Het team van c-paper werkt met vele verschillende soorten natuurlijke vezels om papier van te maken. Door voortdurend te ontdekken ontstaan de mooiste papiersoorten. Een afspraak maken kan door een mail te sturen naar Secretariaat@c-paper.nl
schaduw watermerk van gelder en zonen

Handgeschept papier van c-paper

Mix natuurlijke vezels

Het team van c-paper is momenteel druk bezig om een eigen papierpulp te ontwikkelen waarbij een mix van natuurlijk vezels gebruikt gaat worden. Het papier moet geschikt worden voor bedrukken middels letterpress techniek, beschrijfbaar voor kalligrafie, geschikt voor printer met achterlader en voor papier met watermerken.

Dit zal een langdurig traject worden van veel informatie verzamelen, papierpulp maken, papierscheppen en uittesten.
katoenen plukken watten in emmer

Handgeschept papier van c-paper

Katoen vezels

100% katoenvezels:
Op de foto is een emmer met 100% katoenen watten (zogenaamde kammelingen). Daarnaast wordt er papier gemaakt van zogenaamde halfstof platen vanuit de papierindustrie. Deze halfstof platen bevatte katoenvezels (kammelingen) die schoongemaakt zijn. Deze katoenvezels zijn nog niet gemalen.

Verder zijn er nog halfstof platen met katoenvezels van katoenlinters. De linters hebben een kortere vezellengte ten opzichte van de kammelingen.

Het handgeschepte papier wat hiermee gemaakt wordt, voelt zacht aan en is goed te gebruiken voor letterpress, etsen of blinddruk.
Handgeschept papier van afval vlasbewerking

Handgeschept papier van c-paper

Linnen vezels

100% linnenvezels:
De linnenvezels zijn afkomstig van de vlasplant. Op de foto zie je papier dat gemaakt is van afval van de vlasplant. De halfstof platen die nu gebruikt worden met name in de papierindustrie zijn schoongemaakt, gebleekt etc.

Het papier wat van de linnenvezels gemaakt wordt is vrij hard en dun. Ideaal als schrijfpapier of papier wat door de printer gehaald kan worden. Let erop dat de printer wel een achterlader heeft (het papier wordt handmatig van achter ingevoerd en komt er aan de voorkant weer uit).
Natural handmade c-paper bast van wilgentakken

Handgeschept papier van c-paper

Houtvezels

100% houtvezels:
Er zijn houtvezels van verschillende boomsoorten (loof en naaldbomen). Daarnaast wordt de bast (zogenaamde bastvezels) of het kernhout van de boom benut om papier van te maken. Er zit behoorlijk veel verschil in vezel lengte.

Op de foto is een velletje papier te zien wat gemaakt is van 100% bastvezels van wilgentakken.

Het handgeschepte papier wat gemaakt wordt van de houtvezels is doorgaans niet zo sterk als van linnen of katoen vezels. Het papier voelt hard aan en is te gebruiken voor het printen etc.
Handgeschept papier met bloemzaadjes

Handgeschept papier van c-paper

Groei papier

Verschillende vezels:
Op de foto zie je zogenaamd groei papier. Dit papier bevat zaden van bloemen of platen. De zaden op de foto zijn die van wildflowers waarop lieveheersbeestjes op afkomen.

Het papier kan bestaan uit verschillende vezels zoals katoen, linnen of hout of een mix ervan. Door er geen hulpstoffen aan toe te voegen zullen de zaden op den duur uitkomen mits men het papier onder een dun laagje potgrond stopt en water geeft.

Het groei papier is eigenlijk alleen geschikt om er planten of bloemen uit te laten komen. Het bedrukken zou nog kunnen met behulp van een inktjet printer.
Schepraam a5 met watermerk van c-paper 3D-printer

Handgeschept papier van c-paper

Papier met watermerk

Verschillende vezels:
Op de foto zie je een schepraam met een watermerk (verdikking op de zeef) wat gemaakt is met behulp van de 3D printer.  De verdikking op de zeef zorgt ervoor dat op die plek weinig papierpulp ontstaat waardoor papier ontstaat met een watermerk wat zichtbaar wordt door het papier tegen het licht te houden.

Om het watermerk goed zichtbaar te krijgen, wordt er mix verschillende soorten vezels gebruikt. hierdoor ontstaat er stevig papier door de langere vezels en zorgen de kortere vezels ervoor dat het watermerk zichtbaar wordt.

Het papier wordt veelal gebruikt voor diploma’s en doordat het hard en dun is gemakkelijk te bedrukken middels een inktjet printer.

Partners

Mede door onze partners houden we het erfgoed en ambacht papierscheppen in stand. Ondersteun hun ook….
Letterpers Amersfoort
Logo letterpers
Erfgoed Gelderland
Erfgoed Gelderland
Immaterieel Erfgoed
Immaterieel erfgoed Nederland
Papierfabriek Schut
Papierfabriek Schut uit Heelsum
Stichting Welzijn Brummen
Stichting Welzijn Brummen
Kunstlab Doesburg
Kunstlab Doesburg