Houten schepkuip met schepraam c-paper watermerk

Van het ontstaan naar c-paper

Het ambacht papierscheppen

Toen in 105 na Christus Tsaj-Lun uit China het papier maken uitvond, heeft het ambacht papierscheppen een hele reis gemaakt om in Nederland terecht te komen. De kennis werd verspreid en er ontstonden verschillende technieken om papier te kunnen scheppen. Het team van c-paper beoefent het ambacht papierscheppen op hedendaagse wijze en ontdekt ook steeds weer nieuwe technieken en nieuwe soorten handgeschept papier. Het ambacht is weggeweest maar dankzij de inzet van 3 professionals komt het langzaam weer terug en wordt hun kennis verspreid.

Het team van c-paper beoefent het ambacht papierscheppen op hedendaagse wijze zodat het toegankelijk wordt voor iedereen. Door dagelijks met het ambacht bezig te zijn, worden steeds meer nieuwe technieken en papiersoorten ontdekt door het team.

Workshops

Door het verzorgen van verschillende workshops papierscheppen op (basis)scholen, op evenementen, in de papiermakerij Doesburg of in ’t Spuythuys te Borculo, draagt het team van c-paper hun kennis graag over aan de deelnemers van deze unieke workshops.

Opleidingen

In 2024 is er bij c-paper een meester-gezel opleiding gestart. De gezel kan kiezen uit 4 modules en krijgt les van de meester papierschepper Ewald Weijers. Voor degene die iets minder serieus met ambachtelijk papier maken bezig wil zijn, is er de basiscursus met vervolgcursussen.

Basiscursus

Mensen die op een goede manier papier willen leren scheppen om bijvoorbeeld lessen papierscheppen te kunnen geven op scholen of voor een project met handgeschept papier, kunnen bij ons terecht. In onze werkplaats kun je een basiscursus papierscheppen volgen.

Papierscheppen is een serieus ambacht

Papierpulp maken

Wil je mooie vellen papier gaan scheppen dan is een goede papierpulp van groot belang. Het team van c-paper gebruikt hiervoor voornamelijk plantaardige materialen. Het gebruik van oud papier is iets wat iemand anders heeft gemaakt terwijl wij deze het liefst zelf maken. Men zegt Goed papier wordt gemaakt in de Hollander beater (ook wel maalbak of wrijfbak).

Het papierscheppen

Voor het papierscheppen heb je een aantal zaken nodig zoals een bak waar de papierpulp in kan met veel water. Een schepraam compleet met goed sluitende deksel en het liefst metaal gaas wat niet roest. Voor het afleggen van je natte papier gebruik je 2 okoumé plankjes en doekjes/vilt. Voor het persen kun je een pers gebruiken of 4 lijmklemmen.

Drogen en de nabewerking

Nadat het natte papier geperst is kan men de vellen te drogen hangen/leggen. Als het papier droog is kan de nabewerking beginnen. Bijvoorbeeld om het papier vlak te maken door het voor een paar dagen verzwaard weg te leggen.

De opstelling om met 2 blenders tegelijk papierpulp te maken in de papiermakerij Doesburg

Papierscheppen met plezier

Papier versieren met…

Er zijn verschillende manieren om jouw velletje papier te versieren. Je legt (het papier net geschept hebt) bloementjes, zaadjes of andere materialen in het papier op je schepraam. Als je het geschepte papier afgelegd hebt op een doekje/vilt kun je er de toplaag van een servet opleggen. Alls het geschepte papier onder de pers gaat kun je letters of figuren in het papier drukken.

Verschillende toevoegingen

Er zijn verschillende toevoegingen in de bak met papierpulp te doen. Het zogenaamde groeipapier kan worden gemaakt door de bloemzaadjes in de bak met papierpulp te strooien. Je kunt natuurlijk ook ander materialen in de bak met papierpulp gooien en om deze er weer uit te scheppen.

Gekleurd papier maken

Er zijn natuurlijk ook mogelijkheden om eens te kijken gekleurd papier te maken. Dit kan door kleurstoffen toe te voegen tijdens het papierpulp maken of tijdens in de bak met papierpulp.

De opstelling om met 2 blenders tegelijk papierpulp te maken in de papiermakerij Doesburg

Papierscheppen voor instellingen

Dagbesteding

Er zijn verschillende groepen die zogenaamde dagbesteding krijgen waarbij dingen gemaakt worden. Door het opzetten van Papierschepperij de Goede dag hebben we wat ervaring opgedaan met mensen met autisme en afstand tot de arbeidsmarkt. Door enkele workshops te hebben geven bij de Mollenhof te Leuvenheim waren dit mensen met dementie.

Het papierscheppen

Het team van c-paper geeft nu nog zelf een workshop papierscheppen bij de betreffende instelling (uitzondering is papierschepperij de Goede dag omdat deze zelfstandig is). Er komt wel steeds meer vraag om dit een vaste activiteit van een dagbesteding te laten worden.

Cursus voor vrijwilligers/medewerkers

Het team van c-paper kan natuurlijk niet overal tegelijk zijn daarom is in samenwerking met fonds voor cultuurparticipatie een verkenningstraject gestart om te inventariseren welke behoeftes er zijn zodat er een goede cursus papierscheppen voor vrijwilligers opgezet kan worden. De uitkomst is een pilot van 3 verschillende organisaties/instellingen die (indien de subsidie goedgekeurd wordt) op maat gemaakte cursussen kunnen volgen.

De opstelling om met 2 blenders tegelijk papierpulp te maken in de papiermakerij Doesburg

Professioneel papierscheppen

De vak gebieden

Er valt veel te vertellen over de historie van het papierscheppen, de verschillende materialen die nodig zijn, de verschillende plantaardige vezels en hun eigenschappen, de hulpstoffen die gebruikt worden om de eigenschappen van het papier kunnen aanpassen, het te gebruiken water of de verschillende nabewerkingen.

Vezel deskundige

In het handgeschepte papier maken draait alles om goede papierpulp. Deze moet samengesteld zijn uit de juiste lengte en eigenschap van de vezel. Neem nu katoen vezels die absorberen veel vloeistof en geven dik papier. Dit is dus niet geschikt om kalligrafie papier van te maken.

Papier eigenschappen deskundige

Elk papier kent zijn eigenschappen. Deze kunnen op verschillende wijze naar jouw hand gezet worden door hulpstoffen te gebruiken, tijdens het droog proces of tijdens het persen. Voor het gebruik van de verschillende hulpstof is heel lastig omdat je te maken heb met verschillende molecuul structuren.

Opstelling voor 6 cursisten aan de werktafels in papiermakerij Doesburg

Zelf papier komen scheppen

Vindt je het aanschaffen van de materialen te duur of wil je geen natte toestand in je huis, kom dan naar onze werkplaats (papiermakerij Doesburg) te Doesburg en schep zelf je papier. Je kan ook je eigen meegebrachte plantaardige materialen verwerken. Het verschil tussen en workshop papierscheppen en zelf komen scheppen is dat je bij een workshop verschillende pulp soorten/technieken gebruikt. Bij het zelf papierscheppen is dit maar 1 techniek en 1 soort papierpulp die we zelf maken.

De kosten voor het gebruik van de werkplaats zijn er niet alleen het papier dat je meeneemt wordt betaald.

Gampi vezels tot papierpulp slaan
Yvonne leert kinderen papierscheppen

Educatie ambachtelijk papier maken

Tegenwoordig zijn de ambachten zeer belangrijk geworden. Zonder veel vakkennis geen innovatie. Zonder ambachtslieden geen dingen kunnen maken. Daarom zet het team van c-paper zich om de jonge generaties papier te leren maken op ambachtelijke wijze.

Bordje erfgoed spotten papierscheppen

Projecten van c-paper 2024

Het team van c-paper heeft een projectmatige doelstelling om de kennis van het ambacht papierscheppen door te geven.

Harry schept kleine papier labels van lompenpapier

Handgeschepte labels en etiketten

Het team van c-paper maakt handgeschepte labels en etiketten met behulp van houten mallen in verschillende formaten en kleuren.

handgeschepte A5 enveloppen vouwen en plakken liggend

Handgeschepte kaarten en enveloppen

Het team van c-paper en Janrein van Oostrum maken de mooiste handgeschepte kaart en enveloppen.

Handgeschept papier A3-formaat voor houtgravure druk

Handgeschept A3 papier van c-paper

Er zijn verschillende soorten handgeschept A3 papier van c-paper te koop voor aquarel, historisch papier of om te bedrukken met verschillende druktechnieken.