Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Het bedrijf C-paper

Het bedrijf c-paper (papier ambacht en kenniscentrum) is een sociale onderneming. Als beheerder van het immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg blijft het ambacht voortbestaan. Ze maken bijzondere vellen handgeschept papier maken en begeleiden mensen bij het papier scheppen of leiden deze op.

Sinds 2012 ben ik bijna dagelijks bezig met handgeschept papier maken van voornamelijk plantaardige vezels. Als ambachtsman ben ik voortdurend aan het experimenteren en op zoek gegaan naar antwoorden. Het ambacht papierscheppen bevatten nog vele geheimen die ik wil leren kennen. Door mensen te begeleiden en op te leiden hoop ik het immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg in stand te kunnen houden.

Ewald Weijers

Eigenaar/meester papierschepper

Onze missie

De missie van c-paper voor 2023

Het team van c-paper zet zich in om het ambacht papierscheppen als immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg voort te laten bestaan door workshops papierscheppen voor kinderen, volwassenen en basisonderwijs, opleidingen ambachtelijk papierschepper (bijvoobeeld meester-gezel opleiding) en zelf papier komen scheppen in onze werkplaats Papiermakerij Doesburg op woensdag, donderdag en vrijdag tussen 12:00 en 16:00 uur.

Omdat deze kennis niet in Nederland aanwezig is en de recepten vroeger geheim bleven, zal er veel geëxperimenteerd worden om mijn kennis te verbreden en nieuwe recepten en technieken te ontdekken.

Missie 1

Door de erkenning als immaterieel erfgoed is de eerste missie van c-paper om samen met Marieke en Leo een gilde voor ambachtelijke papiermakers op te zetten. Zo kunnen we het ambacht papierscheppen laten voortbestaan.

Missie 2

De tweede missie is om in Zevenaar (in samenwerking met Dagbesteding de Goede dag) een papierschepperij op te zetten zodat mensen met een mogelijkheid handgeschepte kaarten voor de verkoop kunnen scheppen.

Missie 3

De derde missie is om het papierscheppen te verduurzamen door bijvoorbeeld regenwater te gebruiken in plaats van kraanwater, papier te kleuren met plantaardige kleurstoffen of papier te maken van plantaardige vezels.

Het team van c-paper

Ons Team

Ewald Weijers

Eigenaar/meester papierschepper

Ewald maakt al sinds 2012 allerlei soorten handgeschept papier van plantaardige vezels. Hij is eigenaar van c-paper en houdt hiermee het immaterieel erfgoed papierscheppen in stand. Het ambacht papierscheppen kent nog vele geheimen die hij wil ontdekken.

Papierscheppen met kind in drukkerijmuseum Etten-Leur

Yvonne Huiskamp

Papierschepper/kunstenaar

Yvonne maakt al sinds 2014 papier en verwerkt dit meestal in haar kunstwerken. Zij heeft ruime ervaring in het verzorgen van workshops met mensen met een beperking. Yvonne en Ewald werken meer dan 9 jaar samen aan het in stand houden van het ambacht papierscheppen.

Onze werkplaats Papiermakerij Doesburg

Het team van c-paper heeft sinds 1 september 2020 hun eigen werkplaats (onder de naam Papiermakerij Doesburg) in de Ooipoortstraat 21 te Doesburg (gezamenlijk met het kunstlab Doesburg). Hier maken zij allerlei soorten handgeschept papier, geven workshops, begeleiden mensen met het papierscheppen en wordt er veel geëxperimenteerd.

Opleidingen

Er is een meester-gezel opleiding waarbij maximaal 2 gezellen 1 jaar lang 40 lessen volgen. Verder is er een basiscursus papierscheppen.

Workshops volwassen

Tijdens deze workshops papierscheppen kies je eigen papierpulp uit waarvan je papier schept. Je kan van alles in het handgeschepte papier verwerken.

Workshops kinderen

De kinderen zoeken een mooi kleur papierpulp uit, wegen 100 gram af, maken er papierpulp van en scheppen zelf papier wat ze weer kunnen versieren.

Promotie foto voor c-paper

Zelf papierscheppen

Heb je een hobby waarbij papier belangrijk is en wil je experimenteren, dan kun je bij de papiermakerij zelf je papier komen scheppen naar jouw wens.

Workshop groepen

Er zijn ook mogelijkheden om een workshop papierscheppen aan te vragen voor groepen tussen de 7 en 14 personen met eventueel een dagprogramma.

Demonstratie op evenement

Sinds kort is het mogelijk om een demonstratie papierscheppen voor een evenement (geen braderie) aan te vragen. Bezoekers kunnen dan papierscheppen.

Onze werkplaats

Om handgeschept papier te maken of te experimenteren heeft c-paper in de Ooipoortstraat 21 te Doesburg een ruimte gehuurd. Onze werkplaats heeft de naam papiermakerij Doesburg gekregen en is voor 3 dagen per week opengesteld voor publiek. Hier kunt u zien en ervaren hoe het is om papier te scheppen naast de verkoop van handgeschept papier in ons papierwinkeltje.

Naar de website van papiermakerij Doesburg