Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Promotie foto voor c-paper

Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg

Immaterieel erfgoed

Na 3 cursusdagen bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) in het openluchtmuseum Arnhem, meer dan 20 vragen te hebben beantwoord en een eigen inventaris pagina bij het Immaterieel erfgoed Nederland, is het immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg op de immaterieel erfgoedlijst terecht gekomen waarvan ik de beheerder ben.

Inmiddels hebben wij als de 3 professionals ook een eigen pagina bij het erfgoed spotten. Mocht je op een locatie zijn waar het ambacht papierscheppen beoefend wordt door ons erkende beoefenaars en je scant de aanwezige QR-code van erfgoed spotten, dan heb je toegang tot leuk beeldmateriaal over het ambacht papierscheppen.

De papierderij

Collega Leo Hoegen van de papierderij uit Utrecht is beheerder van het immaterieel erfgoed papierscheppen in Utrecht (wat al sinds 2013 op de immaterieel erfgoedlijst staat). Leo heeft Marieke en ik erkent als beoefenaar.

Papiermakerij de Hoop

Collega Marieke de Hoop van papiermakerij de Hoop uit Rotterdam is beheerder van het immaterieel erfgoed papierscheppen in Rotterdam en staat sinds november 2022 op de immaterieel erfgoedlijst.

Papiermakerij Doesburg

Ewald Weijers van c-paper en papiermakerij Doesburg uit Doesburg is beheerder van immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg en staat ook sinds november 2022 op de immaterieel erfgoedlijst

Het borgingsplan

Kennis digitaliseren

Tijdens het uitzoeken en experimenteren wordt er veel informatie en kennis verzameld. Deze informatie en kennis moet natuurlijk bewaard blijven en daarom wordt deze gedigitaliseerd.

Uitbreiding workshops en opleiding

Er zijn inmiddels meer workshops papierscheppen gegeven en de basiscursus met de vervolg cursussen zijn opgezet en worden regelmatig geboekt. De meester-gezel opleiding heeft inmiddels zijn 2e gezel die opgeleid wordt.

Gilde voor ambachtelijke papierscheppers

Het opzetten van een gilde voor ambachtelijke papierscheppers is in 2023 niet gelukt omdat het veel uitzoek werk is. Met name de juiste rechtsvorm kiezen is een probleem. Ideeën voor de structuur zijn er al wel.

Certificaat Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg met handtekeningen

Het certificaat

Op donderdag 19 januari 2023 zijn de handtekeningen op het certificaat gezet door Marco van Baalen (directeur Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland) en Ewald Weijers (beheerder immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg) in papiermakerij Doesburg.

 • Handtekeningen certificaat
 • Netwerken
 • Doesburg TV
 • Papiermakerij Doesburg
 • Hapje en drankje

Erfgoed spotten

Vanuit het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) is er een digitale omgeving ter beschikking gesteld waar de 3 papierscheppers van het immaterieel erfgoed papierscheppen hun kennis uit kunnen dragen via beeldmateriaal. Deze digitale omgeving heet erfgoed spotten. De beoefenaars van het immaterieel erfgoed kan een bordje hangen met een QR-code die naar deze digitale omgeving verwijst.

QR-code erfgoed spotten Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) Papierscheppen.

Erkende beoefenaars IE papierscheppen in Doesburg

Het team van c-paper is continue mensen aan het begeleiden en opleiden in het immaterieel erfgoed papierscheppen Doesburg. Onderstaande personen/instellingen zijn door Meester papierschepper van c-paper (Ewald Weijers) erkent als beoefenaar. De jaartallen geven aan dat in dat jaar de groep of persoon de erkenning heeft gekregen. Deze erkenning loopt gewoon door.

 • Vrijwilliger Yvonne (seizoen 2022) Vrijwilliger/papierschepper bij c-paper
 • Vrijwilliger Harry (seizoen 2023) Vrijwilliger/papierschepper bij c-paper 
 • Gezel Jeroen (seizoen 2022/2023) Werkt bij het Gelders Archief
 • Gezel Harro (seizoen 2023/2024) Werkt als Grafisch Docent bij Artez Zwolle 
 • Beoefenaars de cliënten (seizoen 2022/2023) van Dagbesteding De goede dag te Zevenaar die papierscheppen.
 • Beoefenaar Noes (seizoen 2022/2023) molenaar bij de oude papiermolen in het openluchtmuseum Arnhem
 • Beoefenaar Marion (Seizoen 2022/2023) Werkzaam bij papiermolen van Openluchtmuseum Ootmarsum
 • Beoefenaar Karin (seizoen 2022/2023) Eigenaar Maakplaats ’t Spuythuys te Borculo
 • Beoefenaar Sietske (seizoen 2023/2024) Eigenaar van papierwijs
 • Beoefenaar Franchet (seizoen 2023/2024) Eigenaar van Studio Franchet
 • Beoefenaar Bart (seizoen 2023/2024) Agent voor kunstenaars artikelen
 • Papierspecialist Joop (seizoen 2022) Docent papiervakschool Human Factory
 • Papierspecialist Jan Rein (seizoen 2023) Gepensioneerd docent biologie
 • Papierspecialist Marchelma (seizoen 2022) Eigenaar/papierrestaurateur bij Snipper
 • Ambachtelijk papiermaker Marieke (seizoen 2022) Ambachtelijke papier maker bij Papiermakerij De hoop
 • Ambachtelijke papiermaker Leo (seizoen 2022) Ambachtelijke papier maker bij Papierderij Utrecht
Yvonne leert kinderen papierscheppen

Educatie ambachtelijk papier maken

Tegenwoordig zijn de ambachten zeer belangrijk geworden. Zonder veel vakkennis geen innovatie. Zonder ambachtslieden geen dingen kunnen maken. Daarom zet het team van c-paper zich om de jonge generaties papier te leren maken op ambachtelijke wijze.

houten schepkuip met schepraam c-paper staan

Projecten van c-paper 2024

Projecten ambachtelijk papier maken projecten van c-paper 2024 Ben je op zoek naar speciaal handgeschept papier dan is c-paper het adres. We hebben veel verschillende soorten vezels in ons bezit waar papier van gemaakt kan worden. Ook zijn we steeds op zoek naar hulpstoffen waarmee we de eigenschappen van het papier kunnen aanpassen. Voor de […]

Yvonne schept papier

Workshop papierscheppen en boekbinden

Workshop papierscheppen en boekbinden De docent Yvonne Huiskamp is al een jaar of 9 vrijwilliger papierschepper bij c-paper en heeft al veel papier geschept en verschillende boekjes met Japanse binding gemaakt. Dagdeel 1 Papierscheppen In dit dagdeel van 3 uur wordt er handgeschept papier gemaakt voor het boekje. Dit wordt te drogen gehangen. Dagdeel 2 […]

Opstelling voor 6 cursisten aan de werktafels in papiermakerij Doesburg

Workshop papierscheppen voor kinderen

Kinderen vinden het vaak leuk om iets te maken en lekker met de handen in het water zitten. Het team van c-paper heeft als missie om de jonge generaties kennis te laten maken het ambacht papierscheppen zodat deze behouden blijft.

In de buitenruimte papierscheppen

Meester-gezel opleiding ambachtelijke papierschepper

Module 1 Historie van papier In deze module leer je van alles over het ontstaan van het papier. We bezoeken papiermolens etc. De module duurt 5 dagen. Module 2 Materiaal en gereedschap In deze module leer je van alles over materiaal en gereedschap dan nodig is om papier te kunnen scheppen. De module duurt 3 […]