Op donderdag 27 april was het natuurlijk weer Koningsdag. Een dag waarop natuurlijk passend handgeschept papier wil maken. Het toeval wil dat de dinsdag en woensdag ervoor workshops papierscheppen voor kinderen waren geweest en er nog rode en gele papierpulp van papiermolen de schoolmeester in de schepbakken zat. Deze 2 door elkaar mengen en je mooi oranje papierpulp.
Lees meer
Het is weer asperge seizoen waarbij de geplukte asperges geschild worden. Deze schillen gebruikt het team van c-paper om er handgeschept papier van te maken. Het belangrijkste voor het maken van handgeschept papier is de papierpulp. Deze moet goed zijn. Het team van c-paper experimenteert nu om de juiste papierpulp te maken door de schillen op verschillende manieren te bewerken tot papierpulp.
Lees meer
Bij c-paper kennen ze 2 verschillende soorten projecten (interne en externe projecten). Een lopend intern project is Het verduurzamen van ambachtelijk papier maken. Een lopend extern project is Het opzetten van een papierschepperij in Zevenaar voor mensen met mogelijkheden.
Lees meer
Omdat er heel weinig kennis in Nederland is op het gebied van op een ambachtelijke wijze papier te maken, zullen we (het team van c-paper) alles opnieuw moeten uitvinden door te experimenteren met het maken van papier op ambachtelijke wijze.
Lees meer
Op donderdag 19 januari 2023 werden er omstreeks 16:00 uur de handtekeningen gezet op het certificaat van het immaterieel erfgoed Papierscheppen in de papiermakerij Doesburg. De handtekeningen werden gezet door Marco van Baalen (Directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland) en Ewald Weijers (eigenaar/papierschepper van C-paper en beheerder van het immaterieel erfgoed).
Lees meer
Na een aantal succesvolle workshops papierscheppen voor zowel volwassenen als kinderen, krijgen de nieuwe workshop papierscheppen een nieuwe opzet waarbij je het gehele proces doorloopt van papierpulp maken tot het persen van het natte papier. Dit geldt tot nu toe alleen voor de workshops in de papiermakerij Doesburg (Doesburg) en 'T spuythuys (Borculo).
Lees meer
Goed gekleurd papier maken is heel lastig en vergt wel enige kennis van de papiervezels en de kleurstoffen. De ene kleurstof hecht bijvoorbeeld wel aan katoenvezels terwijl de andere kleurstof juist weer niet hecht. Dit is eigenlijk hetzelfde bij textiel kleuren. Door gebruik te maken van zogenaamde beitsen zoals Aluin of Wijnsteenzuur kunnen de kleurstoffen beter hechten
Lees meer