Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Houten schepkuip met schepraam c-paper watermerk

Het ambacht papierscheppen

Het ambacht papierscheppen

Toen in 105 na Christus Tsaj-Lun uit China het papier maken uitvond, heeft het ambacht papierscheppen een hele reis gemaakt om in Nederland terecht te komen. De kennis werd verspreid en er ontstonden verschillende technieken om papier te kunnen scheppen. Het team van c-paper beoefent het ambacht papierscheppen op hedendaagse wijze en ontdekt ook steeds weer nieuwe technieken en nieuwe soorten handgeschept papier. Het ambacht is weggeweest maar dankzij de inzet van 3 professionals komt het langzaam weer terug en wordt hun kennis verspreid.

Het team van c-paper beoefent het ambacht papierscheppen op hedendaagse wijze zodat het toegankelijk wordt voor iedereen. Door dagelijks met het ambacht bezig te zijn, worden steeds meer nieuwe technieken en papiersoorten ontdekt door het team.

Workshops

Door het verzorgen van verschillende workshops op basisscholen (gemeente Brummen en Winterswijk, in de papiermakerij Doesburg of in ’t Spuythuys te Borculo, draagt het team van c-paper hun kennis graag over aan de deelnemers van deze unieke workshops.

Opleidingen

In 2023 zijn er in Rotterdam en Doesburg een 2-tal opleidingen Meester-gezel opleidingen gestart. De gezel krijgt gedurende het hele door les van de meester papierschepper om zo in het ambacht te groeien. Deze meester-gezel opleiding wordt gesubsidieerd door Fonds voor cultuurparticipatie.

Begeleiding

Mensen die op een goede manier papier willen leren scheppen om bijvoorbeeld lessen papierscheppen te kunnen geven op scholen of voor een project met handgeschept papier, kunnen bij ons terecht. In onze werkplaats kun jezelf handgeschept papier maken van plantaardige materialen.

Zelf papier komen scheppen

In onze werkplaats (papiermakerij Doesburg) te Doesburg kunnen mensen zelf papier komen maken van bijvoorbeeld zelf meegebrachte plantaardige materialen. Het verschil tussen en workshop papierscheppen en zelf komen papierscheppen is dat bij een workshop verschillende pulp soorten/technieken worden gebruikt en bij het zelf papierscheppen is dit maar 1 techniek en 1 soort papierpulp die we zelf maken.

De kosten voor het gebruik van de werkplaats zijn er niet alleen het papier dat je meeneemt wordt betaald. Dit is €1,50 per A4 vel, €1,00 per A5 vel of €0,80 voor een A6 velletje.

Gampi vezels tot papierpulp slaan

Thuis papierpulp maken

Papierpulp oud papier

Papierpulp is de basis om papier te kunnen maken. Er zijn duizenden verschillende soorten te maken. Veelal zien we dat oud papier gebruikt wordt van kranten/tijdschriften of ander bedrukt papier. De inkten hiervan zijn meestal niet zo milieuvriendelijk. Pulp maken van WC- of keukenpapier gaat prima evenals niet bedrukte eierdozen.

Papierpulp van natuurlijke vezels

Elke plantaardige vezel bevat stoffen die als “lijm” tussen de vezels gebruikt wordt. Door de plantaardige vezel zacht en zwak te maken door bijvoorbeeld te koken kan men de vezel kapot maken met bijvoorbeeld een blender of door te slaan. Als de vezel kapot gemaakt wordt komen deze “lijmstoffen” vrij.

Gereedschap en apparatuur

Om papierpulp te maken heb je een aantal mogelijkheden om de vezel kapot te maken. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een blender (wij zien ook vele een staafmixer gebruiken wat niet aan te raden is). De blender vul je een bodempje vezel en de rest allemaal water zodat de brij dun wordt. Bij het gebruik van een staafmixer heb je geen mogelijkheid om goed te doseren waardoor de brij vaak te dik is een je de motor van de staafmixer overbelast.

De opstelling om met 2 blenders tegelijk papierpulp te maken in de papiermakerij Doesburg

Thuis papierscheppen

De voorbereidingen

Als je papierpulp hebt gemaakt, zul je nog wat kleine voorbereidingen moeten doen zoals een waterdichte bak regelen waarin de papierpulp gedaan kan worden. Zorg er wel voor dat de bak groot genoeg is zodat het schepraam erin past. Verdun de papierpulp met lauw water en goed door.

Het papierscheppen

Maak nu met je schepraam of zeef (iets waar fijnmazig gaas op bevestigd is) een scheppende beweging in de bak met verdunde papierpulp. Snel omhooghalen even uit laten lekken en vervolgens het natte papier van de zeef afleggen op een nat doekje dat op een okoumé plankje ligt.

Het persen en drogen

Als je een stapeltje papier hebt geschept dan sluit je af met een doekje en het 2e okoumé plankje. Het persen kan op verschillende manier met een pers, 4 lijmklemmen of bij kleine stappels door er op te gaan staan. Nu kan het papier drogen.

Opstelling voor 6 cursisten aan de werktafels in papiermakerij Doesburg

Kom je er niet uit

Beschrijven van het ambacht is lastig daarom mocht je er niet uitkomen kan je een bezoek brengen aan onze werkplaats papiermakerij Doesburg waar we je verder kunnen helpen.

Ook bestaat de mogelijkheid om 1 van onze uniek opzette workshops papierscheppen te volgen in onze werkplaats te Doesburg of in maakplaats ’t spuyhuys te Borculo.

Papier scheppen tijdens cursus Papier onderzoek en maken

Onze werkplaats

Om handgeschept papier te maken of te experimenteren heeft c-paper in de Ooipoortstraat 21 te Doesburg een ruimte gehuurd. Onze werkplaats heeft de naam papiermakerij Doesburg gekregen en is voor 3 dagen per week opengesteld voor publiek. Hier kunt u zien en ervaren hoe het is om papier te scheppen naast de verkoop van handgeschept papier in ons papierwinkeltje.

Naar de website van papiermakerij Doesburg