Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Promotie foto voor c-paper

Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg

Immaterieel erfgoed

Na 3 cursusdagen bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) in het openluchtmuseum Arnhem, meer dan 20 vragen te hebben beantwoord en een eigen inventaris pagina bij het Immaterieel erfgoed Nederland, is het immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg op de immaterieel erfgoedlijst terecht gekomen waarvan ik de beheerder ben.

Inmiddels hebben wij als de 3 professionals ook een eigen pagina bij het erfgoed spotten. Mocht je op een locatie zijn waar het ambacht papierscheppen beoefend wordt door ons erkende beoefenaars en je scant de aanwezige QR-code van erfgoed spotten, dan heb je toegang tot leuk beeldmateriaal over het ambacht papierscheppen.

De papierderij

Collega Leo Hoegen van de papierderij uit Utrecht is beheerder van het immaterieel erfgoed papierscheppen in Utrecht (wat al sinds 2013 op de immaterieel erfgoedlijst staat). Leo heeft Marieke en ik erkent als beoefenaar.

Papiermakerij de Hoop

Collega Marieke de Hoop van papiermakerij de Hoop uit Rotterdam is beheerder van het immaterieel erfgoed papierscheppen in Rotterdam en staat sinds november 2022 op de immaterieel erfgoedlijst.

Papiermakerij Doesburg

Ewald Weijers van c-paper en papiermakerij Doesburg uit Doesburg is beheerder van immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg en staat ook sinds november 2022 op de immaterieel erfgoedlijst

Het certificaat

Op donderdag 19 januari 2023 zijn de handtekeningen op het certificaat gezet door Marco van Baalen (directeur Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland) en Ewald Weijers (beheerder immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg) in papiermakerij Doesburg.

  • Handtekeningen certificaat
  • Netwerken
  • Doesburg TV
  • Papiermakerij Doesburg
  • Hapje en drankje
De vlag van Immaterieel erfgoed Nederland hangt boven de perstafels
De vlag van Immaterieel erfgoed Nederland hangt boven de perstafels

Het borgingsplan

Voor het in stand houden van het immaterieel erfgoed Papierscheppen in Doesburg moet er een 3-jarig borgingsplan liggen. Deze hebben ik gemaakt en besproken in de 3 cursusdagen van het KIEN bij het openluchtmuseum Arnhem.

Houten schepkuip met schepraam c-paper watermerk

Mijn schepraam met watermerk gemaakt met de 3D printer

Het borgingsplan

In de 3-daagse cursus van het Kenniscentrum Immaterieel erfgoed Nederland heb ik een borgingsplan gemaakt om zo voor de komende 3 jaar het ambacht papierscheppen in stand te kunnen houden. Aan de rechterkant zie je de 3 belangrijke punten. Door op onderstaande button te klikken kun je het hele borgingsplan zien.

De stand tot nu toe

De eerste stap om gezamenlijk een gilde voor ambachtelijk papierscheppers op te richten is gezet. Er zijn gesprekken geweest en de vervolg stappen zijn in gang gezet. Er is een digitale omgeving van het Immaterieel erfgoed spotten actief elke van ons 3-en heeft een bordje met Q-code.

Inmiddels bijna wekelijks een workshop papierscheppen. De kinderen tussen de 6 en 10 kunnen zich aanmelden bij Sjors creactief (actief in Doesburg), de workshops op de basisscholen Gemeente Brummen en Winterswijk lopen en mensen kunnen zelf papier komen scheppen bij papiermakerij Doesburg waarbij ze alleen het papier hoeven te betalen dat ze meenemen. Zo wordt er al papier geschept voor uitnodigingen.

Levensomloop voor trouwerij

Digitaliseren

Opgedane kennis, papier recepten en historie digitaliseren

Kinderen groep 7-8 scheppen papier in Villa Monderiaan

Meer mensen kennis laten maken met papierscheppen

Meer workshops en projecten papierscheppen voor kinderen en volwassen

In de buitenruimte papierscheppen

Gilde voor ambachtelijke papierscheppers

Opzetten gilde ambachtelijke papierscheppers.

Erkende beoefenaars

Als beheerder van het immaterieel erfgoed kun je een aantal mensen aanwijzen als beoefenaar van het immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg. Hiernaast een lijst met beoefenaars. Deze lijst wordt regelmatig aangepast.

Erfgoed spotten

Vanuit het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) is er een digitale omgeving ter beschikking gesteld waar de 3 papierscheppers van het immaterieel erfgoed papierscheppen hun kennis uit kunnen dragen via beeldmateriaal. Deze digitale omgeving heet erfgoed spotten. De beoefenaars van het immaterieel erfgoed kan een bordje hangen met een QR-code die naar deze digitale omgeving verwijst.

QR-code erfgoed spotten Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) Papierscheppen.

Papierscheppen op evenement

Informatiekraam

Op een kraam/tafel van 2 meter lang staat informatie uitgestald over het immaterieel erfgoed papierscheppen. Het evenement moet wel betrekking hebben op erfgoed en wordt beoordeeld.

Werkplek papierscheppen

Naast de kraam komt een tafel van ongeveer 2 meter te staan waar een complete werkplek ingericht is op papier te kunnen scheppen. De samenstelling van de papierpulp heeft betrekking op het evenement.

De onkosten

Voor de onkosten wordt €150,00 excl. 21% btw per dag gevraagd voor een opstelling zoals hierboven beschreven.