Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Papiercursus Papier onderzoek en maken

14 januari 2023 @ 10:00 17:00 CET

Papiercursus Papier onderzoek en maken

De papiercursus “Papier onderzoek ontwerp en maken” is aangepast naar “Papier onderzoek en maken”. De inhoud van de cursus blijft hetzelfde maar is nu 1 dag in plaats van 2 dagen. Dit betekent dat er wat minder geëxperimenteerd hoeft te worden en hetgeen in de ochtend geleerd is in de middag meteen in praktijk uitgeprobeerd kan worden.

Cursusmateriaal voor Papier onderzoek en maken

Cursusmateriaal

Cursus Papier onderzoek en maken

In deze cursus wordt veel eigenschappen van zowel machinaal gemaakt papier of handgeschept papier onderzocht middels proeven. Vragen worden beantwoord zoals Hoe dik is het papier? Hoe maak ik dun papier? Hoe maak ik heel wit papier? Je wordt in de ochtend meegenomen door papierrestaurator Marchelma van Breugel en in de middag helpt de professionele papierschepper Ewald Weijers je met het maken van jouw papier. Hiernaast zijn de locaties weergeven waar de cursussen gehouden worden.

restauratieatelier van Marchelma van Breugel in Gouda

Marchelma van Breugel

Werkplaats van c-paper genaamd papiermakerij Doesburg

Ewald Weijers

In de buitenruimte papierscheppen

Externe locatie

Een leuk museum?

Papiercursus Papier onderzoek en maken

PAPIERCURSUS IN SAMENWERKING
Deze cursus is ontwikkeld door Marchelma van Breugel (https://www.snipper.eu) en Ewald Weijers (https://www.c-paper.nl).
Wat is nu het perfecte papier voor jou? Welke papiereigenschappen gebruik je en welke dagen je uit?

VOOR WIE        
De cursus is ontwikkeld voor iedereen die professioneel bezig is met papier als materiaal voor het maken van kunst of een andere specifieke toepassing.

PROGRAMMA
9.30-10.00 Inloop
10.00-12.15 Introductie in vezelsoorten en ingrediënten in handgemaakt papier (Marchelma van Breugel). Je gaat experimenteren met diverse handgemaakte papiersoorten. Hoe kun je een papier bijvoorbeeld ultrawit of diepzwart maken, soepel of stijf, dun of dik, waterbestendig of poreus, glad of ruw.
12.15-13.00 lunch
13.00-17.00 Introductie in het papierscheppen (Ewald Weijers). Neem je experimenten van de ochtend mee in het schepproces en maak je eigen papier.

DOOR WIE       
Het onderdeel papieronderzoek zal worden gegeven door Marchelma van Breugel (snipper). Zij is zelfstandig papierrestaurator en als papierkundige geeft ze PapierClinics om haar expertise te kunnen delen.
Het onderdeel papier maken wordt gegeven door Ewald Weijers (C-paper) professionele papierschepper, zeer kundig op het gebied van papier scheppen en plantaardige vezels, en borger van het papiervak binnen het Immaterieel Erfgoed.

Datum             14 januari
Waar                Ooipoortstraat 21, 6981 DS in Doesburg
Aantal              4 deelnemers
Tijd                  9.30-17.00
Kosten              120 euro inclusief materialen, koffie/thee en lunch
Inschrijving       via snipper.eu / papierclinics
Website papiermakerij Doesburg