Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Culturele zondag Doesburg april 2023

maart 5 @ 12:00 17:00 CET

Culturele zondag Doesburg

Zondag 2 april 2023 wordt er weer een culturele zondag in Doesburg georganiseerd. Tussen 12:00 en 17:00 is papierschepper Ewald Weijers aanwezig in de papiermakerij Doesburg om papier te scheppen en vragen te beantwoorden.

Tijdens deze culturele zondag wordt er handgeschept papier gemaakt met (oude) watermerken. Natuurlijk worden er die dag ook vragen beantwoord en bestaat de mogelijkheid om handgeschepte kaarten, handgeschept papier, handgeschepte labels of doe het zelf pakketten kopen.

  • Bijzondere papierpulp
  • Ambacht papierscheppen
  • zelf papierscheppen
Voorkant van het kunstlab
Handgeschept papier van mijn T-shirts
Ewald Weijers aan het papierscheppen
zelf papier maken tijdens cursus Onderzoek ontwerp en maken

Verkoop handgeschept papier

Doesburgs handgeschept papier

In de papierwinkel van papiermakerij Doesburg zijn vellen handgeschept papier te koop van de formaten A3, A4, A5 en A6. Het papier is geschept door het team van c-paper.

Papiermolen de schoolmeester

Papiermolen de Schoolmeester uit Westzaan maakt ambachtelijke papier voor 65% van lompen (textiel) en 35% vlas- of hennepvezels. Het wereldberoemde Zaanse board is te koop in het A4 formaat.

Handgeschept papier van katoenen watten
Wildkaart op handgeschept papier

Projecten ambachtelijk papier maken

Er zijn twee soorten projecten namelijk Interne projecten (die worden door het team van c-paper opgezet) en Externe projecten (hiervoor wordt onze kennis door een externe partij gevraagd). Beide projecten vallen onder de noemer Projecten ambachtelijk papier maken. We ronden een project eerst af voordat we verder gaan met het volgende project. Dit betekent 1 intern en 1 extern project die in de uitvoer zitten.

Cursusmateriaal voor Papier onderzoek en maken

Experimenteren papier maken

Omdat er heel weinig kennis in Nederland is op het gebied van op een ambachtelijke wijze papier te maken, zullen we (het team van c-paper) alles opnieuw moeten uitvinden door te experimenteren met het maken van papier op ambachtelijke wijze.

Certificaat Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg met handtekeningen

Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg

Op donderdag 19 januari 2023 werden er omstreeks 16:00 uur de handtekeningen gezet op het certificaat van het immaterieel erfgoed Papierscheppen in de papiermakerij Doesburg. De handtekeningen werden gezet door Marco van Baalen (Directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland) en Ewald Weijers (eigenaar/papierschepper van C-paper en beheerder van het immaterieel erfgoed).

Opstelling voor 6 cursisten aan de werktafels in papiermakerij Doesburg

Nieuwe opzet workshop papierscheppen

Na een aantal succesvolle workshops papierscheppen voor zowel volwassenen als kinderen, krijgen de nieuwe workshop papierscheppen een nieuwe opzet waarbij je het gehele proces doorloopt van papierpulp maken tot het persen van het natte papier. Dit geldt tot nu toe alleen voor de workshops in de papiermakerij Doesburg (Doesburg) en ‘T spuythuys (Borculo).

Project om papier te kleuren naar Mosterdgeel

Project Papier maken natuurlijke kleurstoffen

Goed gekleurd papier maken is heel lastig en vergt wel enige kennis van de papiervezels en de kleurstoffen. De ene kleurstof hecht bijvoorbeeld wel aan katoenvezels terwijl de andere kleurstof juist weer niet hecht. Dit is eigenlijk hetzelfde bij textiel kleuren. Door gebruik te maken van zogenaamde beitsen zoals Aluin of Wijnsteenzuur kunnen de kleurstoffen beter hechten