Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Leren papierscheppen

Het papierscheppen bestaat uit een aantal handelingen die je moet doen om handgeschept papier te maken. Hieronder staan een aantal opties genoemd die je het ambacht papierscheppen leren.

Nat papier op zeef met planten en bloemen

Workshops

Workshop papierscheppen

Er zijn 2 soorten workshops papierscheppen namelijk een besloten en een open workshop. Voor het bijwonen van open workshop papierscheppen moet u zich aanmelden op de datum dat u een workshop papierscheppen volgt.

Papier scheppen tijdens cursus Papier onderzoek en maken

Lessen

Lessen papierscheppen

Tijdens de lessen papierscheppen leer je papier te maken van verschillende soorten plantaardige vezels. De 6 lessen worden gegeven in 2 maanden (we starten in Januari en februari 2023). De lessen zijn op een woensdagavond van 19:30 t/m 22:00 uur.

De tafel met materialen en papier

Cursussen

Cursus Papier onderzoek en maken

In samenwerking met Marchelma van Breugel (restauratieatelier Snipper) verzorgt Ewald Weijers (papierschepper bij c-paper) een cursus Papier onderzoeken maken waar je in 1 dag papier gaat onderzoek en jouw papier gaat maken.

Promotie foto voor c-paper

Opleiding

Opleiding ambachtelijke papierschepper

Voor de begeleider van dagbesteding De goede dag te Zevenaar heeft Ewald Weijers een opleiding tot ambachtelijke papierschepper opgezet. In een jaar tijd krijgt hij 40 lessen en kan hij zelfstandig allerlei soorten handgeschept papier maken als gezel.

Lezingen ambachtelijk papier

Binnenkort worden er weer lezingen gegeven over het onderwerp ambachtelijk papier. Het onderwerp bestaat uit 4 verschillende lezingen op 4 verschillende avonden van ongeveer 2 uur.

De eerste lezing heet Immaterieel erfgoed papierscheppen Tijdens deze lezing wordt er uitleg gegeven over het immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg, het gehele proces van het papierscheppen, uitleg over gebruikte materialen en wat is nu immaterieel erfgoed.

De tweede lezing heet Japans Washi papier. Tijdens deze lezing wordt er uitleg gegeven over de natuurlijke vezels waaruit Japans papier (washi) bestaat, de toevoegingen en de techniek.

De derde lezing heet Kunstzinnig papier. Tijdens deze lezing wordt er uitleg gegeven over de verschillende soorten papier wat veelal door kunstenaar gebruikt wordt. Denk hierbij aan aquarel papier, tekenpapier en kalligrafeer papier.

De vierde en laatste lezing voor dit onderwerp heet Papier met watermerken. Tijdens deze lezing wordt uitleg gegeven over de verschillen watermerken, wat een watermerk is, het ontstaan van het watermerk en enkele voorbeelden.

Aankomende evenementen

Ewald geeft uitleg over zwart papier maken tijdens de cursus

Project Papier maken natuurlijke kleurstoffen

Project papier maken met natuurlijke kleurstoffen Goed gekleurd papier maken is heel lastig en vergt wel enige kennis van de papiervezels en de kleurstoffen. De ene kleurstof hecht bijvoorbeeld wel aan katoenvezels terwijl de andere kleurstof juist weer niet hecht. Dit is eigenlijk hetzelfde bij textiel kleuren. Door gebruik te maken van zogenaamde beitsen zoals Aluin of Wijnsteenzuur kunnen de kleurstoffen beter hechten. Welke beits gebruiken we nu voor welke kleurstof en welke papiervezels. Kortom allemaal vragen waarop ik middels experimenten een antwoordt op hoop te vinden. Wat houdt het project Papier maken met natuurlijke kleurstoffen nu precies in? In…

Werkplaats van c-paper genaamd papiermakerij Doesburg

Papierscheppen Doesburg immaterieel erfgoed

Papierscheppen in Doesburg is immaterieel erfgoed Het ambacht papierscheppen wat ze bij papiermakerij Doesburg staat sinds zaterdag 12 november 2022 op de immaterieel erfgoed lijst als inventaris Papierscheppen in Doesburg naast de inventaris Papierscheppen in Utrecht (wat in 2013 al op de Immaterieel erfgoed lijst is gezet) en inventaris Papierscheppen in Rotterdam. Wat houdt dit nu in? Het ambacht papierscheppen is erkent met een professionele papierschepper als beheerder. Voor het ambacht papierscheppen moet je alles van natuurlijke vezels, papierpulp, papier maken op ambachtelijke wijze, het complete proces papierscheppen beheersen, iets weten over eigenschappen van papier en het juiste gebruik van…

Ewald Weijers aan het papierscheppen

Opzetten papierschepperij de goede dag

Ewald Weijers (eigenaar/papierschepper van c-paper) en Toon Berens (eigenaar van dagbesteding De goede dag Zevenaar) hebben de handen ineengeslagen en zijn begonnen met het opzetten van papierschepperij De goede dag (als dagbesteding voor verschillende cliënten van instellingen).

Promotie foto voor c-paper

Opleiding ambachtelijke papierschepper

Om het ambacht papierscheppen en immaterieel erfgoed inventaris papierscheppen in Doesburg te laten voortbestaan, zijn Marieke de Hoop (papiermakerij de Hoop) en Ewald Weijers (c-paper) bezig een heuse opleiding op te zetten volgens de Meester-gezel Methode. Ewald Weijers (papierschepper/eigenaar van c-paper) is bezig om samen met Toon Berents (eigenaar van dagbesteding de Goede dag) een papierschepperij in Zevenaar op te zetten zodat Cliënten als dagbesteding papier kunnen scheppen. Om goede begeleiders te hebben met vakkennis begint de eerste begeleider dit jaar met de opleiding voor ambachtelijke papierschepper. Het complete traject duurt 1 jaar en kent 40 lessen waarin alles wordt…

Papierscheppen met kind in drukkerijmuseum Etten-Leur

Immaterieel erfgoed papierscheppen Doesburg

In Nederland zijn 3 mensen bezig om het immaterieel erfgoed papierscheppen (Utrecht, Rotterdam en Doesburg) op de immaterieel erfgoedlijst te krijgen om zo te kunnen erfgoed spotten. Het ambacht papierscheppen krijgt op deze manier erkenning en wordt zo in stand gehouden. De eerste stappen zijn gezet door een 3-daagse cursus bij het KIEN te volgen (21 vragen beantwoorden en bespreken) en het laten maken van een videofilm voor het erfgoed spotten. Immaterieel erfgoed is een zeer bewegelijk erfgoed en kan zo aangepast worden zodat het in de huidige tijd kan functioneren. Omdat er nog maar 3 echte professionals zijn in…