Mobiel:
+31 (0)6 1400 4762

Adres:
​Ooipoortstraat 21, 6981 DS Doesburg

Ambacht papierscheppen Warnsveld

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Ambacht papierscheppen Warnsveld

oktober 8 @ 10:00 18:00 CEST

Hanzedag Warkense molen Warnsveld

Op zondag 8 oktober 2023 uur wordt er op de Warnkense molen in Warnsveld een Hanzedag georganiseerd. Tijdens dit evenement verteld Meester papierschepper Ewald Weijers u meer over het immaterieel erfgoed papierscheppen en het ambacht papierscheppen. Natuurlijk bestaat er ook een mogelijkheid om zelf uniek papier te komen scheppen.

Nieuwsgierig geworden kom dan gerust even langs.

Ambacht papierscheppen

Vlasvezels

Het restmateriaal vanuit het hekelen werd veelal gebruikt om handgeschept papier te maken. Tussen de vlasvezels bevinden zich vaak harde stukjes hout waar je bij het spinnen last van krijgt.

De papierpulp maken

De vlasvezels worden eerst klein gemaakt om vervolgens in de Hollander beater (ook wel maalbak of wrijfbak genaamd) tot pulp vermalen te worden. Deze papierpulp wordt dan in een bak of kuip gedaan en verdund met water waarna er papier van geschept kan worden.

Het ambacht papierscheppen

Tijdens het evenement is een tafel aanwezig waar een complete werkplek is ingericht waar de bezoekers papier kunnen scheppen van gemalen/bewerkte vlasvezels.

Schepbak met gele en rode lompen papierpulp gemixed staand

Het ambacht papierscheppen inhuren

Organiseert u een leuk evenement wat met erfgoed te maken heeft of op een historische locatie, dan bestaat de kans dat ik verzoek aanneem om alles te vertellen over het ambacht (en immaterieel erfgoed papierscheppen) en de bezoekers papier te laten scheppen van plantaardige vezels op uw evenement. Ik neem een inklaptafel mee (2 meter naast de kraam vrije ruimte) waarop een complete werkplek wordt geïnstalleerd waar de bezoeker papier kan scheppen. Daarnaast heb ik minimaal 2 meter (dat mag een kraam of gedeelde kraam zijn) nodig voor informatiemateriaal.

Ik ga geen wereldreizen maken (maximaal ongeveer een half uur vanaf de papiermakerij Doesburg). De kosten zijn € 150,00 incl. Btw per dag voor de duur van het evenement (maximaal 8 uur). Ik verkoop ook geen handgeschept papier op uw evenement maar promoot alleen het ambacht (en immaterieel erfgoed) papierscheppen. In verband met de kou worden er vanaf 1 oktober t/m 1 maart geen buitenevenement door mij voorzien van informatie over het ambacht papierscheppen.

Meer informatie kun je krijgen door een e-mail te sturen naar secretariaat@c-paper.nl.

P.s. Op braderieën, hobbymarkten, streekproducten markten, andere commerciële markten en evenementen die geen sociaal doel hebben, worden door mij niet bezocht om het ambacht papierscheppen te promoten.