Hollander beater c-paper met pulp van oude lakens

Handgeschept papier van oude lakens

Het team van c-paper maakt al enkele jaren papierpulp van plantaardige materialen. Zo hebben ze in 2016 een hoop oude lakens gekregen die voor het drogen van het natte handgeschepte papier gebruikt. Door het vele gebruik worden deze lakens slecht.

De slechte lakens worden in stukjes van ongeveer 5x5cm gesneden. Ongeveer 500 gram van deze stukjes worden in een emmer gedaan met veel water. De emmer wordt afgesloten met een deksel. Na een bepaalde periode zijn de katoenen/linnen vezels gaan rotten en zijn ze lekker zacht.

De zachte vezels van de oude lakens worden dan in onze Hollander beater (ook wel maalbak of wrijfbak genoemd) enkele uren vermalen tot papierpulp. Het aantal uren en de afstelling van de rol ten opzichte van de bodem hangt af van waar het papier voor gebruikt wordt. Mooi schrijfpapier heeft een zachte en daarna harde maling nodig van enkele uren.

Nadat de papierpulp in een schepbak met water is gedaan, wordt er handgeschept papier gemaakt van oude lakens. Tijdens het scheppen van het papier worden er bevinding op gedaan zoals hoelang blijft het water in het schepraam. We kijken ook naar de vezel lengte. Bij een te lange vezel krijgt het papier een soort gabs (gaten).