C-PAPER
Voor al uw handgeschept papier

Samen met papierschepper Gert Langenbach tijdens een aflevering van het mooiste dorp in Gelderland Ugchelen. De foto is gemaakt Berkelland foto’s.

Ambachtelijke papiermakers

Momenteel zijn er nog maar een paar mensen actief in Nederland die op ambachtelijke wijze papier maken. Deze mensen willen graag het ambachtelijke papier maken in de de aandacht brengen en werken hierbij nauw samen met ambachtelijke papiermakers uit het buitenland.

Ewald Weijers (C-paper)

Ewald Weijers maakt sinds 2012 handgeschept papier voor c-paper. Hij heeft het vak geleerd en wordt nog regelmatig ondersteund door Piet Zegers (adviseur c-paper) bij het maken van papier op ambachtelijke wijze met natuurlijke vezels. Zijn opgebouwde kennis deelt hij graag tijdens zijn demonstratie’s papierscheppen bij bedrijven, evenementen, instellingen, scholen of zo op straat.
Het ambacht papierscheppen draagt Ewald veelvuldig uit in samenwerking met Immaterieel erfgoed, Gelders erfgoed en Stichting Welzijn Brummen.
demonstratie papierscheppen met tekst c-paper

Gert Langenbach

Gert Langenbach is inmiddels een ambachtelijke papierschepper met pensioen. Gert heeft voorouders gehad die als papierschepper werkte bij een papiermolen. Na vele vrijwilligerswerk in het ambachtelijk papier maken en demonstraties heeft hij nu zijn schepraam in de wilgen gehangen. Rechts op de foto is Gert te zien als de meester papierschepper en links is Ewald te zien als knecht koetser.
Papierscheppers Gert en Ewald papierscheppen bron Berkellandfoto

Leo Hoegen

Leo Hoegen heeft september 2013 het papierscheppen als inventaris op de immaterieel erfgoedlijst weten te krijgen. Leo heeft al meer dan 25 jaar zijn papierderij in Utrecht en heeft al verschillende interessante projecten gedaan om van bijvoorbeeld houtafval, wat vrijkomt tijdens het maken van meubels, te verwerken tot handgeschept papier. Leo is inmiddels een gepensioneerde leraar techniek en verzorgt ook workshops met betrekking tot papierscheppen. Momenteel is hij bezig met een opdracht voor het ambachten lab van immaterieel erfgoed samen met een kunstenaar om handgeschept papier te maken van natuurlijke materialen uit die omgeving.
Immaterieel erfgoed heeft ook een netwerk voor ambachtelijke papierscheppers waarvan c-paper deel uit maakt.

Leo Hoegen demonstreert ambacht papierscheppen