Het bedrijf C-paper

Het bedrijf c-paper (papier ambacht en kenniscentrum) is een sociale onderneming met als maatschappelijk doel het ambacht papierscheppen voort te laten bestaan. Als beheerder van het immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg dragen we de kennis over aan de volgende generaties. Ze maken bijzondere vellen handgeschept papier maken en begeleiden mensen bij het papier scheppen of leiden deze op.

Sinds 2012 ben ik bijna dagelijks bezig met handgeschept papier maken van voornamelijk plantaardige vezels. Als ambachtsman ben ik voortdurend aan het experimenteren en op zoek gegaan naar antwoorden. Het ambacht papierscheppen bevatten nog vele geheimen die ik wil leren kennen. Door mensen op te leiden en mijn kennis te delen hoop ik het immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg in stand te kunnen houden.

Ewald Weijers

Eigenaar/meester papierschepper

Onze visie voor 2024

De Visie-Missie van c-paper voor 2024

De visie van c-paper is het ambacht papierscheppen in stand te houden en de kennis door te geven aan de volgende generaties. Dit moet laagdrempelig zodat iedereen het ambacht papierscheppen kan beoefenen.

Missie 1

In 2023 hebben we al papier gemaakt van Asperge kontjes, Asperge schillen, Vlas vezels, Yukablad, Rietstengels, Zonnebloemstelen, Kozo vezels, Gampi vezels, Daphne vezels, Vrouwenmantel, Maisblad en stelen. Dit wordt in 2024 uitgebreid.

Missie 2

In 2023 zijn we er nog niet aan toegekomen maar de workshops ecoprinten in ’t spuythuys te Borculo geven ons inzicht in het kleuren van plantaardige vezels. Dit jaar zullen we kennis opdoen om gekleurd papier te maken van plantaardige kleurstoffen.

Missie 3

In 2023 hebben we al een kleine start gemaakt met het gebruik van plantaardige hulpstoffen (dit zijn stoffen die eigenschap van het papier aanpassen) met maïzena en aluin. In 2024 hopen we dit uit te breiden met nog meer plantaardige soorten.

Het team van c-paper

Ons Team

Ewald Weijers

Eigenaar/meester papierschepper

Ewald maakt al sinds 2012 allerlei soorten handgeschept papier van plantaardige vezels. Hij is eigenaar van c-paper en houdt hiermee het immaterieel erfgoed papierscheppen in stand. Het ambacht papierscheppen kent nog vele geheimen die hij wil ontdekken.

Harry Brouwer

Papierschepper/graficus

Harry maakt sinds november 2023 deel uit van het team van c-paper. Vroeger heeft hij lesmateriaal geschreven voor scholen waar grafische lessen gegeven werden en nu schept hij papier voor c-paper in verschillende soorten en maten.

Papierscheppen met kind in drukkerijmuseum Etten-Leur

Yvonne Huiskamp

Papierschepper/kunstenaar

Yvonne maakt al sinds 2014 papier en verwerkt dit meestal in haar kunstwerken. Zij heeft ruime ervaring in het verzorgen van workshops met mensen met een beperking. Yvonne en Ewald werken meer dan 9 jaar samen aan het in stand houden van het ambacht papierscheppen.

Harry Brouwer aan het papierscheppen

Onze werkplaats Papiermakerij Doesburg

Het team van c-paper heeft sinds 1 september 2020 hun eigen werkplaats (onder de naam Papiermakerij Doesburg) in de Ooipoortstraat 21 te Doesburg (gezamenlijk met het kunstlab Doesburg). Hier maken zij allerlei soorten handgeschept papier, geven workshops, begeleiden mensen met het papierscheppen en wordt er veel geëxperimenteerd.

Opleidingen

Er is een meester-gezel opleiding en basiscursus (met vervolg cursussen) te volgen in de papiermakerij Doesburg. Deze worden gegeven door Ewald Weijers.

Workshop volwassen en kind

Er worden regelmatig workshops papierscheppen voor volwassenen en kinderen gegeven. Daarnaast is er elke 2e en laatste woensdag workshops via Sjors Creatief in de papiermakerij Doesburg.

Basiscursus papierscheppen

Er worden regelmatig basiscursussen en vervolg cursussen gegeven van een dag (ongeveer 6 uur). We maken papierpulp en gaan papierscheppen. Je volgt eerst de basiscursus en later de vervolg cursus als je dat wilt.

Promotie foto voor c-paper

Zelf papier komen scheppen

Handgeschept papier voor uitnodigingen nodig? Kom dit zelf scheppen bij papiermakerij Doesburg en betaal alleen het papier dat je meeneemt.

Opdrachten

Er is een opdracht te plaatsen voor handgeschept papier van c-paper vanaf €75,00 per opdracht. Zo kunnen labels, kaarten, papier of enveloppen besteld worden.

Bezoek brengen

Onze werkplaats (papiermakerij Doesburg) is alleen te bezoeken op afspraak. Elke eerste zondag van de maand tijdens de culturele zondag Doesburg is de papiermakerij Doesburg vrijblijvend te bezoeken tussen 12:00 en 17:00 uur.

Contact opnemen

Er zijn een paar manieren om contact met ons op te nemen. Onze voorkeur heeft een afspraak te maken voor het brengen van een bezoek omdat we hier dan het proces kunnen laten zien en eventueel laten beleven.

Yvonne leert kinderen papierscheppen

Educatie ambachtelijk papier maken

Tegenwoordig zijn de ambachten zeer belangrijk geworden. Zonder veel vakkennis geen innovatie. Zonder ambachtslieden geen dingen kunnen maken. Daarom zet het team van c-paper zich om de jonge generaties papier te leren maken op ambachtelijke wijze.

Bordje erfgoed spotten papierscheppen

Projecten van c-paper 2024

Het team van c-paper heeft een projectmatige doelstelling om de kennis van het ambacht papierscheppen door te geven.

Harry schept kleine papier labels van lompenpapier

Handgeschepte labels en etiketten

Het team van c-paper maakt handgeschepte labels en etiketten met behulp van houten mallen in verschillende formaten en kleuren.

handgeschepte A5 enveloppen vouwen en plakken liggend

Handgeschepte kaarten en enveloppen

Het team van c-paper en Janrein van Oostrum maken de mooiste handgeschepte kaart en enveloppen.

Handgeschept papier A3-formaat voor houtgravure druk

Handgeschept A3 papier van c-paper

Er zijn verschillende soorten handgeschept A3 papier van c-paper te koop voor aquarel, historisch papier of om te bedrukken met verschillende druktechnieken.