Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Experimenten met papier

Experimenten met papier

In de huidige tijd waar duurzaamheid en circulaire belangrijke termen zijn geworden, heeft het team van c-paper de prioriteit van verduurzamen verhoogt. Om te verduurzamen zijn vele experimenten met papier maken noodzakelijk.

Het team van c-paper gaat hiermee aan de slag voor het komende jaar.

In de buitenruimte papierscheppen

In de buitenruimte papierscheppen

Papierschepperij

In Zevenaar is Dagbesteding de goede dag gevestigd met een goede dag sjop en wat activiteiten in de natuur. Het papier wat de cliënten scheppen wordt op een zo duurzaam mogelijke manier te maken.

Project om papier te kleuren naar Mosterdgeel

Plantaardige kleurstof

Dit project ligt al een tijdje in de la maar nu hebben we besloten het project kleuren met plantaardige kleurstoffen op te pakken. Er wordt nu allerlei informatie gezocht en materiaal aangeschaft.

Hollander beater c-paper met pulp van oude lakens

Papier van lompen

We hebben een grote hoeveelheid oude lakens. Het wordt tijd om deze te verwerken tot papier en daarmee ervaring op te doen. De moeilijkheid is het malen van de textiel tot papierpulp.

PH waarde meten van papierpulp in regenwater

Regenwater

Om papier te kunnen maken heb je veel water nodig wat je later ook weer weggooit. Het team van c-paper bekijkt nu of het dit water weer hergebruikt kan worden en gebruikt hiervoor regenwater.

Het laatste nieuws

Het laatste

Het team van c-paper is voortdurend bezig met experimenteren, projecten en het onder de aandacht brengen van het ambacht papierscheppen. Volg hier het laatste nieuws.

Certificaat Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg met handtekeningen

Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg

Op donderdag 19 januari 2023 werden er omstreeks 16:00 uur de handtekeningen gezet op het certificaat van het immaterieel erfgoed Papierscheppen in de papiermakerij Doesburg. De handtekeningen werden gezet door Marco van Baalen (Directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland) en Ewald Weijers (eigenaar/papierschepper van C-paper en beheerder van het immaterieel erfgoed).

Opstelling voor 6 cursisten aan de werktafels in papiermakerij Doesburg

Nieuwe opzet workshop papierscheppen

Na een aantal succesvolle workshops papierscheppen voor zowel volwassenen als kinderen, krijgen de nieuwe workshop papierscheppen een nieuwe opzet waarbij je het gehele proces doorloopt van papierpulp maken tot het persen van het natte papier. Dit geldt tot nu toe alleen voor de workshops in de papiermakerij Doesburg (Doesburg) en ‘T spuythuys (Borculo).

Project om papier te kleuren naar Mosterdgeel

Project Papier maken natuurlijke kleurstoffen

Goed gekleurd papier maken is heel lastig en vergt wel enige kennis van de papiervezels en de kleurstoffen. De ene kleurstof hecht bijvoorbeeld wel aan katoenvezels terwijl de andere kleurstof juist weer niet hecht. Dit is eigenlijk hetzelfde bij textiel kleuren. Door gebruik te maken van zogenaamde beitsen zoals Aluin of Wijnsteenzuur kunnen de kleurstoffen beter hechten

Oorkonde tijdens Flachsmarkt 2022 te Krefeld-Linn in Duitsland

Papierscheppen Doesburg immaterieel erfgoed

Het ambacht papierscheppen wat ze bij papiermakerij Doesburg staat sinds zaterdag begin november 2022 op de immaterieel erfgoed lijst als inventaris Papierscheppen in Doesburg naast de inventaris Papierscheppen in Utrecht (wat in 2013 al op de Immaterieel erfgoed lijst is gezet) en inventaris Papierscheppen in Rotterdam.

Ewald Weijers aan het papierscheppen

Opzetten papierschepperij de goede dag

Ewald Weijers (eigenaar/papierschepper van c-paper) en Toon Berens (eigenaar van dagbesteding De goede dag Zevenaar) hebben de handen ineengeslagen en zijn begonnen met het opzetten van papierschepperij De goede dag (als dagbesteding voor verschillende cliënten van instellingen).