Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Besloten Workshop papierscheppen Floral Academie

Tijdens de besloten workshop papierscheppen op de Floral Academy te Ede (bloemisten opleiding) gaan de cursisten aan de slag door planten in hun handgeschepte papier te leggen en papier te scheppen met papierpulp gemaakt van plantenvezels. Dit is een verrijking van hun vakkennis als bloemist zijnde.
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Besloten Workshop papierscheppen Floral Academie

19 februari 2024 @ 13:00 16:00 CET

Nat papier op zeef met planten en bloemen

Workshop papierscheppen Floral Academy Ede

Workshop papierscheppen bij Floral Academy Ede

Papierscheppen is een proces en immaterieel erfgoed wat in Nederland met uitsterven wordt bedreigd. Er zijn nu nog maar 3 professionals die dit proberen te voorkomen. Het ambachtelijk gemaakte papier bestaat bij c-paper meestal voor 100% uit plantaardige vezels. Er wordt niet met oud papier gewerkt omdat we niet weten wat er allemaal naast de plantaardige vezels aan hulpstoffen is toegevoegd. Bovendien is de papierindustrie al 90% van het oude papier aan het verwerken naar nieuw papier.

Tijdens een workshop papierscheppen op de Floral Academy te Ede (bloemisten opleiding) gaan de cursisten aan de slag door planten in hun handgeschepte papier te leggen en papier te scheppen met papierpulp gemaakt van plantenvezels. Dit is een verrijking van hun vakkennis als bloemist zijnde.

De gastdocent voor die avond is de professionele papierschepper Ewald Weijers van c-paper. Hij maakt al sinds 2012 handgeschept papier van met name natuurlijke materialen. Door de vele samenwerking met vakmensen in een ander vakgebied zoals papierrestauratie, heeft hij zijn kennis ook in die vakgebieden weten te verbeteren.

Deze workshop wordt verzorgd door de Floral Academy te Ede en aanmelden kan hier

Oranje papier nat en droog naast elkaar staand

Oranje handgeschept papier maken

Op donderdag 27 april was het natuurlijk weer Koningsdag. Een dag waarop natuurlijk passend handgeschept papier wil maken. Het toeval wil dat de dinsdag en woensdag ervoor workshops papierscheppen voor kinderen waren geweest en er nog rode en gele papierpulp van papiermolen de schoolmeester in de schepbakken zat. Deze 2 door elkaar mengen en je mooi oranje papierpulp.

Handgeschept papier A5 droog asperge schillen 2023

Papier maken van asperge schillen

Het is weer asperge seizoen waarbij de geplukte asperges geschild worden. Deze schillen gebruikt het team van c-paper om er handgeschept papier van te maken. Het belangrijkste voor het maken van handgeschept papier is de papierpulp. Deze moet goed zijn. Het team van c-paper experimenteert nu om de juiste papierpulp te maken door de schillen op verschillende manieren te bewerken tot papierpulp.

Gemalen jucca plant op schepraam

Projecten ambachtelijk papier maken

Bij c-paper kennen ze 2 verschillende soorten projecten (interne en externe projecten). Een lopend intern project is Het verduurzamen van ambachtelijk papier maken. Een lopend extern project is Het opzetten van een papierschepperij in Zevenaar voor mensen met mogelijkheden.

Cursusmateriaal voor Papier onderzoek en maken

Experimenteren papier maken

Omdat er heel weinig kennis in Nederland is op het gebied van op een ambachtelijke wijze papier te maken, zullen we (het team van c-paper) alles opnieuw moeten uitvinden door te experimenteren met het maken van papier op ambachtelijke wijze.

Certificaat Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg met handtekeningen

Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg

Op donderdag 19 januari 2023 werden er omstreeks 16:00 uur de handtekeningen gezet op het certificaat van het immaterieel erfgoed Papierscheppen in de papiermakerij Doesburg. De handtekeningen werden gezet door Marco van Baalen (Directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland) en Ewald Weijers (eigenaar/papierschepper van C-paper en beheerder van het immaterieel erfgoed).