in te passen zijn. De leerlingen van de groepen 1 t/m 5 scheppen als individu papier (leerdoel Leren papierscheppen) terwijl de groepen 6 t/m 8 in groepjes van maximaal 3 leerlingen (leerdoel is samenwerken) papier scheppen.

Het te scheppen papier is af te stemmen zodat het aansluit bij het thema van school. Bijvoorbeeld in het voorjaar is het thema Bloemen dan kan er papier geschept worden met zaadjes. We gebruiken uitsluitend papierpulp van plantaardige materialen.

Projecten-thema

Voor de scholen in het basisonderwijs lopen er soms verschillende projecten waarbij het papierscheppen een leuke aanvulling kan zijn. Soms worden projecten georganiseerd van een organisatie of museum dan werken we in opdracht van de organisatie of museum. Er dienen wel een aantal lessen te worden afgenomen.

De les

De les is voor maximaal 3 uur en kan indien noodzakelijk gesplitst worden in meerdere groepjes. Het team van c-paper neemt alle materialen mee om papier te kunnen scheppen. Afhankelijk van de wensen van de leerkracht kan dit aangepast worden zodat bijvoorbeeld een vervolgopdracht het papier beschilderen is.

De kosten

Meestal komen Yvonne Huiskamp en Ewald Weijers naar de school toe om papier te scheppen met de groep. De kosten per les (van maximaal 3 uur) is niet te bepalen en hangt van een aantal dingen af zoals reiskosten, het aantal keer dat er een workshop op die school wordt gegeven of komt het vanuit een project.