Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Aankomende evenementen

Leren papierscheppen

Het papierscheppen bestaat uit een aantal handelingen die je moet doen om handgeschept papier te maken. Er zijn verschillende technieken en soorten van papierpulp die je kunt leren. Hieronder staan een aantal mogelijkheden genoemd waarbij je het ambacht papierscheppen kunt leren. Omdat we het immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg in stand houden, delen we graag onze kennis.

Kennis maken met het ambacht papierscheppen

Er zijn 3 soorten workshops papierscheppen namelijk een besloten, een open en inloop workshop. Alleen voor het bijwonen van een open workshop papierscheppen moet u zich aanmelden op de datum dat de workshop gegeven wordt.

In de werkplaats van c-paper (papiermakerij Doesburg) wordt op woensdag, donderdag en vrijdag papier geschept. Bezoekers kunnen zelf ook papierscheppen en hoeven alleen het papier mee te betalen wat ze meenemen naar huis. Het licht brandt toch en of er nu 1 of 4 mensen papier staan te scheppen.

Voor de begeleider van dagbesteding De goede dag te Zevenaar heeft Ewald Weijers een opleiding tot ambachtelijke papierschepper opgezet. In een jaar tijd krijgt hij 40 lessen en kan hij zelfstandig allerlei soorten handgeschept papier maken als gezel.

Ewald Weijers aan het papierscheppen
Oranje papier nat en droog naast elkaar staand

Oranje handgeschept papier maken

Op donderdag 27 april was het natuurlijk weer Koningsdag. Een dag waarop natuurlijk passend handgeschept papier wil maken. Het toeval wil dat de dinsdag en woensdag ervoor workshops papierscheppen voor kinderen waren geweest en er nog rode en gele papierpulp van papiermolen de schoolmeester in de schepbakken zat. Deze 2 door elkaar mengen en je mooi oranje papierpulp.

Handgeschept papier A5 droog asperge schillen 2023

Papier maken van asperge schillen

Het is weer asperge seizoen waarbij de geplukte asperges geschild worden. Deze schillen gebruikt het team van c-paper om er handgeschept papier van te maken. Het belangrijkste voor het maken van handgeschept papier is de papierpulp. Deze moet goed zijn. Het team van c-paper experimenteert nu om de juiste papierpulp te maken door de schillen op verschillende manieren te bewerken tot papierpulp.

Gemalen jucca plant op schepraam

Projecten ambachtelijk papier maken

Bij c-paper kennen ze 2 verschillende soorten projecten (interne en externe projecten). Een lopend intern project is Het verduurzamen van ambachtelijk papier maken. Een lopend extern project is Het opzetten van een papierschepperij in Zevenaar voor mensen met mogelijkheden.

Cursusmateriaal voor Papier onderzoek en maken

Experimenteren papier maken

Omdat er heel weinig kennis in Nederland is op het gebied van op een ambachtelijke wijze papier te maken, zullen we (het team van c-paper) alles opnieuw moeten uitvinden door te experimenteren met het maken van papier op ambachtelijke wijze.

Certificaat Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg met handtekeningen

Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg

Op donderdag 19 januari 2023 werden er omstreeks 16:00 uur de handtekeningen gezet op het certificaat van het immaterieel erfgoed Papierscheppen in de papiermakerij Doesburg. De handtekeningen werden gezet door Marco van Baalen (Directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland) en Ewald Weijers (eigenaar/papierschepper van C-paper en beheerder van het immaterieel erfgoed).