Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Papier scheppen voor kinderen

maart 29 @ 14:00 15:30 CEST

Papier scheppen voor kinderen

Papier scheppen

Via Sjors Sportief/actief verzorg ik voor de kinderen een workshop papierscheppen in de papiermakerij Doesburg (achterin het kunstlab Doesburg in de Oopoortstraat 21 te Doesburg). De kinderen mogen hun eigen kleur papierpulp uitkiezen en scheppen dan papier van oude kleding (zogenaamde lompen) en gaan deze mooi versieren. Als het lukt nemen ze 3 natte kunstwerkjes van papier mee naar huis.

Aanmelden kan nog tot die datum via Actief in Doesburg. Er kunnen maximaal maar 4 kinderen deelnemen aan de workshop papierscheppen voor kinderen. De kosten zijn €5,50 per kind (waarvan €0,50 administratie kosten voor Sjors Creatief zijn).

Papierscheppen

Drukkerij museum Etten-Leur

Papierscheppen

Villa Mondriaan Winterswijk

Papierscheppen

Zabuki Zutphen

Papier met bloemen

Handgeschept papier met bloementjes

Vind je papierscheppen leuk?

Vind je de workshop papierscheppen leuk dan moet je even moeten wachten tot woensdagmiddag 29 maart 2023. Aanmelden kan via Sjors Sportief/actief (Actief in Doesburg). Deze zijn dan wel op de woensdagmiddagen van 14:00 t/m 15:30 in Papiermakerij Doesburg aan de Ooipoortstraat 21 te Doesburg.

Besloten workshop

  • Aanmelden via Sjors sportief/actief.
  • Docent Ewald Weijers.
  • In de papiermakerij Doesburg
  • Drie velletjes handgeschept papier mee.
  • Leeftijd tussen de 6 en 10 jaar.
Wildkaart op handgeschept papier

Projecten ambachtelijk papier maken

Er zijn twee soorten projecten namelijk Interne projecten (die worden door het team van c-paper opgezet) en Externe projecten (hiervoor wordt onze kennis door een externe partij gevraagd). Beide projecten vallen onder de noemer Projecten ambachtelijk papier maken. We ronden een project eerst af voordat we verder gaan met het volgende project. Dit betekent 1 intern en 1 extern project die in de uitvoer zitten.

Cursusmateriaal voor Papier onderzoek en maken

Experimenteren papier maken

Omdat er heel weinig kennis in Nederland is op het gebied van op een ambachtelijke wijze papier te maken, zullen we (het team van c-paper) alles opnieuw moeten uitvinden door te experimenteren met het maken van papier op ambachtelijke wijze.

Certificaat Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg met handtekeningen

Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg

Op donderdag 19 januari 2023 werden er omstreeks 16:00 uur de handtekeningen gezet op het certificaat van het immaterieel erfgoed Papierscheppen in de papiermakerij Doesburg. De handtekeningen werden gezet door Marco van Baalen (Directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland) en Ewald Weijers (eigenaar/papierschepper van C-paper en beheerder van het immaterieel erfgoed).

Opstelling voor 6 cursisten aan de werktafels in papiermakerij Doesburg

Nieuwe opzet workshop papierscheppen

Na een aantal succesvolle workshops papierscheppen voor zowel volwassenen als kinderen, krijgen de nieuwe workshop papierscheppen een nieuwe opzet waarbij je het gehele proces doorloopt van papierpulp maken tot het persen van het natte papier. Dit geldt tot nu toe alleen voor de workshops in de papiermakerij Doesburg (Doesburg) en ‘T spuythuys (Borculo).

Project om papier te kleuren naar Mosterdgeel

Project Papier maken natuurlijke kleurstoffen

Goed gekleurd papier maken is heel lastig en vergt wel enige kennis van de papiervezels en de kleurstoffen. De ene kleurstof hecht bijvoorbeeld wel aan katoenvezels terwijl de andere kleurstof juist weer niet hecht. Dit is eigenlijk hetzelfde bij textiel kleuren. Door gebruik te maken van zogenaamde beitsen zoals Aluin of Wijnsteenzuur kunnen de kleurstoffen beter hechten