Hollander beater met gemalen vlas vezels

Handgeschept papier van Vlas

In Nederland is een groep bezig met het opzetten van een nieuwe economie door allerlei velden met vlas planten aan te leggen en te beheren. Het vlas dat van deze velden afkomt wordt bewerkt zodat verschillende producten ontstaan. Het Linen project heeft inmiddels papierpulp van het vlas laten maken.

Bij c-paper hebben ze een paar tonnetjes met de vlaspulp ontvangen. Het team van c-paper is nu 2 experimenten gestart met als uitkomst mooi en goed handgeschept papier van vlas maken.

De eerste is om handgeschept papier te maken direct van de aangeleverde papierpulp zonder hulpstoffen toe te voegen. Hiervan zijn de bevindingen dat de pulp zacht gemalen is waardoor er nog behoorlijk wat lange vezels in de pulp aanwezig zijn. Dit heeft als nadeel dat er tijdens het verwijderen van de deksel lange vezels het natte papier op de zeef kapottrekt. Over het papier volgt binnenkort wat info omdat deze nog te drogen hangen.

Het tweede experiment is om handgeschept papier te maken van de papierpulp die wat langer is doorgemalen. Momenteel staat de tellen op 4,5 uur extra malen. Het gaat hier nog wel om een zachte maling. De bevindingen van dit papier volgen nog omdat er papier geschept moet worden.