Handgeschept papier om te bedrukken

Voor de moderne drukkerijen

Moderne drukkerijen maken gebruik van moderne machines. Deze machines kunnen geen schepranden hebben waardoor het papier scheef loopt. Handgeschept papier wordt dus eerst schoongesneden.

Drukkerij van Hierden uit Eerbeek heeft al enkele velletjes handgeschept papier voorzien van een afdruk. Voor een scherpe afdruk is een zeer glad oppervlakte vereist.

Meer informatie kunt u inwinnen via mailadres
secretariaat@c-paper.nl

Ouderwetse drukkerijen

Ouderwetse drukkerijen werken nog met loden letters en oude degel persen waarmee het handgeschepte papier gemakkelijk bedrukt kan worden. De inkt wordt op de loden letters aangebracht en de degel pers duwt het zetsel met een tikje tegen het papier aan. Hiervoor mag het oppervlakte van ruwer zijn dan bij de moderne drukkerijen.

Op de afbeelding is het wildmenu te zien van fletcher hotel Huis te Eerbeek. Deze menukaart is bedrukt door Arie Niks van Historische boekdrukkerij De arend uit Doesburg. Meer informatie kunt u inwinnen via mailadres secretariaat@c-paper.nl

Voor de printers

Er zijn verschillende soorten en maten printers te koop. Om handgeschept papier te kunnen bedrukken heb je een printer nodig waarbij het handgeschepte papier vanaf de achterkant ingevoerd kan worden. Het invoeren aan de achterkant met de hand zorgt ervoor dat het handgeschepte papier in een bocht van 90 graden van achter naar de voorkant wordt getransporteerd (en dus geen bocht van 180 graden zoals bij paperlades).

Door het gebruik van een inktjet spuit de inkt op het papier en hoeft het oppervlakte niet glad te zijn.

Meer informatie kunt u inwinnen via mailadres
secretariaat@c-paper.nl