Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Workshop papierscheppen in Borculo VOL

april 15 @ 13:00 16:00 CEST

Workshop papierscheppen in Borculo

Workshop papierscheppen in ’t Spuythuys (korte wal 11) te Borculo Zaterdag 15 april 2023 van 13:00 t/m 16:00

foto van het spuythuys te Borculo

Maakplaats ’t Spuythuys te Borculo

Workshop papierscheppen in Borculo

Een workshop papierscheppen in Borculo waarbij jezelf je eigen papierpulp mag kiezen. Dit is de nieuwe opzet. Omdat Ewald Weijers veel kennis bezit, heeft de workshop een open karakter die de cursist geheel zelf in kan vullen bij ’t spuythuys te Borculo. Uniek in Nederland omdat er maar weinige zijn die de technieken beheersen. Ewald is ook beheerder van het Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg wat hij in stand houdt zodat de kennis niet verloren gaat.

Op zaterdag 25 april 2023 van 13:00 t/m 16:00 uur verzorgt Ewald Weijers (professionele papierschepper van c-paper) in samenwerking met Karin Bosch (van Bosch atelier) een workshop in ’t spuythuys (Korte wal 11 te Borculo). De kosten zijn €35,00 per persoon.

Er kunnen maximaal 6 personen deelnemen en vol is vol. De kosten zijn €35,00 voor 3 uur.

Kom deze unieke workshop beleven en geef je nu op door een mail te sturen aan secretariaat@c-paper.nl of info@Boschatelier.nl

Onze voorraad grondstoffen om papier mee te maken

Verschillende soorten papierpulp

Tijdens deze workshop in Borculo kies je een gedroogde papierpulp uit die je met behulp van een blender tot werkbare pulp maakt. We werken met allemaal natuurlijke vezels van planten/bomen/struiken etc. Tijdens de workshop kun je ook wisselen van bak zodat je papier schept van andere soorten vezels.

Jucca plant aan het blenderen

Gekookte plantenvezels

Karin Bosch maakt elke workshop papierscheppen in Borculo een speciale papierpulp door plantaardige vezels voor langere tijde te koken. De laatste workshop waren dit bladeren van een Jucca plant.

Nat papier op zeef met planten en bloemen

Versieren van het papier

Je geschepte papier kan wel een versiering gebruiken. Dit mag je eventueel zelf meenemen bijvoorbeeld gedroogde bloemen. Er zijn ook andere materialen aanwezig. Je mag natuurlijk ook gewoon blanco vellen scheppen voor bijvoorbeeld het maken van een boekje.

Wildkaart op handgeschept papier

Projecten ambachtelijk papier maken

Er zijn twee soorten projecten namelijk Interne projecten (die worden door het team van c-paper opgezet) en Externe projecten (hiervoor wordt onze kennis door een externe partij gevraagd). Beide projecten vallen onder de noemer Projecten ambachtelijk papier maken. We ronden een project eerst af voordat we verder gaan met het volgende project. Dit betekent 1 intern en 1 extern project die in de uitvoer zitten.

Cursusmateriaal voor Papier onderzoek en maken

Experimenteren papier maken

Omdat er heel weinig kennis in Nederland is op het gebied van op een ambachtelijke wijze papier te maken, zullen we (het team van c-paper) alles opnieuw moeten uitvinden door te experimenteren met het maken van papier op ambachtelijke wijze.

Certificaat Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg met handtekeningen

Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg

Op donderdag 19 januari 2023 werden er omstreeks 16:00 uur de handtekeningen gezet op het certificaat van het immaterieel erfgoed Papierscheppen in de papiermakerij Doesburg. De handtekeningen werden gezet door Marco van Baalen (Directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland) en Ewald Weijers (eigenaar/papierschepper van C-paper en beheerder van het immaterieel erfgoed).

Opstelling voor 6 cursisten aan de werktafels in papiermakerij Doesburg

Nieuwe opzet workshop papierscheppen

Na een aantal succesvolle workshops papierscheppen voor zowel volwassenen als kinderen, krijgen de nieuwe workshop papierscheppen een nieuwe opzet waarbij je het gehele proces doorloopt van papierpulp maken tot het persen van het natte papier. Dit geldt tot nu toe alleen voor de workshops in de papiermakerij Doesburg (Doesburg) en ‘T spuythuys (Borculo).

Project om papier te kleuren naar Mosterdgeel

Project Papier maken natuurlijke kleurstoffen

Goed gekleurd papier maken is heel lastig en vergt wel enige kennis van de papiervezels en de kleurstoffen. De ene kleurstof hecht bijvoorbeeld wel aan katoenvezels terwijl de andere kleurstof juist weer niet hecht. Dit is eigenlijk hetzelfde bij textiel kleuren. Door gebruik te maken van zogenaamde beitsen zoals Aluin of Wijnsteenzuur kunnen de kleurstoffen beter hechten