Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Houten schepkuip met schepraam c-paper watermerk

Van het ontstaan naar c-paper

Het ambacht papierscheppen

Toen in 105 na Christus Tsaj-Lun uit China het papier maken uitvond, heeft het ambacht papierscheppen een hele reis gemaakt om in Nederland terecht te komen. De kennis werd verspreid en er ontstonden verschillende technieken om papier te kunnen scheppen. Het team van c-paper beoefent het ambacht papierscheppen op hedendaagse wijze en ontdekt ook steeds weer nieuwe technieken en nieuwe soorten handgeschept papier. Het ambacht is weggeweest maar dankzij de inzet van 3 professionals komt het langzaam weer terug en wordt hun kennis verspreid.

Het team van c-paper beoefent het ambacht papierscheppen op hedendaagse wijze zodat het toegankelijk wordt voor iedereen. Door dagelijks met het ambacht bezig te zijn, worden steeds meer nieuwe technieken en papiersoorten ontdekt door het team.

Workshops

Door het verzorgen van verschillende workshops papierscheppen op basisscholen (gemeente Brummen en Winterswijk, in de papiermakerij Doesburg of in ’t Spuythuys te Borculo, draagt het team van c-paper hun kennis graag over aan de deelnemers van deze unieke workshops.

Opleidingen

In 2024 is er bij c-paper een meester-gezel opleiding gestart. De gezel kan kiezen uit 4 modules en krijgt les van de meester papierschepper Ewald Weijers. Voor degene die iets minder serieus met ambachtelijk papier maken bezig wil zijn, is er de basiscursus met vervolgcursussen.

Basiscursus

Mensen die op een goede manier papier willen leren scheppen om bijvoorbeeld lessen papierscheppen te kunnen geven op scholen of voor een project met handgeschept papier, kunnen bij ons terecht. In onze werkplaats kun jezelf handgeschept papier maken van plantaardige materialen.

Papierscheppen is een serieus ambacht

Papierpulp maken

Wil je mooie vellen papier gaan scheppen dan is een goede papierpulp van groot belang. Het team van c-paper gebruikt hiervoor voornamelijk plantaardige materialen. Het gebruik van oud papier is dat iemand anders deze gemaakt heeft en je daarmee lastig de eigenschappen van je papier kan aanpassen zoals jij dat wilt.

Het papierscheppen

Voor het papierscheppen heb je een aantal zaken nodig zoals een bak waar de papierpulp in kan met veel water. Een schepraam compleet met goed sluitende deksel en het liefst metaal gaas wat niet roest. Voor het afleggen van je natte papier gebruik je 2 okoumé plankjes en doekjes/vilt.

Nabewerking

Het nog natte papier wat uit elkaar kan vallen moet geperst worden door 4 lijmklemmen aan elke kant op de plankjes te bevestigen, erop te gaan staan of onder een (zelfgemaakte)pers te leggen

De opstelling om met 2 blenders tegelijk papierpulp te maken in de papiermakerij Doesburg

Voor het plezier

Papier versieren met…

Er zijn 3 manieren om jouw velletje papier te versieren. De eerste is als je het papier net geschept. Je leg de bloementjes, zaadjes of andere materialen in het papier op je schepraam. De tweede manier als je het geschepte papier afgelegd hebt op een doekje/vilt. De derde manier is als het papier onder de pers gaat (droog of nat maakt niet uit).

Verschillende toevoegingen

Het zogenaamde groeipapier kan worden gemaakt door de bloemzaadjes in de bak met papierpulp te gooien en te roeren. Zorg ervoor dat de papierpulp niet gemaakt is van oud papier dat bedrukt is (de inkt is vaak giftig). Je kunt natuurlijk ook ander materialen in de bak met papier gooien en om deze er weer uit te scheppen.

Gekleurd papier maken

Er zijn natuurlijk ook mogelijkheden om eens te kijken gekleurd papier te maken. Dit kan door kleurstoffen toe te voegen tijdens het papierpulp maken, meerdere kleuren papier met elkaar te vermengen of kleurstoffen toe te voegen in de bak.

De opstelling om met 2 blenders tegelijk papierpulp te maken in de papiermakerij Doesburg

Zelf papier komen scheppen

Vindt je het aanschaffen van de materialen te duur of wil je geen natte toestand in je huis, kom dan in onze werkplaats (papiermakerij Doesburg) te Doesburg terecht om zelf papier te komen scheppen van bijvoorbeeld zelf meegebrachte plantaardige materialen. Het verschil tussen en workshop papierscheppen en zelf komen papierscheppen is dat bij een workshop verschillende pulp soorten/technieken worden gebruikt en bij het zelf papierscheppen is dit maar 1 techniek en 1 soort papierpulp die we zelf maken.

De kosten voor het gebruik van de werkplaats zijn er niet alleen het papier dat je meeneemt wordt betaald.

Gampi vezels tot papierpulp slaan

Professioneel papierscheppen

De vak gebieden

Er valt veel te vertellen over de historie van het papierscheppen, de verschillende materialen die nodig zijn, de verschillende plantaardige vezels en hun eigenschappen, de hulpstoffen die gebruikt worden om de eigenschappen van het papier kunnen aanpassen, het te gebruiken water of de verschillende nabewerkingen.

Vezel deskundige

In het handgeschepte papier maken draait alles om goede papierpulp. Deze moet samengesteld zijn uit de juiste lengte en eigenschap van de vezel. Neem nu katoen vezels die absoberen veel vloeistof en geven dik papier. Dit is dus niet geschikt om kalligrafie papier te maken.

Papier eigenschappen deskundige

Elk papier kent zijn eigenschappen. Deze kunnen op verschillende wijze naar jouw hand gezet worden door hulpstoffen te gebruiken, tijdens het droog proces of tijdens het persen. Voor het gebruik van de verschillende hulpstof is heel lastig omdat je te maken heb met verschillende molecuul structuren.

Opstelling voor 6 cursisten aan de werktafels in papiermakerij Doesburg