Educatie voor papier scheppen

Het papier heeft een hele rijke geschiedenis van het maken op ambachtelijke wijze tot machinaal gemaakt papier. De kennis van het ambacht is nagenoeg helemaal verdwenen daarom hier wat educatie over het papier scheppen in de vorm van YouTube video’s.

Video NME leskist
Video Papierschepper Ewald
Video collega Papierschepper

Historie

Het ambacht papierscheppen kent een hele historie die 105 na Christus in China begint. Doordat de kennis verspreid wordt naar Japan en Korea, zijn het de Arabieren die het verder verspreiden. Eind 1100 komt het via Spanje in Europa terecht en eind 1500 in Nederland.

Hans (Johannes) van Aelst probeert via allerlei manieren om een papiermolen te mogen stichten. Uiteindelijk lukt dit in Dordrecht waarna hij eerste papiermolen van de Veluwe stichtte in Arnhem. Meerdere papiermolen werden kort daarna gesticht (omstreeks 1600) en de Veluwe werd een echte papierindustrie met (op het hoogtepunt) zo’n 168 papiermolens.

De papierindustrie groeide en er kwamen ook papiermolens door wind aangedreven in de Zaanstreek. Papiermolen de Schoolmeester is daarvan nog overgebleven.

Papiergeschiedenis Nederland

Educatie over het papierscheppen

Papierscheppen bestaat uit een aantal stappen die je achter elkaar kan uitvoeren. De stappen zijn hieronder beschreven om bijvoorbeeld te gebruiken als educatie in de les op school. We zien veel varianten op het internet verschijnen over het papierscheppen maar niet echt een heldere uitleg over het leerdoel. Met een certificaat van gastdocent en enige ervaring in het basisonderwijs voor de groepen 4,5 en proberen we basisscholen enthousiast te krijgen voor het ambacht papierscheppen.

educatie over papier scheppen

Papierscheppen voor de klas

Door enige ervaring in het basisonderwijs voor groepen 3,4 en 5 nemen we dit als basis. Hieronder worden de stappen uitgelegd voor het opbouwen van een les papier scheppen. Informatie over de historie van het papierscheppen is bovenaan de pagina te vinden.

9 Januari, 2022

Voorbereiden van het papierscheppen

Om papier te kunnen scheppen heb je een aantal dingen nodig zoals goede papierpulp, schepbakken, veel water en een zeef. De zeef kan variëren van een spatraam, spatdeksel tot een schepraam (A5 is het makkelijkste formaat). Wil je papier van gerecycled papier maken mix dit dat met wc-papier, eierdozen of keukenpapier (50%) vermeng dit met water in een bak en scheppen maar.

11 Januari 2022

Het gereedmaken van een schepbak

De papierpulp kan gemaakt worden met behulp van een blender of staafmixer. Wij hebben echter slechte ervaringen met een staafmixer. Doe een klein beetje oud papier en de blender. Je kunt het oude papier een dag van tevoren wegen en daarna in de week zetten. Als het oude papier op is volgt de WC-paper, keukenrol of geweekte eierdoos. Meng beide goed door elkaar.

11 januari 2022

Het eigenlijke papierscheppen

Doe een klein beetje papierpulp een bak en voeg daar veel water aan toe. Hoe dunner hoe beter. Elke keer goed roeren voordat je met de zeef een scheppende beweging maak in de bak met pulp. Het water loopt door de zeef weg terug in de bak en de papiervezels blijven bovenop de zeef liggen en vormen een nat velletje papier wat nog ongeveer 99% water bevat.

11 januari 2022

Papier afleggen op een doekje.

Nadat de scheppende beweging in de bak met pulp is gedaan en er zich een nat velletje op de zeef heeft gevormd, kun je het afleggen op een nat doekje of vilt. Wel eerst het natte doekje op een Okoumé plankje leggen. Druk het natte papier op het natte doekje of vilt en trek het geheel er met een ruk af.

11 Januari 2022

Water uit een stapeltje papier persen.

Heb je een stapeltje papier gemaakt (plankje, doekje, papier, doekje papier, doekje, papier, doekje plankje) dan persen we het water eruit door gebruik te maken van een pers, lijmklemmen (4 stuks) of door er gewoon op te staan met je volle gewicht. Leg er wel een dweil of doek onder anders wordt alles zo nat.

11 januari 2022

Het drogen of meenemen van het papier.

Nadat alles geperst is bevat het natte papier nog 50% water wat er door het drogen (van ongeveer 1 dag). Het natte papier is hanteerbaar wat wil zeggen dat je het van het doekje af kan peuteren. Het natte velletje papier kan bijvoorbeeld op een stukje karton gelegd worden zodat het meegenomen kan worden.

11 januari 2022

Adres:
Ooipoortstraat 21
6981 DS Doesburg
Mobiel: +31 06 14004762
secretariaat@c-paper.nl

Openingstijden:
Donderdag t/m Zaterdag:
12:00 t/m 17:00

Eerste zondag v/d maand: 12:00 t/m 17:00