C-PAPER
Voor al uw handgeschept papier

Op de foto is papierschepper Leo Hoegen van de papierderij te Utrecht die demonstreert hoe je papier schept.

Immaterieel erfgoed inventaris papierscheppen

In september 2013 liet ambachtelijke papierschepper Leo Hoegen het ambacht papierscheppen als inventaris opnemen als inventaris papierscheppen op de immaterieel erfgoed lijst . Nederland heeft een rijke geschiedenis in het vervaardigen van handgeschept papier . Zo zij er 2 gebieden (de Veluwe (vanwege waterkracht) en de Zaanstreek (vanwege windkracht)) waar heel veel papiermolens gevestigd waren. Het team van c-paper is nu druk bezig om het ambacht papierscheppen en het erfgoed onder de mensen te brengen samen met Leo Hoegen en Immaterieel Erfgoed.

Ambachtenlab papierscheppen

In het AmbachtenLab Papierscheppen heeft Leo Hoegen (de Papierderij, Utrecht) intensief samengewerkt met Sabine Zwikker (beeldhouwer/ontwerper, Zutphen). Zij hebben aan de hand van verschillende Nederlandse landschapstypes, verschillende soorten papier gemaakt die door hun textuur, kleur en materialiteit aan het landschap refereren waar zij het materiaal oorspronkelijk geoogst hebben.

Bron: Website immaterieel erfgoed ambachtenlab papierscheppen
screenshot ambachtenlab papierscheppen van immaterieel erfgoed

Immmaterieel erfgoed netwerk papierscheppen

Bij immaterieel erfgoed hebben ze een netwerk van papierscheppers. Binnen dit netwerk bevinden zich momenteel de ambachtelijke papierscheppers uit Nederland. Binnen Nederland zijn nog maar een handjevol ambachtelijke papiermakers actief.
screenshot immaterieel erfgoed netwerk papierscheppen

Gelders Erfgoed

Het team van c-paper krijgt ondersteuning vanuit het Gelderse Erfgoed en werkt daarmee samen met de 2 combinatiefunctionarissen Cultuur Edith Gloerich en Marguerite Tuijn van Stichting Welzijn Brummen. Het team van c-paper gaat zich de komende tijd richten op het verzorgen van lesmateriaal/lessen ambachtelijke papier maken op de 13 basisscholen in de gemeente Brummen.
screenshot website Gelders erfgoed

Boerderijmuseum Lebbenbrugge Borculo

Het team van c-paper werkt ook samen met boerderijmuseum Lebbenbrugge te Borculo met behulp van demonstraties papierscheppen tijdens de evenementen “wasdag en oude ambachten” en “Van vlas tot Linnen”. Er zijn ook een 3-tal mooie kaarten op handgeschept papier geleverd die alleen bij het museum te koop zijn. Kortom ook een Gelders erfgoed waarmee samengewerkt wordt.
Screenshot boederijmuseum Lebbenbrugge te borculo