Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Culturele zondag Doesburg december 2022

december 4 @ 12:00 17:00 CET

Culturele zondag Doesburg

Zondag 4 december 2022 wordt er weer een culturele zondag in Doesburg georganiseerd. Tussen 12:00 en 17:00 is papierschepper Ewald Weijers aanwezig in de papiermakerij Doesburg om papier te scheppen en vragen te beantwoorden.

Tijdens deze culturele zondag wordt er papier geschept van papierpulp dat gekleurd is met behulp van plantaardige kleurstoffen. De bezoeker mag (indien wenselijk) ook zelf papierscheppen en voor de kinderen is papierspuiten. Natuurlijk worden er die dag ook vragen beantwoord en bestaat de mogelijkheid om handgeschepte kaarten, handgeschept papier, handgeschepte labels of figuren te kopen.

  • Bijzondere papierpulp
  • Ambacht papierscheppen
  • zelf papierscheppen
Voorkant van het kunstlab
Handgeschept papier van mijn T-shirts
Ewald Weijers aan het papierscheppen
zelf papier maken tijdens cursus Onderzoek ontwerp en maken

Verkoop handgeschept papier

Doesburgs handgeschept papier

In de papierwinkel van papiermakerij Doesburg zijn vellen handgeschept papier te koop van de formaten A3, A4, A5 en A6. Het papier is geschept door het team van c-paper.

Olino papierworks

Olino Paperworks is een Fairtrade organisatie die handgeschept papier importeert vanuit Thailand, India, Filipijnen of Japan. De volgende formaten handgeschept papier zijn te koop: Grote vellen (ongeveer vanaf 60x40cm), A3, A4 en A5.

Papiermolen de schoolmeester

Papiermolen de Schoolmeester uit Westzaan maakt ambachtelijke papier voor 65% van lompen (textiel) en 35% vlas- of hennepvezels. Het wereldberoemde Zaanse board is te koop in het A4 formaat.

Handgeschept papier van katoenen watten
Project om papier te kleuren naar Mosterdgeel

Handgeschept papier gekleurd

Gekleurd handgeschept papier

Het diep kleuren van papierpulp is een lastig ding waarbij wel enige kennis vereist is. Het team van c-paper is een project gestart om uit plantaardig materiaal verschillende kleurstoffen te halen om daarmee de papierpulp te kunnen kleuren zodat er gekleurd papier ontstaat.

De locatie

Sinds 2020 heeft het team van c-paper een werkplaats in Doesburg. Deze werkplaats heeft de naam papiermakerij Doesburg gekregen. Hier worden de kleurstoffen uit het plantaardige materiaal gehaald en vervolgens aan de papierpulp toegevoegd.

Het project

Op dit moment wordt er van allerlei informatie verzameld over het gehele proces en wordt er een soort projectplan opgezet. Er zijn ook al wat materialen verzameld zoals de beitsen Aluin en Wijnsteenzuur en wat plantaardig materiaal zoals bessen en bladeren.

Culturele zondag

De komende tijd wordt er hard gewerkt om enkele kleurstoffen en gekleurde papierpulp gereed te hebben voor de culturele zondag van 4 december 2022. Tijdens die dag is de papiermakerij Doesburg geopend van 12:00 t/m 17:00 uur en kunt u het resultaat zien.

Ewald geeft uitleg over zwart papier maken tijdens de cursus

Project Papier maken natuurlijke kleurstoffen

Project papier maken met natuurlijke kleurstoffen Goed gekleurd papier maken is heel lastig en vergt wel enige kennis van de papiervezels en de kleurstoffen. De ene kleurstof hecht bijvoorbeeld wel aan katoenvezels terwijl de andere kleurstof juist weer niet hecht. Dit is eigenlijk hetzelfde bij textiel kleuren. Door gebruik te maken van zogenaamde beitsen zoals Aluin of Wijnsteenzuur kunnen de kleurstoffen beter hechten. Welke beits gebruiken we nu voor welke kleurstof en welke papiervezels. Kortom allemaal vragen waarop ik middels experimenten een antwoordt op hoop te vinden. Wat houdt het project Papier maken met natuurlijke kleurstoffen nu precies in? In…

Werkplaats van c-paper genaamd papiermakerij Doesburg

Papierscheppen Doesburg immaterieel erfgoed

Papierscheppen in Doesburg is immaterieel erfgoed Het ambacht papierscheppen wat ze bij papiermakerij Doesburg staat sinds zaterdag 12 november 2022 op de immaterieel erfgoed lijst als inventaris Papierscheppen in Doesburg naast de inventaris Papierscheppen in Utrecht (wat in 2013 al op de Immaterieel erfgoed lijst is gezet) en inventaris Papierscheppen in Rotterdam. Wat houdt dit nu in? Het ambacht papierscheppen is erkent met een professionele papierschepper als beheerder. Voor het ambacht papierscheppen moet je alles van natuurlijke vezels, papierpulp, papier maken op ambachtelijke wijze, het complete proces papierscheppen beheersen, iets weten over eigenschappen van papier en het juiste gebruik van…

Ewald Weijers aan het papierscheppen

Opzetten papierschepperij de goede dag

Ewald Weijers (eigenaar/papierschepper van c-paper) en Toon Berens (eigenaar van dagbesteding De goede dag Zevenaar) hebben de handen ineengeslagen en zijn begonnen met het opzetten van papierschepperij De goede dag (als dagbesteding voor verschillende cliënten van instellingen).

Promotie foto voor c-paper

Opleiding ambachtelijke papierschepper

Om het ambacht papierscheppen en immaterieel erfgoed inventaris papierscheppen in Doesburg te laten voortbestaan, zijn Marieke de Hoop (papiermakerij de Hoop) en Ewald Weijers (c-paper) bezig een heuse opleiding op te zetten volgens de Meester-gezel Methode. Ewald Weijers (papierschepper/eigenaar van c-paper) is bezig om samen met Toon Berents (eigenaar van dagbesteding de Goede dag) een papierschepperij in Zevenaar op te zetten zodat Cliënten als dagbesteding papier kunnen scheppen. Om goede begeleiders te hebben met vakkennis begint de eerste begeleider dit jaar met de opleiding voor ambachtelijke papierschepper. Het complete traject duurt 1 jaar en kent 40 lessen waarin alles wordt…

Papierscheppen met kind in drukkerijmuseum Etten-Leur

Immaterieel erfgoed papierscheppen Doesburg

In Nederland zijn 3 mensen bezig om het immaterieel erfgoed papierscheppen (Utrecht, Rotterdam en Doesburg) op de immaterieel erfgoedlijst te krijgen om zo te kunnen erfgoed spotten. Het ambacht papierscheppen krijgt op deze manier erkenning en wordt zo in stand gehouden. De eerste stappen zijn gezet door een 3-daagse cursus bij het KIEN te volgen (21 vragen beantwoorden en bespreken) en het laten maken van een videofilm voor het erfgoed spotten. Immaterieel erfgoed is een zeer bewegelijk erfgoed en kan zo aangepast worden zodat het in de huidige tijd kan functioneren. Omdat er nog maar 3 echte professionals zijn in…