Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Het bedrijf C-paper

Het bedrijf c-paper (papier ambacht en kenniscentrum) is een sociale onderneming met als maatschappelijk doel het ambacht papierscheppen voort te laten bestaan. Als beheerder van het immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg dragen we de kennis over aan de volgende generaties. Ze maken bijzondere vellen handgeschept papier maken en begeleiden mensen bij het papier scheppen of leiden deze op.

Sinds 2012 ben ik bijna dagelijks bezig met handgeschept papier maken van voornamelijk plantaardige vezels. Als ambachtsman ben ik voortdurend aan het experimenteren en op zoek gegaan naar antwoorden. Het ambacht papierscheppen bevatten nog vele geheimen die ik wil leren kennen. Door mensen op te leiden en mijn kennis te delen hoop ik het immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg in stand te kunnen houden.

Ewald Weijers

Eigenaar/meester papierschepper

Onze visie voor 2024

De Visie-Missie van c-paper voor 2024

De visie van c-paper is het ambacht papierscheppen in stand te houden en de kennis door te geven aan de volgende generaties. Dit moet laagdrempelig zodat iedereen het ambacht papierscheppen kan beoefenen.

Missie 1

In 2023 hebben we al papier gemaakt van Asperge kontjes, Asperge schillen, Vlas vezels, Yukablad, Rietstengels, Zonnebloemstelen, Kozo vezels, Gampi vezels, Daphne vezels, Vrouwenmantel, Maisblad en stelen. Dit wordt in 2024 uitgebreid.

Missie 2

In 2023 zijn we er nog niet aan toegekomen maar de workshops ecoprinten in ’t spuythuys te Borculo geven ons inzicht in het kleuren van plantaardige vezels. Dit jaar zullen we kennis opdoen om gekleurd papier te maken van plantaardige kleurstoffen.

Missie 3

In 2023 hebben we al een kleine start gemaakt met het gebruik van plantaardige hulpstoffen (dit zijn stoffen die eigenschap van het papier aanpassen) met maïzena en aluin. In 2024 hopen we dit uit te breiden met nog meer plantaardige soorten.

Het team van c-paper

Ons Team

Ewald Weijers

Eigenaar/meester papierschepper

Ewald maakt al sinds 2012 allerlei soorten handgeschept papier van plantaardige vezels. Hij is eigenaar van c-paper en houdt hiermee het immaterieel erfgoed papierscheppen in stand. Het ambacht papierscheppen kent nog vele geheimen die hij wil ontdekken.

Harry Brouwer

Papierschepper/graficus

Harry maakt sinds november 2023 deel uit van het team van c-paper. Vroeger heeft hij lesmateriaal geschreven voor scholen waar grafische lessen gegeven werden en nu schept hij papier voor c-paper in verschillende soorten en maten.

Papierscheppen met kind in drukkerijmuseum Etten-Leur

Yvonne Huiskamp

Papierschepper/kunstenaar

Yvonne maakt al sinds 2014 papier en verwerkt dit meestal in haar kunstwerken. Zij heeft ruime ervaring in het verzorgen van workshops met mensen met een beperking. Yvonne en Ewald werken meer dan 9 jaar samen aan het in stand houden van het ambacht papierscheppen.

Harry Brouwer aan het papierscheppen

Onze werkplaats Papiermakerij Doesburg

Het team van c-paper heeft sinds 1 september 2020 hun eigen werkplaats (onder de naam Papiermakerij Doesburg) in de Ooipoortstraat 21 te Doesburg (gezamenlijk met het kunstlab Doesburg). Hier maken zij allerlei soorten handgeschept papier, geven workshops, begeleiden mensen met het papierscheppen en wordt er veel geëxperimenteerd.

Opleidingen

Er is een meester-gezel opleiding en basiscursus (met vervolg cursussen) te volgen in de papiermakerij Doesburg. Deze worden gegeven door Ewald Weijers.

Workshop volwassen en kind

Er worden regelmatig Open en Besloten workshops voor volwassenen gegeven. Daarnaast zijn er workshops voor kinderen via Sjors Creatief, basisscholen en in papiermakerij Doesburg.

Basiscursus papierscheppen

Er worden regelmatig basiscursussen en vervolg cursussen gegeven van een dag (ongeveer 6 uur). We maken papierpulp en gaan papierscheppen.

Promotie foto voor c-paper

Zelf papier komen scheppen

Handgeschept papier voor uitnodigingen nodig? Kom dit zelf scheppen bij papiermakerij Doesburg en betaal alleen het papier dat je meeneemt.

De verkoop

Er is handgeschept papier van c-paper en rollen papier van Olino paperworks te koop naast handgeschepte kaarten, handgeschepte enveloppen, notitieboekjes en droge papierpulp.

Bezoek brengen

Onze werkplaats (papiermakerij Doesburg) heeft een open karakter en is te bezoeken op woensdag, donderdag, vrijdag (van 12:00 t/m 16:00) uur en op culturele zondag.

Contact opnemen

Er zijn een paar manieren om contact met ons op te nemen. Onze voorkeur heeft een bezoek brengen omdat we hier dan het proces kunnen laten zien en eventueel laten beleven.