Het bedrijf C-paper

Het bedrijf c-paper (papier ambacht en kenniscentrum) is een sociale onderneming. Als beheerder van het immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg blijft het ambacht voortbestaan. Ze maken bijzondere vellen handgeschept papier maken en begeleiden mensen bij het papier scheppen of leiden deze op.

Sinds 2012 maak ik handgeschept papier van voornamelijk plantaardige vezels voor C-paper. Als ambachtsman ben ik voortdurend aan het experimenteren en op zoek gegaan naar antwoorden. Het ambacht papierscheppen bevatten nog vele geheimen die ik wil leren kennen. Door mensen te begeleiden en op te leiden hoop ik het immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg in stand te kunnen houden.

Ewald Weijers

Eigenaar/papierschepper

Onze missie

De missie van c-paper voor 2023

Het team van c-paper zet zich in om het ambacht papierscheppen als immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg voort te laten bestaan door workshops papierscheppen voor volwassenen, meester-gezel opleiding en lessen papierscheppen voor het basisonderwijs te verzorgen. Dit breiden we uit met workshops papierscheppen voor kinderen en inloop workshops papierscheppen waarbij tijdens openingstijden een workshop papierscheppen gevolgd kan worden.

Een immaterieel erfgoed in stand houden betekent relevante kennis overdragen en opvolging zoeken. Omdat deze kennis niet in Nederland aanwezig is en de recepten vroeger geheim bleven, zal er veel geëxperimenteerd worden om mijn kennis te verbreden en nieuwe recepten te ontdekken.

Missie 1

Door de erkenning als ambachtsman is de eerste missie van c-paper om samen met Marieke en Leo een Meester-metgezel gilde voor ambachtelijke papiermakers op te zetten. Zo kunnen we het immaterieel erfgoed papierscheppen in stand houden.

Missie 2

De tweede missie is om in Zevenaar (in samenwerking met Dagbesteding de Goede dag) een papierschepperij op te zetten zodat mensen met een mogelijkheid papier kunnen scheppen voor leveranciers onder deskundige begeleiding.

Missie 3

De derde missie is om te verduurzamen door allerlei interne projecten op te zetten. Denk daarbij aan het werken met regenwater, het kleuren van papier met planten uit de natuur of het verwerken van restproducten tot handgeschept papier.

Het team van c-paper

Ons Team

Ewald Weijers

Eigenaar/papierschepper

Ewald maakt al sinds 2012 allerlei soorten handgeschept papier van plantaardige vezels. Hij is eigenaar van c-paper en houdt hiermee het immaterieel erfgoed papierscheppen in stand. Het ambacht papierscheppen kent nog vele geheimen die hij wil ontdekken.

Papierscheppen met kind in drukkerijmuseum Etten-Leur

Yvonne Huiskamp

Papierschepper/kunstenaar

Yvonne maakt al sinds 2014 papier en verwerkt dit meestal in haar kunstwerken. Zij heeft ruime ervaring in het verzorgen van workshops met mensen met een beperking. Yvonne en Ewald werken ruim 7 jaar samen aan het in stand houden van het ambacht papierscheppen.

Waarom contact opnemen?

Het team van c-paper geeft graag advies waar je wat aan hebt. Door een uitgebreid netwerk van ambachtsmensen en specialisten, is een goed advies dan ook mogelijk. Mocht je vragen hebben over papier of hulp nodig hebben. Het team van c-paper kan je adviseren. Je maakt een afspraak en komt dan naar Papiermakerij Doesburg toe waar we in een vrijblijvend gesprek gekeken wordt hoe we je verder kunnen helpen.

Student van erfgoed

Papierscheppen is een immaterieel erfgoed en het handgeschepte papier een cultureel erfgoed. Het team van C-paper weet er veel van.

Toekomstige bloemist

Papier wordt gemaakt van allerlei plantaardige vezels die je misschien wel in bloemstukjes gebruikt. Hier kan het team mee helpen.

Boekbinder

Bij het boekbinden werk je veel met papier. Welke soorten zijn of wat zijn papier eigenschappen? Vragen die het team kan beantwoorden.

Promotie foto voor c-paper

Kunstenaar

Ben je kunstenaar en heb je een mooi project met papier weten binnen te halen. Het team van c-paper kan je adviseren.

Begeleider/leerkracht

Ben je een begeleider of leerkracht van een instelling of school en wil je met je cliënten of leerlingen papier gaan scheppen. Wij helpen je verder.

Student universiteit

Ben je een student op een universiteit die handgeschept papier nodig heeft voor jouw project? Het team van c-paper helpt je.

Project om papier te kleuren naar Mosterdgeel

Onze projecten

Het team van c-paper pakt in 2023 de projecten weer op en neemt ook weer nieuwe projecten aan. We hebben interne (dit zijn project vanuit het team van c-paper) en externe (dit zijn projecten vanuit externe partijen) projecten. Voor de externe partijen leveren we onze kennis op het gebied van ambachtelijke papier maken. Er loopt nu een intern en extern project die we eerst voltooien om daarna weer nieuwe projecten uit te kunnen voeren.


Werken met professionals van ambachtelijk papier maken.
Goed netwerk van ambachtsmensen en specialisten
Door eigen werkplaats vele experimenten mogelijk

Onze werkplaats

Om handgeschept papier te maken of te experimenteren heeft c-paper in de Ooipoortstraat 21 te Doesburg een ruimte gehuurd. Onze werkplaats heeft de naam papiermakerij Doesburg gekregen en is voor 3 dagen per week opengesteld voor publiek. Hier kunt u zien en ervaren hoe het is om papier te scheppen naast de verkoop van handgeschept papier in ons papierwinkeltje.

Naar de website van papiermakerij Doesburg