Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Culturele zondag Doesburg juni 2023

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Culturele zondag Doesburg juni 2023

juni 4 @ 12:00 17:00 CEST

Culturele zondag Doesburg

Zondag 4 juni 2023 wordt er weer een culturele zondag in Doesburg georganiseerd. Tussen 12:00 en 17:00 is papierschepper Ewald Weijers aanwezig in de papiermakerij Doesburg om papier te scheppen en vragen te beantwoorden.

Deze culturele zondag staat helemaal in het teken van 800 jaar Hanzesteden. Ewald Weijers heeft deze dag middeleeuwse kleding aan. Door een samenwerking met Historische boekdrukkerij De Arend (die ook geopend is tijdens deze culturele zondag) is een beperkte oplage van een Hanzegedicht gemaakt die zowel bij historische drukkerij De Arend als in papiermakerij Doesburg te koop is. Het papier is gemaakt van lompen met een watermerk van c-paper en het gebruikte lettertype dateert uit 1600.

Natuurlijk worden er die dag ook vragen beantwoord en bestaat de mogelijkheid om handgeschepte kaarten, handgeschept papier, handgeschepte labels of nog enkele doe het zelf pakketten kopen. Deze zondag staat in het teken van 800 jaar Hanzesteden.

  • Bijzondere papierpulp
  • Ambacht papierscheppen
  • zelf papierscheppen
Voorkant van het kunstlab
Handgeschept papier van mijn T-shirts
Ewald Weijers aan het papierscheppen
zelf papier maken tijdens cursus Onderzoek ontwerp en maken

Wat valt er allemaal te beleven?

Papier scheppen om te bedrukken

Kinderen kunnen papier komen scheppen die ze dan droog mee naar Historische boekdrukkerij De Arend kunnen nemen. Het papier dat ze gemaakt hebben is te bedrukken misschien mag dat daar wel. Deze culturele zondag staat in het teken van 800 jaar Hanzesteden.

800 jaar Hanzesteden

In de papiermakerij Doesburg zal Ewald Weijers die dag kleding dragen uit de middeleeuwen. Samen met Historische drukkerij de Arend is een Hanze gedicht gemaakt op handgeschept lompenpapier. Het gebruikte lettertype dateert uit 1600. Het Hanze gedicht is alleen te koop in de papiermakerij Doesburg en drukkerij De Arend Doesburg.

Handgeschept papier te koop.

Er is natuurlijk ook A4, A5 of A6 formaat handgeschept papier te koop naast de handgeschepte kaarten en labels.

De verkoop kast alle vakken

Verkoop handgeschept papier

Doesburgs handgeschept papier

In de papierwinkel van papiermakerij Doesburg zijn vellen handgeschept papier te koop van de formaten A3, A4, A5 en A6. Het papier is geschept door het team van c-paper.

Papiermolen de schoolmeester

Papiermolen de Schoolmeester uit Westzaan maakt ambachtelijke papier voor 65% van lompen (textiel) en 35% vlas- of hennepvezels. Het wereldberoemde Zaanse board is te koop in het A4 formaat.

Handgeschept papier van katoenen watten
Oranje papier nat en droog naast elkaar staand

Oranje handgeschept papier maken

Op donderdag 27 april was het natuurlijk weer Koningsdag. Een dag waarop natuurlijk passend handgeschept papier wil maken. Het toeval wil dat de dinsdag en woensdag ervoor workshops papierscheppen voor kinderen waren geweest en er nog rode en gele papierpulp van papiermolen de schoolmeester in de schepbakken zat. Deze 2 door elkaar mengen en je mooi oranje papierpulp.

Handgeschept papier A5 droog asperge schillen 2023

Papier maken van asperge schillen

Het is weer asperge seizoen waarbij de geplukte asperges geschild worden. Deze schillen gebruikt het team van c-paper om er handgeschept papier van te maken. Het belangrijkste voor het maken van handgeschept papier is de papierpulp. Deze moet goed zijn. Het team van c-paper experimenteert nu om de juiste papierpulp te maken door de schillen op verschillende manieren te bewerken tot papierpulp.

Gemalen jucca plant op schepraam

Projecten ambachtelijk papier maken

Bij c-paper kennen ze 2 verschillende soorten projecten (interne en externe projecten). Een lopend intern project is Het verduurzamen van ambachtelijk papier maken. Een lopend extern project is Het opzetten van een papierschepperij in Zevenaar voor mensen met mogelijkheden.

Cursusmateriaal voor Papier onderzoek en maken

Experimenteren papier maken

Omdat er heel weinig kennis in Nederland is op het gebied van op een ambachtelijke wijze papier te maken, zullen we (het team van c-paper) alles opnieuw moeten uitvinden door te experimenteren met het maken van papier op ambachtelijke wijze.

Certificaat Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg met handtekeningen

Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg

Op donderdag 19 januari 2023 werden er omstreeks 16:00 uur de handtekeningen gezet op het certificaat van het immaterieel erfgoed Papierscheppen in de papiermakerij Doesburg. De handtekeningen werden gezet door Marco van Baalen (Directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland) en Ewald Weijers (eigenaar/papierschepper van C-paper en beheerder van het immaterieel erfgoed).