Het ambacht papierscheppen (wat overigens in 2013 op de immaterieel erfgoed lijst is geplaatst) heeft vanaf 105 na christus een hele wereldreis gemaakt voordat het uiteindelijk in Nederland terecht is gekomen. Het eeuwen oude ambacht is vergeten geraakt en wordt ook nog maar door 3 a 4 mensen op een professioneel niveau uitgeoefend.

Zij hebben zich als taak gesteld om deze kennis over te dragen aan de huidige generaties zodat het oude ambacht papierscheppen niet verloren gaat. Lastig is dit wel omdat er weinig informatie/recepten bekend zijn omdat als men vroeger naar de “concurrent” overstapte de doodstraf kreeg waardoor alle recepten/informatie binnen bleef.
Cai Lin uitvinder van het papier

Het ontstaan van het papierscheppen

In het jaar 105 na Christus ontdekte een Chinees genaamd Cai Lun hoe je van vissernetten, kleding (lompen) en van de moerbei boom papier kon maken. Met behulp van een eigen gemaakt bamboe zeef maakt hij papier.

De naam papier is afgeleid van papyrus (dit is een rietsoort dat langs de Nijl groeit). Papyrus is zelf geen papier omdat het proces heel anders is. Het riet wordt gevlochten, kapot geslagen en dan laten drogen. Er komt bijvoorbeeld geen zeef aan te pas.

Dit gebeurde allemaal in het geheim en alleen met Japan en Korea werd deze kennis gedeeld. ongeveer 740 na Christus werd de kennis verspreid via de Arabieren die Chinese papiermakers gevangen hadden genomen.

Papierscheppen naar Europa

Omstreeks 1144 komt de kennis via de Arabieren naar Europa. In Xativa (een stadje bij Valencia in Spanje) werd de eerste papiermolen gebouwd. Later in 1276 wordt in Fabriano te Italië de volgende papiermolens gebouwd. Hier worden ook de watermerken in het papier uitgevonden evenals het lijmen met dierlijke lijmen. Duitsland volgt in 1389 met een papiermolen en daarna volgt de rest van Europa.

Reproductie Watermerk van C&J Honig

Papierscheppen naar Nederland

Nederland stond des tijds uit 2 delen (het Belgische gedeelte en het Nederlandse gedeelte). In 1405 werd in het Belgische gedeelte in het stadje Huy (spreek uit Hoei) de eerste papiermolen gebouwd. In 1586 was het Nederlandse gedeelte aan de beurt en werd er in Dordrecht de eerste papiermolen gebouwd.

Met de bouw van deze papiermolens kwam ook de kennis van het papierscheppen in Nederland terecht.
Schepraam uit de kuip halen

Papierscheppen op de Veluwe

Omstreeks 1600 komen de eerste papiermolens op de Veluwe terecht. De eerste papiermolen werd door Hans van Aelst in Arnhem gebouwd. Vlak voor het voltooien van de molen kwam hij te overlijden. In 1593 voltooid zijn vrouw Godelieve de la Rame de molen en hertrouwd met Pieter Jacobsz. van de Poel die in 1598 de molen (molen bij de Rijnpoort) de molen in bedrijf neemt.

Omstreeks 1601 wordt in Beekbergen de eerste papiermolen gelegd door Marten Orges (de molen Tullekens molen) en in 1608 nog een molen vlak in de buurt (de huidige Ruitersmolen). Marten Orges werd lange tijd gezien als de papiermaker die het papier scheppen naar de Veluwe bracht.
papier met watermerk papierdorp Eerbeek

Papierscheppen in Eerbeek

Omstreeks 1641 wordt de eerste papiermolen in Eerbeek gelegd door Rudolf Boshoff als eigenaar en Johannes Schoonman als pachter/papiermaker. De molen heet de Boshoffsmolen en later de de Bovenste schoonmansmolen. Daarna zullen er nog een 9-tal papiermolens volgen in Eerbeek. Van dit alles is alleen nog de waterval van de Kestjensmolen over.

Omstreeks 2017 krijgen de papierscheppers van c-paper hun onderkomen in het papierdorp Eerbeek met een initiatief genaamd papierschepperij Het oude Klooster. In deze papierschepperij kunnen met name de toeristen zien hoe handgeschept papier gemaakt wordt, een stukje historie voor het ambacht papierscheppen of kunnen zelf papier komen scheppen.

Begin 2019 jaar eindigde het huurcontract en verhuisde de papierschepperij naar de loubergweg te Eerbeek onder de naam papierschepperij c-paper. Tot op de dag van vandaag wordt er daar in opdrachten en experimentele vorm handgeschept papier gemaakt.