Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
‚ÄčOoipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Workshop papierscheppen in Borculo

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Workshop papierscheppen in Borculo

september 7 @ 10:00 13:00 CEST

foto van het spuythuys te Borculo

Workshop papierscheppen Borculo

Deze speciale workshop papierscheppen is 1 de 12 lessen/workshops die gevolgd kunnen worden. De basis is handgeschept papier wat je in later gaan bedrukken/beschrijven etc. De laatste les/workshop leer om al je mooie handgeschepte papier tot een mooi boek te binden. De verschillende lessen/workshops worden gegeven door verschillende docenten in ‘t Spuythuys te Borculo (korte wal 11).

De workshop papierscheppen

Door verschillende bakken met papierpulp op te zetten voor elke een andere workshop, kunnen de deelnemers papierscheppen voor hun volgende lessen/workshops. De papierpulp is niet gemaakt van oud papier van plantaardige vezels.


Je maakt papier van plantaardige vezels met verschillende eigenschappen.
Deskundige begeleiding bij het papierscheppen.
Handgeschept papier gebruiken in je eindproduct (een boekje).
Oranje papier nat en droog naast elkaar staand

Oranje handgeschept papier maken

Op donderdag 27 april was het natuurlijk weer Koningsdag. Een dag waarop natuurlijk passend handgeschept papier wil maken. Het toeval wil dat de dinsdag en woensdag ervoor workshops papierscheppen voor kinderen waren geweest en er nog rode en gele papierpulp van papiermolen de schoolmeester in de schepbakken zat. Deze 2 door elkaar mengen en je mooi oranje papierpulp.

Handgeschept papier A5 droog asperge schillen 2023

Papier maken van asperge schillen

Het is weer asperge seizoen waarbij de geplukte asperges geschild worden. Deze schillen gebruikt het team van c-paper om er handgeschept papier van te maken. Het belangrijkste voor het maken van handgeschept papier is de papierpulp. Deze moet goed zijn. Het team van c-paper experimenteert nu om de juiste papierpulp te maken door de schillen op verschillende manieren te bewerken tot papierpulp.

Gemalen jucca plant op schepraam

Projecten ambachtelijk papier maken

Bij c-paper kennen ze 2 verschillende soorten projecten (interne en externe projecten). Een lopend intern project is Het verduurzamen van ambachtelijk papier maken. Een lopend extern project is Het opzetten van een papierschepperij in Zevenaar voor mensen met mogelijkheden.

Cursusmateriaal voor Papier onderzoek en maken

Experimenteren papier maken

Omdat er heel weinig kennis in Nederland is op het gebied van op een ambachtelijke wijze papier te maken, zullen we (het team van c-paper) alles opnieuw moeten uitvinden door te experimenteren met het maken van papier op ambachtelijke wijze.

Certificaat Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg met handtekeningen

Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg

Op donderdag 19 januari 2023 werden er omstreeks 16:00 uur de handtekeningen gezet op het certificaat van het immaterieel erfgoed Papierscheppen in de papiermakerij Doesburg. De handtekeningen werden gezet door Marco van Baalen (Directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland) en Ewald Weijers (eigenaar/papierschepper van C-paper en beheerder van het immaterieel erfgoed).