Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Cursusmateriaal voor Papier onderzoek en maken

Experimenteren papier maken

Omdat er heel weinig kennis in Nederland is op het gebied van op een ambachtelijke wijze papier te maken, zullen we (het team van c-paper) alles opnieuw moeten uitvinden door te experimenteren met het maken van papier op ambachtelijke wijze.

Experimenteren papier maken

Omdat er heel weinig kennis in Nederland is op het gebied van op een ambachtelijke wijze papier te maken, zullen we (het team van c-paper) alles opnieuw moeten uitvinden door te experimenteren met het maken van papier op ambachtelijke wijze. Dit gebeurt in papiermakerij Doesburg.

Ambachtelijk papier maken bevat 3 kennisgebieden zoals 1. Plantaardige vezel kennis, 2. Het papier scheppen en 3. Eigenschappen van papier. Bij het papier maken op ambachtelijke wijze zul je alle 3 de kennis gebieden moeten beheersen. Natuurlijk niet volledig omdat er miljoenen verschillende soorten plantaardige vezels zijn en honderden middeltjes om de eigenschappen van je papier aan te passen. Zelf ik ben met mijn kennis een korreltje van een hele berg.

Om zoveel mogelijk te leren ontdek en maak je alles zelf. Dit resultaat bereik je door veel te experimenten en elke vraag die je stelt ook te beantwoorden met een experiment.

Papier maken van Daphne Papyracea

Omschrijving experiment

Het team van c-paper heeft gedroogde bast vezels van de Daphne Papyracea struik weten in te kopen. Van deze vezels wordt het bekende Lokta papier uit Nepal gemaakt. Door papierpulp op verschillende manieren te maken gaan we zien hoe mooi papier hierdoor ontstaat.

Het einddoel

Het einddoel van dit experiment is om de verschillen te ervaren door op verschillende wijze papierpulp van de Daphne Papyracea plant te maken en daar papier van te scheppen.

De bevindingen

De eerste test is al bezig waar we gedroogde Daphne Papyracea vezels hebben gekookt met soda totdat deze zacht zijn. De zachte vezels zijn vervolgens in de blender tot papierpulp gemaakt.

Gedroogde Daphne vezels om Lokta te maken

Papier maken van plantaardige vezels

Omschrijving experiment

Het team van c-paper gebruikt meestal plantaardige vezels om papier te maken. Soms worden hier hulpstoffen aan toegevoegd om de eigenschappen van het papier te kunnen aanpassen. Dit proces willen we aanpassen voor thuisgebruik.

Het einddoel

Het einddoel van dit experiment is plantaardige vezels op een simpele manier omgezet worden naar papierpulp zodat men dit thuis ook kan doen. Het aanpassen van de eigenschappen van papier moet ook zo simpel en natuurlijk mogelijk.

De bevindingen

Binnenkort start het asperge seizoen weer en is dit de eerste test om er zo simpel en natuurlijk mogelijk papierpulp van te maken.

Project om papier te kleuren naar Mosterdgeel

Papier kleuren met natuurlijke kleurstoffen

Omschrijving experiment

Papier kun je op verschillende manieren een kleurtje geven. Het team van c-paper probeert verschillende plantaardige vezels te kleuren met natuurlijke kleurstoffen.

Het einddoel

Het einddoel van dit experiment is dat natuurlijke kleurstoffen zelf geschikt kunnen maken voor het kleuren van plantaardige vezels en er gekleurd papier van kan maken.

De bevindingen

Er zal nog veel geëxperimenteerd moeten worden omdat niet alle planten een mooie diepe kleurstof afgeven. Ook het binden van de kleurstof aan de plantaardige vezels is nog lastig.

Project om papier te kleuren naar Mosterdgeel

Papier maken met regenwater

Omschrijving experiment

Om papier te kunnen scheppen heb je veel water nodig. Om nu steeds het dure drinkwater te hoeven gebruiken, kijken we naar de mogelijkheden om regenwater te gebruiken.

Het einddoel

Het einddoel van dit experiment is dat het zelf opgevangen regenwater gebruikt kan worden om papier mee te maken zonder dat het papier zwakker wordt.

De bevindingen

Het door ons zelf opgevangen regenwater is heel iets zuurder dan ons drinkwater (ongeveer 0,2).

Project om papier te kleuren naar Mosterdgeel