Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
‚ÄčOoipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Workshop papierscheppen Basisschool

11 december 2023 @ 10:00 12:30 CET

Yvonne tijdens workshop papierscheppen villa Mondriaan

Workshop papierscheppen op basisschool

Papierscheppen in de klas

Papierscheppen is een proces en immaterieel erfgoed wat in Nederland met uitsterven wordt bedreigd. Er zijn nu nog maar 3 professionals die dit proberen te voorkomen. Het ambachtelijk gemaakte papier bestaat bij c-paper meestal voor 100% uit plantaardige vezels. Er wordt niet met oud papier gewerkt omdat we niet weten wat er allemaal naast de plantaardige vezels aan hulpstoffen zijn toegevoegd. Bovendien is de papierindustrie al 90% van het oude papier aan het verwerken naar nieuw papier. De overige 10% gaan we bij c-paper gaan we toch niet redden.

Tijdens de besloten workshop papierscheppen op diverse basisscholen, gaan de leerlingen aan de slag om te leren hoe ze handgeschept papier kunnen maken. Eerst wordt er een korte intro gegeven over waar het papier vandaan komt en daarna wordt het papierscheppen voor gedaan en gaan ze in groepsverband (maximaal 3 leerlingen) aan de slag op voor iedere leerling papier te maken. Het ambacht papierscheppen leent zich prima als didactische les omdat er vele mogelijkheden zijn die de leerlingen zelf uit kunnen uitproberen.

De gastdocent zijn de papierscheppers Ewald Weijers en Yvonne Huiskamp van c-paper voor de regio Apeldoorn en Ewald Weijers en Karin Bosch voor de regio Achterhoek. Allen hebben al meer dan 30 workshops papierscheppen gegeven en ruime ervaring in het lesgeven voor verschillende groepen in het basisonderwijs. Ze komen met hun materialen naar school toe. Dit betekent wel dat de Papiermakerij Doesburg gesloten kan zijn tijdens zo’n workshop papierscheppen.

Omdat we contracten hebben met de organisaties Stichting Welzijn Brummen en Villa Mondriaan te Winterswijk kun je niets aanmelden. Zijn er organisaties in de regio Achterhoek, Liemers, Apeldoorn die cultuurprogramma’s aanbieden voor het basisonderwijs dan kunnen deze contact opnemen door een mail te sturen naar secretariaat@c-paper.nl

Deze workshop gaat over:

Bij Stichting Welzijn Brummen hebben ze een compleet cultuur programma opgezet waarbij ZZP-ers, kunstenaars, instellingen en verenigingen hun culturele diensten aanbieden. Dit geldt ook voor het ambacht papierscheppen wat op basisscholen in de gemeente wordt gegeven door Ewald Weijers en Yvonne Huiskamp.

Aankomende evenementen