C-PAPER
Voor al uw handgeschept papier

Op de foto is een papierschep opstelling te zien waarmee tijdens de wandelvierdaagse in Eerbeek papier is geschept. Lekker papierscheppen in de natuur.

De historie van handgeschept papier

Het team van c-paper duikt graag dieper in de historie van handgeschept papier. Het ontstaan van papier, de reis naar Europa, de reis naar Nederland, de verschillende Nederlandse papiermolens met hun eigen papierscheppers en watermerken. Tijd om de bezoeker eens mee te nemen naar vroeger.

Het ontstaan van het papier

Omstreeks 105 jaar na Christus was er in China een man genaamd Cai Lun die het proces ontdekte achter het papier maken. Er doet zich een verhaal de ronde dat hij dit afgekeken zou hebben van de wespen. Hij maakte een brei van natuurlijke vezels, lompen en touw wat we tot op de dag vandaag papierpulp noemen. Door de papierpulp te verdunnen met water en behulp van zelfgemaakt bamboe schepraam maakte hij, met een scheppende beweging, papier. Het woord papier is afgeleid van het woord papyrus wat men daarvoor maakte.
Handgeschept papier van katoenvezels voor letterpers

Handgeschept papier met watermerk

Vroeger had ieder vooraanstaand persoon, papierscheppers en papiermolens hun eigen watermerk in het papier. Hieraan kon je zien wie het papier geschept had, waar het geschept was en soms ook wanneer het geschept was. Papierschepper Ewald Weijers is een onderzoek gestart naar watermerken in het papier.
Schepraam a5 met watermerk van c-paper